|
Competentieprofiel toekomstig specialisme klinisch psycholoog-psychotherapeut vastgesteld
|
|
De besturen van NIP en NVP hebben het door de werkgroep specialisme kp-pt opgestelde competentieprofiel van het nieuw te vormen specialisme klinisch psycholoog-psychotherapeut in mei 2024 vastgesteld.
Hoewel de beoogde ingangsdatum van de nieuwe BIG-beroepenstructuur (waar dit nieuwe specialisme onderdeel van is) in 2026 ligt, is het profiel nu al beschikbaar gesteld. Zo kan het meegenomen worden in een aantal parallel lopende ontwikkelingen, met name rond de opleiding. Het competentieprofiel dient -in dit stadium- o.a. als uitgangspunt voor het instellen van een nieuw specialisme KP-PT door het college van de FGzPt. De minister van VWS zal vervolgens, op verzoek van het college, de titel Klinisch Psycholoog – Psychotherapeut als wettelijk erkende specialistentitel moeten aanmerken.
Het profiel is alvast gedeeld met de HCO's, Opleidingsraad, het programma APV, het College en de Adviesraad.
Het beroep klinisch psycholoog - psychotherapeut is een nieuw specialisme dat ontstaat door het specialisme klinisch psycholoog en het basisberoep psychotherapeut samen te voegen. Het opgestelde competentieprofiel is gebaseerd op de deskundigheidsomschrijving die eveneens door NIP en NVP is vastgesteld. Deze luidt als volgt: "Tot het gebied van deskundigheid van de klinisch psycholoog-psychotherapeut wordt gerekend preventie, diagnostiek, indicatiestelling en psychotherapeutische behandeling met name bij mensen met complexe of weinig voorkomende psychische problematiek, gedurende de hele levensloop in de context van relaties, leefomgeving en maatschappij, met toepassing van de gehele breedte van de psychotherapie, alsmede wetenschappelijk onderzoek op het gebied van klinische psychologie-psychotherapie, management en het ontwikkelen en begeleiden van innovatie en beleid".
Het competentieprofiel vertaalt dit deskundigheidsgebied naar zo concreet mogelijke competenties, die nodig zijn om het specialisme te kunnen uitoefenen. De competenties zijn verdeeld over zeven competentiegebieden die zijn ontleend aan het CanMeds model (psychologisch handelen, communicatie, samenwerking, kennis en wetenschap, maatschappelijk handelen, organisatie/leiderschap en professionaliteit).
Over het competentieprofiel heeft consultatie plaatsgevonden van het veld, via de achterbannen van de werkgroepleden (NIP, NVP, College en opleiders) en via de Adviesraad (waaronder aanpalende beroepsverenigingen en brancheorganisaties).
|
|
|
|
|