Jaargang 2, nr. 3 | november 2024 |
|
|
|
|
Terugblik Conferentie Suïcidepreventie: Samen Sterk! |
Op donderdagmiddag 12 september jl. vond de ‘Conferentie Suïcidepreventie: Samen Sterk!’ plaats in de Mauritskazerne in Ede. Iedereen die in haar/hun/zijn organisatie en/of sector suïcidepreventie op de kaart zet én probeert te houden behoorde tot de genodigden.
Het programma
De organisatie zorgde voor een boeiend middagprogramma met interessante sprekers, waaronder Meike Bartels hoogleraar Genetics & Wellbeing, biologisch psycholoog, en Tessa Gabriëls. Deelnemers konden kiezen uit elf workshops en het bijwonen van een netwerkfestival. Uiteraard ontbrak een terug- en vooruitblik door een ervaringsdeskundige niet en werd er nagepraat onder het genot van een glas en een snack.
Workshops
Op de conferentie konden de deelnemers kiezen uit 11 uiteenlopende workshops. In deze nieuwsbrief lichten we er drie uit. Benieuwd naar de inhoud van de overige acht workshops? Lees het hier!
Alleen ga je (soms) sneller, samen kom je verder (ggz)
Een suïcide(poging) van een cliënt maakt veel indruk op ggz-professionals. Om de kwaliteit van zorg voor cliënten met suïcidaliteit te verbeteren en professionals houvast te bieden in het omgaan met suïcidaliteit, hebben tien ggz-instellingen de handen ineengeslagen om steeds beter te worden in het werken volgens de richtlijn. In deze workshop lieten ze zien hoe zij gezamenlijk werken aan suïcidepreventie in de ggz, waaronder door implementatie van de Toolkit Suïcidepreventie en ontwikkelen van een werkwijze om te leren van suïcides.
Een workshop in samenwerking met het Suïcide Preventie Actienetwerk GGZ (SUPRANET GGZ), Jan Berndsen en Marjolein Veerbeek.
Van papier naar praktijk! Over Samenwerking in het jeugddomein
Deze workshop nam deelnemers mee in de wereld van mogelijkheden om de leidraad ‘suïcidepreventie bij jongeren, een netwerkbrede werkwijze’ in te voeren. Handvatten, tips en een stappenplan kwamen langs en een uitwisseling tussen deelnemers stond centraal. Alles was gericht om een netwerkaanpak in regio’s en gemeenten in de praktijk handen en voeten te geven, waarbij Utrecht de toon zet!
Een workshop in samenwerking met Utrechtse organisaties in het jeugddomein, Jacquelijne Schraven, Ruthie Werner en Henriëtta van Ommen.
Gemeenten aan het woord over hun gemeentelijke aanpak suïcidepreventie
De Wet integrale suïcidepreventie is in het voorjaar van 2024 aangenomen door het Parlement en geeft de lokale overheid hierbij een belangrijke rol. Nu al voeren zo’n vijftig gemeenten een actief suïcidepreventiebeleid. Wat zijn hun ervaringen? Wat werkt wel en wat werkt niet bij het opzetten van een lokaal actienetwerk suïcidepreventie?
Ronde 1 was een workshop in samenwerking met het actieleernetwerk Zaanstreek-Waterland en ronde 2 in samenwerking met het actieleernetwerk Midden-Limburg en Sanne Leenen.
Van enkele workshops zijn de presentaties beschikbaar. Je vindt ze via deze link.
Oproep aan deelnemers conferentie
‘Mag een mens erop rekenen, dat als je je gronding verliest, als het echt niet meer gaat, er dan altijd iets, of iemand, is, die je kan opvangen? Als we samen de last dragen, dan is deze voor niemand te zwaar.’ Dat was de oproep aan alle aanwezigen tijdens de conferentie Suïcidepreventie: Samen Sterk! Oftewel, samen zetten we onze schouders onder suïcidepreventie.
Alleen samen dringen we het aantal eenzame en radeloze zelfdodingen in Nederland terug. Hopelijk draagt de conferentie bij aan je blijvende betrokkenheid bij suïcidepreventie. Mogen we ook komend jaar op je inzet rekenen?
De aftermovie
Bekijk hier de aftermovie van het congres. |
|
|
|
|
|