Convenant VVE gemeente Hollands Kroon |
Het Convenant voor- en vroegschoolse educatie 2020 gemeente Hollands Kroon is tot stand gekomen in overeenstemming met alle schoolbesturen (deel uitmakend van het Samenwerkingsverband Passend Onderwijs Kop van Noord-Holland), voorschoolse voorzieningen: de peuterscholen en de gemeente Hollands Kroon.
Zij hebben hierbij overwogen dat:
- voor- en vroegschoolse educatie een positief effect heeft op de cognitieve ontwikkeling van kinderen en daarmee een goede start van de onderwijsloopbaan vormt;
- een doorgaande leerlijn van voorschoolse voorzieningen naar groep 1 en 2 van het basisonderwijs een betere startpositie oplevert in groep 3;
- de wijziging in het onderwijsachterstandenbeleid in 2006 heeft gezorgd voor een knip in de verantwoordelijkheden tussen gemeente en voor- en vroegschoolse voorzieningen en daardoor structureel overleg en goede afspraken tussen de betrokken partijen nog urgenter is geworden voor het realiseren van een doorgaande leerlijn;
- gemeente, schoolbesturen, peuterspeelzalen en kinderopvang gezamenlijk verantwoordelijk zijn voor de afstemming tussen voor- en vroegschoolse educatie;
- de wet OKE nieuwe verantwoordelijkheden met zich meebrengt voor gemeenten, schoolbesturen, peuterspeelzalen en kinderopvang op het gebied van kwaliteit en bereik van VVE en het waarborgen van de doorgaande leerlijn.
De partijen stellen zich gezamenlijk verantwoordelijk voor het realiseren van een dekkend en kwalitatief volwaardig aanbod van voor- en vroegschoolse educatie in gemeente Hollands Kroon.
De doelgroep voor voorschoolse educatie bestaat uit kinderen van inwoners van de gemeente Hollands Kroon, vanaf de leeftijd van 2,5 jaar tot de leeftijd dat zij naar het basisonderwijs gaan, die voldoen aan één of meerdere van de volgende kenmerken:
- Kinderen van wie de ouder(s) of verzorger(s) die belast zijn/is met de dagelijkse verzorging minder dan twee jaar vervolgonderwijs hebben/heeft genoten na het basisonderwijs.
- Kinderen van wie de ouder(s) of verzorger(s) die belast zijn/is met de dagelijkse verzorging niet meer dan 50% Nederlands spreekt tegen het gezin.
- Kinderen van wie de ouder(s) of verzorger(s) die belast zijn/is met de dagelijkse verzorging deelneemt/deelnemen aan een inburgerings-traject.
- Kinderen van wie de ouder(s) of verzorger(s) die belast zijn/is met de dagelijkse verzorging vluchteling zijn/is.
- Kinderen waarbij de pedagogisch medewerker op basis van een omgevingsanalyse risico bij het kind ziet met betrekking tot achterstand in één of meerdere ontwikkelingsgebieden (motorische ontwikkeling, sociaal-emotionele ontwikkeling, zelfredzaamheid) die van invloed zijn op de spraaktaal ontwikkeling. Dit kan berusten op andere factoren in het gezin of bij het kind.
Maximum aantal gesubsidieerde VVE-plaatsen
Het aantal beschikbare plaatsen binnen het peuterspeelzaalwerk is gemaximeerd. Het maximum aantal plaatsen is gelijk aan het minimum aantal plaatsen dat Hollands Kroon op grond van de gewichtenregeling van het primair onderwijs moet bieden.
Met het convenant zijn de volgende inspanningsafspraken tussen de partners gemaakt:
- Partijen maken hun inspanningen zichtbaar om het bereik van de doelgroep zo groot mogelijk te laten zijn.
- Partijen realiseren gezamenlijk een doorgaande leerlijn van voor- naar vroegschoolse educatie.
Schoolbesturen en de gemeente Hollands Kroon maken de volgende resultaatafspraken met betrekking tot de resultaten van vroegschoolse educatie:
- De school gebruikt een erkend VVE-programma.
- Leerkrachten en onderwijsassistenten zijn geschoold in vroegschoolse educatie.
- VVE maakt deel uit van het ouderbeleid van de school.
- Er vindt koude én warme overdracht plaats over VVE-kinderen richting de vroegschoolse voorzieningen en een terugkoppeling naar de voorschoolse voorzieningen.
- 80% van de VVE-kinderen heeft een ontwikkelingsgroei laten zien van twee jaar aan het einde van groep 2 op het gebied van de taalontwikkeling. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van een ontwikkelingsgericht instrument. De beginsituatie dient hierbij vastgesteld te worden.
Partijen overleggen minimaal één keer per jaar over de resultaten van alle inspanningen op het gebied van VVE. Dit overleg vindt plaats in de LEA evenals in de LEA met schooldirecteuren van Hollands Kroon, onder voorzitterschap van de gemeente.
Er is een gemeentelijke werkgroep VVE waar peuterscholen, basisscholen, GGD en gemeente elkaar informeren en toezien op de uitvoering van VVE. De VVE-coördinator is initiatiefnemer van deze werkgroepbijeenkomsten, zorgt voor de verbinding tussen de professionals en het goed tot uitvoering brengen van de gestelde ontwikkelpunten van de werkgroep.
Lees hier het Convenant VVE van de gemeente Hollands Kroon |
|
|
|
|