Tot een paar jaar geleden speelde Vangnet & Advies een rol bij het declareren van zorg aan onverzekerden. We zijn echter niet meer bevoegd om dit te doen. Daarom kunnen we ook niet zelf acteren op meldingen van onverzekerdenzorg. Heb je als zorgverlener zorg aan onverzekerde personen geleverd? Dan kun je onder voorwaarden gebruikmaken van de subsidieregeling medisch noodzakelijke zorg voor onverzekerden van het CAK.
Aanvankelijk had GGD Hollands Noorden de taak om gegevens van mensen zonder zorgverzekering (die zorg hadden ontvangen) door te geven aan de gemeenten. Gemeenten konden deze inwoners vervolgens benaderen met het doel hen richting verzekering te krijgen en te kijken of sprake was van andere problemen. Dit vormde meteen ook een middel om kwetsbare inwoners in beeld te krijgen en waar nodig vervolghulp aan te bieden. Eén van de opties was dat de gemeente Vangnet & Advies inschakelde. In de loop van 2021 ontstond onduidelijkheid over de wettelijke grondslag voor deze gegevensverwerking. Die bleek er uiteindelijk niet te zijn. Daarom zijn wij in oktober 2021 gestopt met deze taak. We mogen geen gegevens ophalen uit de database en inmiddels is ook de meldingsplicht voor zorgverleners vervallen.
Advies ten aanzien van onverzekerden
Mensen stimuleren om een zorgverzekering aan te vragen verdient wel aandacht van alle partijen, omdat alleen urgente, medisch-noodzakelijk zorg vanuit de subsidieregeling kan worden uitgevoerd en gedeclareerd. Preventie en laagdrempelige zorg is hierdoor uitgesloten.
Wij adviseren gemeenten daarom om in contact met kwetsbare individuen en/of groepen het thema zorgverzekering (extra) aandacht te geven. Met name een goed moment hiervoor is bij het aanvragen van een briefadres en in contact met arbeidsmigranten en aanverwante organisaties.
Opvragen achterstallige betalingen zorgverzekering
Hiernaast is het zinvol om de mogelijkheid van het CAK te benutten om een lijst met mensen met achterstallige betalingen op hun zorgverzekering op te vragen. Deze personen kun je preventief benaderen met het oog op bijvoorbeeld schuldhulpverlening, inschrijven in een collectieve zorgverzekering en, wanneer contact maken niet lukt of de problemen heel complex zijn, het inschakelen van Vangnet & Advies. Hoewel dit niet precies dezelfde doelgroep in beeld brengt, is dit een legitiem alternatief voor gemeenten om onverzekerden (maar ook problemen van kwetsbare inwoners in het algemeen) te signaleren. Zorgverleners die onverzekerden hebben behandeld kunnen ook zelf een melding maken richting Vangnet en Advies wanneer zij zich zorgen maken om deze personen. Op die manier kunnen we samen proberen de negatieve effecten van het wegvallen van het landelijke proces te minimaliseren.
Wil je meer weten over dit onderwerp?
Neem dan contact op met Sabina Post: spost@ggdhn.nl.

|