Jaargang 5, nr. 1 | maart 2024 |
|
|
|
|
Nieuws over het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) |
Cijferbijlagen vaccinatiegraad 2023 per gemeente
In september is het Regiorapport RVP 2023 gepubliceerd. Eind oktober hebben alle gemeenten de cijferbijlage ontvangen met daarin een verdere uitsplitsing van de vaccinatiegraad op wijkniveau. De cijferbijlage kan goed benut worden voor lokale activiteiten.
Zorgzaam vaccineren
Het aantal kinderen dat in 2023 een vaccinatie uit het RVP kreeg, is verder gedaald. We weten dat angst voor de prik een reden kan zijn om de vaccinatie niet te halen. Daarom is GGD HN gestart met de aanpak ‘Zorgzaam vaccineren’.
Scholing
In de workshop ‘Zorgzaam vaccineren’ krijgen alle JGZ-professionals extra informatie over prikangst en hoe je hiermee om kunt gaan. De eerste 27 collega’s zijn in de zomer getraind. Begin 2025 volgen nog meer groepen. Het doel is om voor alle kinderen, van groot tot klein, het vaccineren zo aangenaam mogelijk te laten verlopen.
Fladderende vogels in proef met materialen
Op dit moment testen zeven JGZ-teams materialen die kinderen kunnen afleiden van de prik of de pijn van de prik kunnen verzachten. Zoals de balansvogel, een toverstokje, windmolen, een boekje met zoekplaatjes en de shotblocker (injectiehulpmiddel).
De eerste ervaringen zijn positief. JGZ-medewerkers en kinderen zijn enthousiast: “Wat ik heb geleerd tijdens de scholing, kan ik direct toepassen tijdens het vaccineren. Het is belangrijk om zelf rustig te blijven, jezelf en je collega voor te stellen en het kind op zijn gemak te stellen. Daarbij gebruik ik zo min mogelijk negatieve woorden en betrek de ouders erbij door hen ook iets te laten doen. Afleiden met de balansvogel werkt super. Mijn collega praat met het kind over de vogel, het kind laat de vogel op zijn vinger balanceren en ik geef de vaccinatie. De shotblocker werkt ook goed. Terwijl ik met het kind praat, doet mijn collega de injectiehulp op de arm van het kind. Het kind voelt hierdoor de nopjes prikken en ervaart minder pijn door de naald. De meeste kinderen gaan lachend weg.”
Position Targeting campagne gericht op aanstaande ouders
GGD HN probeert (aanstaande) ouders en jongeren op veel verschillende manieren te informeren over het Rijksvaccinatieprogramma. In oktober is voor het eerst een Position Targeting campagne ingezet. Bij deze techniek wordt de doelgroep tijdens het gebruik van apps op hun mobiele telefoon benaderd met specifieke advertenties. Vooraf worden locaties aangewezen waar verwacht wordt dat de doelgroep aanwezig zal zijn. Openen zij op zo’n locatie bepaalde apps, dan zien zij de advertentie waarop zij kunnen klikken. Doen ze dit? Dan komen ze op verschillende pagina’s van de GGD HN-website terecht.
De eerste campagne is ingezet op aanstaande ouders met als onderwerp de kinkhoest- en griepvaccinatie voor zwangere vrouwen. De aangewezen locaties waren alle verloskundige praktijken, ziekenhuizen en speelparadijzen in het werkgebied.
De campagne heeft in oktober vier weken gelopen. We zien een duidelijke stijging in het aantal bezoeken aan de gelinkte webpagina’s ten opzichte van de maand september. Zo werden pagina’s met extra informatie over beide vaccinaties 486x meer bezocht (502 versus 26). Het aanmeldformulier is 532x meer bezocht (2.114 versus 1.582). Heeft dit ook geresulteerd in meer afspraken? Ja! Er zijn 105 afspraken meer gemaakt dan in de maand september. Natuurlijk kan deze stijging ook veroorzaakt worden door andere factoren, zoals toevallig meer zwangere vrouwen. Hoe dan ook zijn deze resultaten voldoende interessant om in het voorjaar van 2025 nog een aantal Position Targeting campagnes te draaien op specifieke doelgroepen.
Meer weten?
Wil je sparren over hoe we samen de vaccinatiegraad in jouw gemeente kunnen verhogen? Stuur een mail naar esburger@ggdhn.nl
|
|
|
|
|
|