Op weg naar een nieuw specialisme: klinisch psycholoog - psychotherapeut |
|
Interview met Jeanette Dijkstra
Eén van de onderdelen van het programma Beroepenstructuur is het ontwikkelen van een nieuw specialisme: de klinisch psycholoog – psychotherapeut (KP-PT). Voorzitter van de werkgroep KP-PT is Jeanette Dijkstra. Jeanette is een ware duizendpoot. Ze is als klinisch neuropsycholoog en klinisch psycholoog gespecialiseerd in neuropsychologische diagnostiek en psychotherapeutische behandeling bij volwassenen met somatische aandoeningen en psychische problemen. Zij is werkzaam in het Maastricht UMC+ als behandelaar en afdelingshoofd Medische Psychologie. Daarnaast is zij vicevoorzitter van het College Specialismen Gezondheidszorgpsycholoog en Psychotherapeut (CSGP)
De werkgroep heeft als doel om te zorgen dat er in 2025 een nieuw specialisme KP-PT is. Hiervoor moeten het specialisme klinisch psycholoog (nu artikel 14 Wet BIG) en het basisberoep psychotherapeut (nu artikel 3 Wet BIG), samen worden gevoegd. Op verzoek van de stuurgroep Beroepenstructuur heeft het CSGP de regie over deze opdracht.
Uit die opdracht vloeit voort dat de werkgroep het deskundigheidsgebied van dit nieuwe specialisme formuleert en een competentieprofiel en overgangsregeling opstelt. Dat komt uiteindelijk samen in een voorstel aan de stuurgroep beroepenstructuur, die het voorlegt aan het CSGP om het Besluit klinisch psycholoog – psychotherapeut op te stellen en ook vast te stellen. Met dat besluit moet de minister van VWS instemmen.
Samenstelling
In de werkgroep werken de beroepsverenigingen NIP en NVP en het CSGP nauw samen. De huidige beroepsgroepen klinisch psycholoog en psychotherapeut zijn daarin vanuit de beide verenigingen goed vertegenwoordigd.
Jeanette: “De werkgroep is klein, maar daardoor ook heel efficiënt. Zodra een conceptstuk ver genoeg is, overleggen we met de hoofdopleiders KP en PT en verwerken we hun inbreng in het concept. Die afstemming verloopt heel prettig.”
Samenwerking
In april heeft de werkgroep met de hoofdopleiders KP en PT gesproken over de eerste versie van het deskundigheidsgebied KP-PT en het competentieprofiel. Daar zijn waardevolle adviezen uitgekomen.
Daarnaast is er nauwe samenwerking met de werkgroep gezondheidszorgpsycholoog-generalist. Die werkgroep werkt immers aan het nieuwe basisberoep gezondheidszorgpsycholoog-generalist, waar de KP-PT het specialisme van is. Jeanette benadrukt: “Het is van belang dat de competentieprofielen van het basisberoep en de specialismen inhoudelijk goed op elkaar aansluiten voor een naadloze integratie. Daarin speelt ook eenduidig taalgebruik een belangrijke rol. Op dit moment leggen we samen met de werkgroep gezondheidszorgpsycholoog-generalist de teksten van de beide werkgroepen naast elkaar.” |
|
|
|
“Het is van belang dat de competentieprofielen van het basisberoep en de specialismen inhoudelijk goed op elkaar aansluiten voor een naadloze integratie” |
|
|
|
Vervolgstappen
Jeanette: “Deze zomer zijn we zover dat we over het concept deskundigheidsgebied en het bijbehorende competentieprofiel de beide beroepsverenigingen, het CSGP, de hoofdopleiders KP en PT, de adviesraad Beroepenstructuur en het programma APV raadplegen. Het doel is om zoveel mogelijk input te krijgen en eventuele resterende aandachtspunten boven tafel te halen, zodat we deze in het eindadvies aan de stuurgroep mee kunnen nemen. Via de stuurgroep gaat het dan naar het CSGP.”
Overgangsperiode en -regeling
Het is aan de minister van VWS om te bepalen hoe lang het huidige artikel 3 Wet BIG-register psychotherapeut als overgangsperiode open kan blijven. De werkgroep werkt aan een voorstel voor een overgangsregeling. Dat is de regeling hoe bijvoorbeeld huidige psychotherapeuten die ook als gz-psycholoog geregistreerd zijn, in het register KP-PT kunnen komen. “Het bedenken van zo’n regeling is niet heel makkelijk”, legt Jeanette uit. “We willen graag een werkbare regeling die voldoende recht doet aan alle beroepsgenoten die het betreft. Daarbij is het nog zoeken naar de te onderscheiden groepen en de mate waarin bijvoorbeeld maatwerk nodig is. Dan gaat het bijvoorbeeld om aanvullende scholing die nodig is om aan de eisen van het nieuwe specialisme te kunnen voldoen. We kijken daarbij met een schuin oog naar eerdere overgangsregelingen. Hoe is dat toen gedaan en hoe is dat bevallen?”
Ook de overgangsregeling legt de werkgroep nog voor aan de achterban, zodra dat kan. De input daarop verwerkt de werkgroep in een definitief voorstel, dat via de stuurgroep naar het CSGP gaat. Het CSGP verwerkt die overgangsregeling dan in het nieuwe specialismebesluit KP-PT. Het CSGP legt het ontwerpbesluit KP-PT in elk geval nog voor advies aan het veld voor. |
|
|
|
|