Editie 1  |  juli 2023
GGD Hollands Noorden
Wams: Wet aanpak meervoudige problematiek sociaal domein
logo RijksoverheidComplexe situaties vragen om een integrale aanpak van verschillende partijen. Goede verwerking/uitwisseling van persoonsgegevens - intake, onderzoek, coördinatie en casusoverleg – is hierbij essentieel. Op dit moment mist de wettelijke grondslag hiervoor. Daarnaast zijn de spelregels niet voor iedereen helder, wat leidt tot ‘handelingsverlegenheid’. Als gevolg krijgt de cliënt niet de gewenste ondersteuning. De Wet aanpak meervoudige problematiek sociaal domein (Wams) moet hierin verandering in brengen. Het wetsvoorstel voor de Wet aanpak meervoudige problematiek sociaal domein is ingediend bij de Tweede Kamer.
 
In het sociaal domein heeft 80 procent van de mensen die aankloppen bij de gemeente een enkelvoudig probleem. De voorzieningen van gemeenten in Nederland zijn hier goed op ingericht. Bij 20 procent van de gevallen is echter sprake van meerdere problemen en in vijf procent zelfs van een complexe situatie. Hier wordt het ingewikkeld omdat niet alleen verschillende afdelingen, maar ook organisaties en zelfs domeinen moeten samenwerken om mensen goed te kunnen helpen.
De Wams heeft als doel knelpunten weg te nemen. Het wetsvoorstel voorziet daartoe in wettelijke taken voor het college van B&W voor onderzoek, planvorming en coördinatie bij meervoudige problematiek in het sociaal domein (en eventueel ‘aanpalende terreinen’).
 
Wetswijzigingen
De Wams omvat een aantal wijzigingen in de Jeugdwet, Participatiewet en de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Die wijzigingen betekenen niet alleen iets voor de samenwerking en gegevensuitwisseling tussen professionals. Met de wijzigingen wordt ook de OGGZ weer expliciet opgenomen in de Wmo, zoals voor 2015 ook het geval was. Daarnaast zijn gemeenten verplicht een meldpunt niet-acute zorg in te richten. In veel regio's, waaronder in Noord-Holland-Noord, is dit al ingeregeld via de GGD. In onze regio (en veel andere regio's) is ook de OGGZ belegd bij de GGD. Voor deze wijzigingen hoeven gemeenten in Noord-Holland-Noord dus geen nieuwe constructie op te tuigen. Wel moet goed gekeken worden naar de wettelijke taken van het college B&W bij onderzoek naar en coördinatie op multiproblematiek. Hoe dat er precies uit moet zien is nog niet duidelijk.
 
Ingangsdatum 1 juli 2024
Waar de wijzigingen in eerste instantie de beoogde ingangsdatum hadden van 1 januari 2024 is dat inmiddels verschoven naar op z'n vroegst 1 juli 2024. Vanuit het Ministerie en de VNG volgt nog een ondersteuningsprogramma voor betrokken organisaties met handreikingen en dergelijke. Wij volgen deze ontwikkelingen met interesse omdat het gevolgen kan hebben voor hoe de OGGZ-keten nu is ingericht. Wij zijn voornemens om deze zomer een werkgroep met afvaardigingen van de gemeenten op te richten die zich hierover buigt.
 
Meer weten of participeren in de werkgroep?
Wil je meer weten over dit onderwerp of deelnemen aan de werkgroep? Neem dan contact op met Sabina Post: spost@ggdhn.nl. Voor meer informatie voor gemeenten kijk hier en meld je aan voor de nieuwsbrief van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG). Zo blijf je op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen en het ondersteuningsaanbod van de VNG.
 
GGD Hollands Noorden
Hertog Aalbrechtweg 22
1823 DL Alkmaar
088-0100500
info@ggdhn.nl
ggdhollandsnoorden.nl
f in i t yt
Proclaimer   |   Algemene voorwaarden   |   Privacyverklaring
Auteur