Maandag 11 november (09.00-16.00 uur)
Thema: Hartfalen: van diagnose tot palliatieve zorg
|
Hartfalen: een introductie
Hartfalen is een chronische ziekte. Het is niet te genezen, maar wel behandelbaar. Cardioloog Luuk Otterspoor laat de verschillende types, definities en behandelingsmogelijkheden aan bod komen.
Hartfalen in de eerste lijn
Het aantal mensen met chronisch hartfalen neemt toe in de westerse wereld. Huisartsen spelen in ons land een centrale rol in de behandeling. Vocht vasthouden, kortademigheid en vermoeidheid kunnen wijzen op hartfalen. Maar deze klachten komen ook voor bij andere ziekten. Hoe weet een arts zeker dat het om hartfalen gaat? Daarover vertelt een huisarts uit de regio.
Hartzorg in de regio
Het Nederlands HartNetwerk (NHN) is een samenwerkingsverband van ziekenhuizen, huisartsen, zorggroepen en de Medisch Specialistische Bedrijven van de ziekenhuizen in de regio Zuidoost-Brabant. Het doel binnen het NHN is de continue verbetering van de patiëntwaarde (patiënt-relevante uitkomsten gedeeld door de zorgkosten) voor patiënten met een hartaandoening.
Thuismonitoring bij hartfalen
De juiste zorg op de juiste plaats. Patiënten met hartfalen hoeven minder vaak naar het ziekenhuis als zij thuis hun waarden meten en daarnaast bloed laten prikken. De verpleegkundigen van het Catharina Monitoringscentrum monitoren hen op afstand. Hoe gaat dit precies in zijn werk? En wat zijn de voordelen voor zowel de patiënt als de zorgverlener? Een van de betrokken cardiologen zal hier alles over vertellen.
Waardegedrevenzorg Hartfalen
Waardegedreven zorg geeft inzicht hoeveel waarde de zorg daadwerkelijk toevoegt aan een beter leven voor de patiënt en tegen welke kosten, op basis van wat de patiënt belangrijk vindt. In het Catharina Ziekenhuis zijn een multidisciplinair teams continu bezig met verbeterprojecten om de patiëntwaarde te vergroten. Een van deze teams richt zich op de zorg voor Hartfalen patiënten. Zij vertellen graag meer over de verbeterprojecten die lopen en wat deze hebben opgeleverd.
Het steunhart
Een steunhart is een pompje wat geïmplanteerd wordt op het moment dat het hart niet
meer goed in staat is om bloed rond te pompen, eindstadium hartfalen. Een patiënt op
de wachtlijst voor een donorhart kan mogelijk in aanmerking komen voor een steunhart. Cardiothoracaal chirurg Jelena Sjatskig werkt in het Erasmus MC en vertelt hier alles over.
Bewegen in het ziekenhuis
Uit onderzoek blijkt dat patiënten 80% van hun tijd tijdens een ziekenhuisopname in bed doorbrengen. Te weinig bewegen zorgt voor een achteruitgang van conditie en spierkracht. Het is daarom belangrijk dat patiënten ook tijdens hun ziekenhuisopname in bewegen blijven. ‘Beweeg je beter’ richt zich op meer beweging in het ziekenhuis. Zo informeren ze patiënten over het belang van bewegen en is er een oefengroep voor endocarditis patiënten. De fysiotherapeuten van ‘Beweeg je beter’ vertellen over de initiatieven die lopen en waarom het zo belangrijk is om niet alleen tijdens de ziekenhuisopname maar ook daarna te blijven bewegen.
Hartrevalidatie
Hartrevalidatie helpt patiënten bij hun herstel, bijvoorbeeld na een hartinfarct of hartklepoperatie. Een cardioloog neemt ons mee in de laatste ontwikkelingen van de hartrevalidatie.
Palliatieve zorg bij hartfalen
Palliatieve zorg wordt vaak geassocieerd met de zorg voor terminale patiënten met een ongeneeslijke kwaadaardige aandoening, maar palliatieve zorg begint echter al eerder, namelijk op het moment dat duidelijk is dat genezing niet meer mogelijk is. Ondersteunende en palliatieve zorg kan ook waardevol en ingezet worden voor mensen met hartfalen. Team Ondersteunende en Palliatieve Zorg (TOPZ) legt uit wat palliatieve zorg is en waarom dit juist ook waardevol is bij hartfalen.
Cultuursensitiviteit in de zorg
In de zorg zie je dagelijks een dwarsdoorsnede van de Nederlandse maatschappij voorbijkomen, mensen met heel diverse achtergronden, talen en culturen. Over het algemeen gaat afstemming op diverse patiënten vanzelf. Toch is het niet altijd gemakkelijk. Hoe bied je cultuursensitieve zorg, juist als de cultuur waartoe iemand behoort ver af staat van de jouwe? Wat betekent het eigenlijk om intercultureel competent te zijn? Wat moet je wel doen en wat juist niet?
|
|
|
|
Dinsdag 12 november (09.00-16.00 uur)
Thema: Ritmestoornissen ontrafeld |
Ritmestoornissen: een introductie
Wanneer het hart te snel, te langzaam of onregelmatig pompt spreken we van een ritmestoornis. Er zijn veel verschillende ritmestoornissen. Cardioloog Nard Rademakers geeft een introductie in de verschillende soorten ritmestoornissen.
Ritmechirurgie
Veelal kan een ritmestoornis behandeld worden met medicatie. Soms kan het noodzakelijk zijn om een hartritmestoornis anders te behandelen, dit kan middels ritmechirurgie. Cardiothoracaal chirurg Niels Verberkmoes vertelt over de verschillende vormen van ritmechirurgie en wanneer deze ingezet worden.
De laatste ontwikkelingen op het gebied van ablatie
Een van de behandelingen van ritmestoornissen vindt plaats op de hartkatherisatiekamers. Cardioloog Lukas Dekker vertelt alles over deze behandeling door middel van ablatie en neemt ons mee in de laatste ontwikkelingen op het gebied van ablatie, zoals PFA (pulsed field ablation).
(Electro)Cardioversies: hoe en wat?
Bij een cardioversie wordt geprobeerd het onregelmatige hartritme, atriumfibrilleren of atriumflutter, terug te zetten naar een regelmatig hartritme. Dit kan met medicijnen, een chemische cardioversie, of door het toedienen van een korte stroomstoot, een elektrocardioversie. Hoe gaat zo’n cardioversie in zijn werk? Een verpleegkundige vertelt hier alles over.
Waardegdrevenzorg atriumfibrilleren
Waardegedreven zorg geeft inzicht hoeveel waarde de zorg daadwerkelijk toevoegt aan een beter leven voor de patiënt en tegen welke kosten, op basis van wat de patiënt belangrijk vindt. In het Catharina Ziekenhuis zijn een multidisciplinair teams continu bezig met verbeterprojecten om de patiëntwaarde te vergroten. Een van deze teams richt zich op de zorg voor patiënten met atriumfibrilleren. Zij vertellen graag meer over de verbeterprojecten die lopen en wat deze hebben opgeleverd.
Alles heeft een ritme
Het allereerste ritme dat je ooit hoorde was het hartritme van he moeder, nog voor je geboorte. Ritme brengt je in beweging. Ritme geeft je energie. Ritme zorgt voor structuur. Daar zit muziek in! Nicolaas Duin is muzikaal spreker en gebruikt muziek graag als metafoor voor communicatie, samenwerking en verbinding. Live van achter de piano deelt hij zijn verrassende inzichten.
Pacemaker en ICD implantaties
Wat is het verschil tussen een pacemaker en een ICD (implanteerbare cardioverter defibrillator)? En hoe gaat een implantatie van een pacemaker of ICD in zijn werk? Cardioloog Nard Rademakers vertelt alles over deze twee implantaties.
Remote care
Door remote care hoeven hartpatiënten met een ICD, pacemaker of reveal linq minder vaak voor een controle naar het ziekenhuis te komen. Patiënten die aangesloten zijn op remote care staan door middel van een transmitter dagelijks in contact met de gespecialiseerd verpleegkundigen. Hoe beoordelen en verwerken deze verpleegkundigen de ontvangen patiëntgegevens? Een remote care verpleegkundige vertelt wat zij precies doen.
Ervaringsdeskundige ICD
Het krijgen van een ICD is een impactvolle gebeurtenis voor een patiënt. Ineens heeft de patiënt een apparaat in zijn lijf waar hij volledig op moet gaan vertrouwen. Hoe is het om met een ICD te leven? Waar moet je op letten en hoe krijg je weer vertrouwen in je lichaam? Een patiënt met een ICD vertelt hoe het is om hiermee te leven.
Patiëntvoorlichting: hoe bereik je de patiënt nu écht?
Ongeveer 1 op de 4 Nederlanders heeft beperkte gezondheidsvaardigheden. Dit houdt in dat zij moeite hebben met het vinden, begrijpen en gebruiken van informatie over gezondheid. Van de mensen met hart- en vaatziekten heeft een grote groep patiënten beperkte gezondheidsvaardigheden. Net als de mensen die een groot risico lopen op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Die wil je juist bereiken met je voorlichting. Hoe bereik je deze groep nu het beste? De Nederlandse Hartstichting vertelt over de stappen die zij hebben gezet en wat er nog moet gebeuren.
|
|
|
|
Woensdag 13 november (09.00-16.00 uur)
Thema: Van PCI tot EndoCab: de laatste ontwikkelingen in de behandeling van coronairlijden |
Waardegedrevenzorg coronairlijden
Waardegedreven zorg geeft inzicht hoeveel waarde de zorg daadwerkelijk toevoegt aan een beter leven voor de patiënt en tegen welke kosten, op basis van wat de patiënt belangrijk vindt. In het Catharina Ziekenhuis zijn een multidisciplinair teams continu bezig met verbeterprojecten om de patiëntwaarde te vergroten. Een van deze teams richt zich op de zorg voor patiënten met coronairlijden. Zij vertellen graag meer over de verbeterprojecten die lopen en wat deze hebben opgeleverd.
Live-in-the-box: EndoCab
De EndoCab (Endoscopic coronary arterial bypass) is een van de nieuwste technieken om een bypass-operatie uit te voeren. Via een kijkoperatie wordt de borstslagader achter het borstbeen losgemaakt. Als deze is vrij gemaakt wordt er tussen de ribben een kleine incisie gemaakt van ongeveer 6 centimeter boven de kransslagader. Er wordt een verbinding (omleiding) gemaakt waarbij de borstslagader op de kransslagader wordt gehecht. Ferdi Akca, cardiothoracaal chirurg, legt aan de hand van beelden van een van zijn eigen operaties uit hoe zo’n EndoCab wordt uitgevoerd.
Impella en IABP
De impella en IABP (intra aortale ballon pomp) worden gebruikt als tijdelijke ondersteuning van het hart, bijvoorbeeld na een hartinfarct of als voorzorg bij een dotterbehandeling. Een HCK-verpleegkundige vertelt over hoe deze twee ondersteuningsmogelijkheden werken en wanneer ze worden ingezet.
ECMO
ECMO staat voor Extra Corporele Membraan Oxygenatie. Tijdens een ecmo-behandeling neemt de ECMO een deel van het werk van het hart en/of de longen over. Klinisch perfusionist Patrix Lanen weet alles over ECMO en vertelt ons hoe het werkt en wanneer het ingezet wordt.
Live: PCI
Vanuit de hartkatheterisatiekamer kijken we live mee met interventiecardioloog Koen Teeuwen naar een cardiologische interventie, een PCI met OCT en FFR (Percutane Coronaire Interventie). Door het gebruik van technieken (FFR) en beeldvorming (OCT) kan men de ernst van de vernauwingen inschatten waarbij kransslagaders dan wel/niet worden gedotterd
Het vrouwenhart
Iedere dag komen er 300 vrouwen in het ziekenhuis met hart- en vaatproblemen. Zijn er verschillen in hartklachten tussen mannen en vrouwen en wat doet de aandacht die de media geeft aan dit fenomeen?
Hartdood
Frank van de Goot is Nederlands bekendste forensisch patholoog. Hij duikt met de zaal in de wereld van Hartdood. Wat is dit precies? En wordt deze term wel altijd op de juiste manier gebruikt? |
|
|
|
Donderdag 14 november (09.00-16.00 uur)
Thema: TAVI-zorgketen en workshops |
Hoe herken je aortaklepstenose?
Bij aortaklepstenose moet het linkerventrikel het bloed door een vernauwde klep het lichaam inpompen. Dit kost meer kracht en na verloop van tijd wordt de hartspier hierdoor dikker en stijver, waardoor de pompkracht afneemt. Dit kan leiden tot ritmestoornissen en hartfalen. Het is daarom belangrijk dat aortaklepstenose snel herkent wordt. Een huisarts en cardioloog vertellen over hoe zij aortaklepstenose herkennen in de spreekkamer.
Hartteambespreking: AVR vs TAVI
Een patiënt heeft aortaklepstenose en moet behandeld worden. Dit kan via een openhart operatie waarbij de klep vervangen wordt, maar ook percutaan waarbij de aortaklep op een katheter wordt geplaatst. In het hartteam wordt de situatie van de patiënt besproken en wordt de best passende behandeling gekozen.
TAVI straat: VS, geriatrie, anesthesie
Als blijkt dat een TAVI waarschijnlijk de beste behandeling is voor een patiënt met aortaklepstenose wordt deze patiënt eerst nog gezien door verschillende specialisten. Dit gebeurt in de TAVI-straat, waarin de patiënt achterelkaar gezien wordt door een verpleegkundig specialist, de anesthesie en mogelijk ook een geriater.
Live-in-the-box TAVI
Wanneer de patiënt door alle specialisten in de TAVI-straat is gezien en geschikt is bevonden voor een TAVI zal de behandeling plaatsvinden. De TAVI vindt plaats op de hybride operatiekamer. Er zijn verschillenden manieren waarop de aortaklep door middel van TAVI geplaatst kan worden. Een interventiecardioloog en HCK-medewerker leggen aan de hand van operatiebeelden uit hoe zo’n TAVI in zijn werk gaat.
Waardegedrevenzorg TAVI
Waardegedreven zorg geeft inzicht hoeveel waarde de zorg daadwerkelijk toevoegt aan een beter leven voor de patiënt en tegen welke kosten, op basis van wat de patiënt belangrijk vindt. In het Catharina Ziekenhuis zijn een multidisciplinair teams continu bezig met verbeterprojecten om de patiëntwaarde te vergroten. Een van deze teams richt zich op de zorg voor patiënten met aortakleplijden. Gespecialiseerd regieverpleegkundige cardiologie Jessica Nijholt is verpleegkundig leider van dit team en vertelt over de verbeterprojecten en wat ze hebben opgeleverd.
MuziekGeluk
Muziek vermindert de werkdruk, verhoogt het werkplezier en levert een hogere zorgkwaliteit. Ignar Rip, bedenker van de MuziekGeluk methode, vindt dan ook dat muziek een vaste plek moet krijgen in de basiszorg. Ignar Rip neemt ons mee in wat muziek met iemand doet en hoe je muziek kunt inzetten bij zorgmomenten.
Workshop: snijpracticum
Snijden in een varkenshart is bijna hetzelfde als snijden in een mensenhart. Er is heel veel gelijkenis. Samen met cardiothoracaal chirurg Thomas van Brakel gaan we snijden in een varkenshart om zo meer te weten te komen over de anatomie van het mensenhart.
Workshop: klinisch redeneren
Door klinisch redeneren kun je bepalen welke zorg een patiënt nodig heeft en waarom, en daardoor beroepsverantwoordelijkheid dragen. Je richt je vaak op het voorkomen of verergeren van problemen. Klinisch redeneren is een proces (het redeneerproces) en een product (het besluit).
Workshop: hartteambespreking
Wanneer krijgt een patiënt een dotterbehandeling en wanneer een bypass-operatie? Is een patiënt geschikt voor een (mini-)AVR of kan er toch beter een TAVI gedaan worden? In het hartteam wordt de situatie van de patiënt besproken en wordt de best passende behandeling gekozen. Een cardiothoracaal chirurg en cardioloog nemen ons aan de hand van casuïstiek mee in zo’n bespreking.
Workshop: escape-ambulance ‘Cardiale Amyloïdose’
Cardiale amyloïdose is een ingewikkeld en zeldzaam ziektebeeld. Patiënten met cardiale amyloïdose krijgen op den duur last van hun hart, omdat eiwitten zich daar opstapelen en schade veroorzaken. Het is niet eenvoudig te herkennen, maar tijdige herkenning is wel belangrijk. Behandeling is mogelijk en kan de prognose sterk verbeteren. De unieke Skillslab escaperoom Cardiale amyloïdose vergroot je bewustwording en kennis rondom dit onderwerp. |
|
|
|
Vrijdag 15 november (09.00-16.00 uur)
Hart-Vaatdag: young events |
Familiaire hypercholesterolemie bij kinderen
Familiaire hypercholesterolemie (FH) is van de meest voorkomende erfelijke stofwisselingsziekten in Nederland. Ongeveer 60.000 mensen hebben FH, dat is ongeveer 1 op 300 Nederlanders. Bij FH is er sprake van een afwijking in het DNA. Bij kinderen is de kans dat een hoog cholesterol wordt veroorzaakt door FH groter dan bij volwassenen. Immers, het lichaam is nog niet verstoor door slechte leefgewoonten. Een kinderarts vertelt meer over FH bij kinderen.
Cardiovasculair RisicoManagement
Cardiovasculair risicomanagement (CVRM) richt zich op het vertragen van eerste of nieuwe manifestaties en complicaties van hart- en vaatziekten. Een internist vertelt wat dit precies inhoudt en waarom CVRM zo belangrijk is.
FMD en SCAD
Fibromusculaire dysplasia is na aderverkalking de meest voorkomende aandoening van de slagaders. Het meest typische beeld van FMD is een vaatafwijking die lijkt op een kralensnoer, maar het kan zich ook uiten als vernauwingen, verwijdingen, extreme bochten en scheuren in de slagaders. FMD kan ook leiden tot problemen in het hart: recent onderzoek toont aan dat tot 80% van de spontane dissecties in de kransslagaders van het hart (SCAD; Spontaneous Coronary Artery Dissection) veroorzaakt wordt door FMD. Vasculair internist Eveline Besselaar-Niemantsverdriet vertelt over FMD en SCAD.
Interventie bij hypertensie
De interventieradiologie houdt zich bezig met minimaal invasieve beeldgestuurde behandelingen. Het belangrijkste kenmerk van een radiologische interventie is dat er gebruik gemaakt wordt van een beeldvormende techniek. Een interventieradioloog vertelt over interventie bij hypertensie.
Vasculaire oogproblematiek
Bij hart- en vaatziekten denkt men al snel aan problemen van het hart of de grote vaten in het lichaam. Hart- en vaatziekten kunnen echter ook voor vasculaire oogproblematiek zorgen. Een oogarts vertelt hier meer over.
Herseninfarct en young stroke
De kans dat iemand op jonge leeftijd (jonger dan 50 jaar) een herseninfarct of TIA doormaakt is relatief klein. Er zijn verschillende oorzaken. Bij ruim 30% is de oorzaak van een herseninfarct of TIA op jonge leeftijd onbekend. Neuroloog Rob Gons vertelt over de oorzaken en behandeling van young stroke.
Vaatchirurgie
Vaatchirurgen behandelen patiënten met vaataandoeningen, zoals een vaatvernauwing of juist aneurysma (verwijding van het bloedvat). Ook bij de behandeling van dissecties zijn ze betrokken. Een van de vaatchirurgen vertelt hier meer over.
Antistolling (indicatie en contra-indicatie)
Wat nou als een patiënt een indicatie heeft voor behandeling met antistollingsmedicatie, maar ook een contra-indicatie heeft voor het gebruik van antistolling? Moet je de patiënt dan wel of niet behandelen met antistolling? Cardioloog Pepijn van der Voort neemt ons mee in de overwegingen om in zo’n situatie wel of niet antistolling voor te schrijven.
Zorg bij jou
De juiste zorg voor patiënten, op het juiste moment en op de juiste plek. Het thuismonitoringsplatform ‘Zorg bij jou’ brengt patiënten en zorgverleners bij elkaar. Digitaal en in de thuissetting als het kan, fysiek in het ziekenhuis als het nodig is. Het aantal aandoeningen binnen ‘Zorg bij jou’ wordt in rap tempo uitgebreid. Inmiddels wordt de app onder andere al gebruikt voor patiënten met hartfalen en patiënten na een CVA. Programmamanager digitalisering Eva Deckers vertelt meer over ‘Zorg bij jou’ en waarom het zo’n belangrijke stap in de zorg is. |
|
|
|
|