Nu inzetten op preventie! |
In het oude Griekenland was de visie op geneeskunde en de rol van de arts in veel opzichten fundamenteel anders dan die van vandaag. De beoordeling van een arts in die tijd was sterk afhankelijk van verschillende factoren, waaronder zijn vermogen om ziekten te voorkomen, evenals zijn vaardigheden in het behandelen van ziekten die al aanwezig waren.
De bekendste arts uit het oude Griekenland is Hippocrates (circa 460-370 v.Chr.), vaak aangeduid als de "vader van de geneeskunde." Hippocrates en zijn volgelingen legden een sterke nadruk op preventie en beschouwden het als een essentieel onderdeel van medische praktijk. Zij geloofden dat het behouden van een balans in de lichaamssappen (humoren) essentieel was voor gezondheid. Deze balans kon volgens hen behouden worden door een combinatie van dieet, levensstijl en natuurlijke omgeving.
Preventie in het oude Griekenland omvatte ook het idee van "diätetiek," hetgeen niet alleen verwijst naar dieet maar naar de hele levenswijze. Artsen adviseerden over slaap, lichaamsbeweging, seksuele activiteit, en het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen of omgevingsfactoren die als schadelijk werden beschouwd. Dit alles werd gezien als onderdeel van een holistische benadering om gezondheid te behouden en ziekten te voorkomen.
Waarde van preventie
Een arts werd daarom achteraf vaak beoordeeld op basis van zijn vermogen om zijn patiënten gezond te houden door middel van deze preventieve maatregelen, en niet alleen op zijn vermogen om hen te genezen nadat ze al ziek waren geworden. Het was belangrijk dat een arts de natuurlijke processen van het lichaam begreep en hoe deze te ondersteunen en te versterken, in plaats van simpelweg ziekten te bestrijden met medicijnen of chirurgische ingrepen.
Deze nadruk op preventie was diep geworteld in de Griekse filosofie, die grote waarde hechtte aan matigheid en harmonie als essentiële componenten van een gezond leven. Daarom kan gesteld worden dat in het oude Griekenland, een arts vooral werd gewaardeerd om zijn kennis en toepassing van preventieve geneeskunde, wat hem onderscheidde als een bekwaam en wijs genezer.
Overheidsbeleid van nu
In de westerse wereld is door de eeuwen heen de nadruk steeds meer komen te liggen op curatie. Opvallend is dat er de laatste jaren echter steeds meer aandacht is voor preventie. In het Kader Passende Zorg werkt het Zorginstituut Nederland aan een kompas richting Passende Zorg. Passende zorg is mensgerichte zorg die houdbaar en duurzaam is. Aan de hand van vier principes wordt er een brug geslagen tussen de maatschappelijke opgave om de zorg toegankelijk en betaalbaar te houden en concrete stappen die in de praktijk moeten worden gezet.
Het vierde principe luidt: Passende zorg gaat over gezondheid in plaats van ziekte. Dit principe houdt in dat bedrijven en zorginstellingen inzetten op de preventie van ziekte en verzuim, om sociaal-medische problematiek te voorkomen en ter vermijding van het onnodig beslag leggen op schaarse middelen en zorgpersoneel. De focus verschuift van het behandelen van ziektes naar het bevorderen van gezondheid en welzijn, met meer aandacht voor preventie en het voorkomen van ziekten en gezondheidsproblemen.
Zoals het gezegde luidt: "Oude wijsheden zijn als tijdloze gidsen; ze verlichten het pad naar begrip en wijsheid voor wie bereid is te luisteren."
Laten we deze oude wijsheid volgen en samen werken aan een gezonde toekomst in de bouw- en infrasector. Preventie is de sleutel!
16 juli 2024, Salomon Stam
|
|
|