Nieuwsbrief Project Leernetwerk Verward Gedrag
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Snippet Lees de online versie
Saxion
 
Nieuwsbrief Project Leernetwerk Verward Gedrag
 
 
Nieuwsbrief juni 2023
 
 
 
In deze nieuwsbrief
Project Leernetwerk Verward Gedrag
Speeddate, januari 2021
Hackathon mei 2021
Escaperoom 
Vangnet voor Victor - inspiratieboek zorg+veiligheidVangnet voor Victor - inspiratieboek zorg+veiligheid Seminar november 2021
  Slotmanifestatie april 2022
Interview met Monique Lassche (coördinator minor Verwarde Personen) en Monique Engelbertink (associate lector Zorg, lectoraat Social Work)
 
 
 
Leernetwerk
Het project Leernetwerk Verward Gedrag is gestart in oktober 2019 en loopt tot 1 februari 2022, met subsidie van ZonMw. Het doel van het project is dat studenten, mensen uit het werkveld en (familie)ervaringsdeskundigen van elkaar leren. Het leernetwerk heeft gezorgd voor het vergroten van kennis rondom mensen met verward gedrag, en hun naasten door middel van het duurzaam versterken van samenwerking en kennisdelen tussen ervaringsdeskundigen, praktijk- en onderwijsinstellingen in de domeinen Zorg, Welzijn en Veiligheid.

In het project werkten de volgende organisaties samen:

ROC van Twente, verpleegkunde

Politieacademie Apeldoorn

Het lectoraat Smart Health Saxion, als uitvoerder

Academie AGZ verpleegkunde

Academie Social Work

Academie Algemeen Bestuur Recht en Ruimte

Projectgroep:

Dimence GGZ

Politie Oost-Nederland

Familie ervaringsdeskundige

Ervaringsdeskundige

Gemeente Enschede

GGD IJsselland

Conferentie verward gedrag

In november 2020 hebben we een online bijeenkomst gehad met ruim 150 studenten en mensen uit het werkveld, georganiseerd samen met WijkLink. WijkLink is een online platform dat door studenten en met name verpleegkundigen wordt gebruikt voor opdrachten en kennisdelen. Belangrijke spreker was Joke van der Meulen, familie-ervaringsdeskundige.

 
Speeddate, januari 2021
In januari 21 hebben we een speeddate online georganiseerd, hierbij formeerden we kleine gesprekstafels. Studenten, (familie)ervaringsdeskundigen en mensen uit het werkveld gingen met elkaar in gesprek. Ontmoeten en elkaars perspectieven delen bleken elke keer weer de rode draad in alles wat het project organiseerde!
 
(U kunt mij benaderen voor het werkpakket Speeddate, p.p.g.l.smeenk@saxion.nl)
 
Hackathon mei 2021

In mei 2021 hebben ongeveer 50 mensen ( studenten, (familie)ervaringsdeskundigen en mensen uit het werkveld) tijdens een hackathon in groepjes allerlei activiteiten bedacht om te komen tot betere samenwerking tussen alle betrokkenen. Het idee van het ontwikkelen van een spel, heeft gewonnen!
Daarom hebben we, in samenwerking met GGZ Ecademy, een digitale escaperoom ontwikkeld. GGZ Ecademy heeft deze escaperoom op haar site staan, deze is gratis te gebruiken na éénmalig registreren, ik verwijs je naar de linkjes in het artikel over de escaperoom hieronder waarin uitgebreid staat hoe de escaperoom tot stand kwam, voor wie het is en hoe het te downloaden is.

 
Escaperoom

Vandaag, dinsdag 28 juni, wordt de escaperoom gereleased, in onderstaande link vind je uitgebreide informatie over tot standkoming, inhoud en hoe je het kan gebruiken, gratis voor iedereen! Of je nou werkt in de zorg, bij de politie of in de gemeente, of je nou student bent, ervaringsdeskundige of familie; speel het spel en leer elkaars perspectief een beetje beter kennen.

Online escaperoom leert omgaan met verward gedrag | Hogeschool Saxion

 
Seminar november 2021

In november 2021 hebben we een hybride bijeenkomst in Enschede georganiseerd. Tijdens de plenaire bijeenkomst discussieerden de verschillende stakeholders met elkaar over dilemma’s en verschillende perspectieven t.a.v. mensen met verward gedrag. Via deze link is het panelgesprek nog te bekijken. Na het panelgesprek waren er diverse workshops.

 
Slotmanifestatie april 2022

In april 2022 is het project officieel afgesloten, om dat te markeren hebben we een slotmanifestatie georganiseerd met 3 inspirerende sprekers (zie videolink). Daarna was er een markt georganiseerd waarin studenten lieten zien wat ze gedaan hadden tijdens de verschillende opdrachten met als onderwerp mensen met verward gedrag. Het werkveld was ruim vertegenwoordigd, het ontmoeten en elkaar leren kennen stond centraal!

 
Interview met Monique Lassche, (vervangend) coördinator en docent binnen de minor Verwarde Personen.

Hoe gaat het met de minor?
 
Het is dit jaar wederom heel goed gegaan, zowel de deeltijd, als de voltijd. Deelnemers vanuit verschillende opleidingen, integrale veiligheidskunde, sociaal juridische dienst, social work en verpleegkunde en toegepaste psychologie en zelfs iemand van Creative design. Het bewust worden van het maatschappelijk probleem, de oplossing zit hem vooral in samenwerken en netwerken. We hebben steeds meer gastdocenten vanuit de praktijk. We willen graag een zo breed mogelijke minor, we hopen dat ook de politieacademie HBO studenten laat deelnemen aan onze minor.

Wat heeft dit project bijgedragen aan de minor?

Het is vooral het netwerk en het elkaar ontmoeten tijdens de symposie, dat Iedereen er was. Ja, dan zie je toch dat je dan op zo'n dag heel veel mensen leert kennen waarvan je nog niet altijd weet dat die ook betrokken zijn en je denkt ‘goh, hebben die wel een rol in onze minor?’. Het zijn zulke gepassioneerde mensen met allemaal een doel voor ogen en dat is eigenlijk gewoon zorgen dat iedereen In de maatschappij een plekje krijgt en er ook mag zijn!

Wat hoor jij vooral terug van studenten tijdens de minor?

Dat de mensen die moeten samenwerken nogal eens zeggen ‘het is niet voor mij, dat is voor iemand anders’, het grote afschuiven. Dat is niet onze doelstelling, dat is voor De politie. Of dat is voor maatschappelijk werk, dat hoor ik van studenten. Het gemis aan  gemeenschappelijkheid, die wordt nog niet echt gedragen in heel veel organisaties.

Kies Op Maat

 
Interview met Monique Engelbertink, Asscociate lector Zorg, lectoraat Social Work Regionale kenniswerkplaats, grip op onbegrepen gedrag

Wat is de belangrijkste opbrengst van het project Leernetwerk Verward Gedrag voor jou?
 
Dat ik mensen heb ontmoet die ik anders niet zou ontmoeten, zoals bijvoorbeeld die van de Politieacademie en ROC Twente, die ik ontmoette bij die speeddate. Voor de studenten van de leergang familie-ervaringsdeskundigheid was dat een echt een cadeau om het mensen te ontmoeten en te ervaren dat die studenten/professionals heel erg geïnteresseerd waren in wat zij deden.

De aandacht voor mensen met verward gaat door, de regionale kenniswerkplaats onbegrepen gedrag Twente, die nu in de opstartfase is, wat gaan jullie doen binnen die werkplaats?

Samen met professionals uit de basiszorg en de gespecialiseerde zorg, dus eigenlijk al die partijen die ook vertegenwoordigd waren in het leernetwerk Verward Gedrag. Die komen allemaal samen om te bedenken hoe we integrale zorg kunnen ontwikkelen voor mensen met onbegrepen gedrag. Die houdt in dat we nu inderdaad 4 maanden tijd hebben om onze aanvraag voor te bereiden met het werkveld en met verschillende opleidingen van Saxion, dus de voltijd bachelor opleiding de leergang familie-ervaringsdeskundigheid, de AD (associate degree) ervaringsdeskundigheid en de verschillende partners uit het werkveld.
We willen zeker ook de werkvorm speeddate gebruiken om mensen met elkaar te laten praten, elkaar te ontmoeten!
We hebben op dit moment 3 kenniswerkplaatsen, en we willen graag gebruik maken van het netwerk van Leernetwerk Verward Gedrag.

Eindconclusie; het Leernetwerk Verward Gedrag heeft echt een  bredere blik gegeven doordat je met zoveel verschillende perspectieven te maken krijgt, bestuurskunde, politie, naast de zorg, dat is echt verrijkend!

ZonMW
ZonMw blijft veel aandacht geven aan mensen met verward/onbegrepen gedrag,
dat is mooi!
Er volgen nog artikelen over het project en de producten (escaperoom), blijf het volgen op de site!
Toestemming om uw mailadres te gebruiken voor activiteiten van de minor en de werkplaats
U ontvangt deze nieuwsbrief omdat u in het verleden hebt aangegeven
dat u geïnformeerd wil worden over activiteiten van het project
Leernetwerk Verward Gedrag. Dit is de laatste nieuwsbrief, als u geen
mail meer wil ontvangen, wilt u mij dan mailen
p.p.g.l.smeenk@saxion.nl, dan haal ik u van de emaillijst af!


Petra Smeenk, projectleider Leernetwerk Verward Gedrag
p.p.g.l.smeenk@saxion.nl

 
 
Saxion
 
Volg Saxion
Facebook   Twitter   Youtube   Linkedin   instagram
Academie Gezondheidszorg
088 – 019 8888
p.p.g.i.smeenk@saxion.nl