Afscheid van een pionier binnen de kankerzorg en goed nieuws voor mensen met botbreuken

online versie

  |  deel deze nieuwsbrief

Catharina nieuws
 
28 juli 2021
 
 
Niet standaard meer gips en een controle-afspraak na een botbreuk
Goed nieuws voor mensen met bepaalde botbreuken: in het Catharina Ziekenhuis hoeven zij na behandeling op de Spoedeisende Hulp voortaan niet meer terug te komen voor controle. Ook gips is niet altijd nodig. “De ervaring leert dat sommige letsels altijd goed genezen. Denk aan bepaalde breuken van de teen, vinger, onderarm en enkel“, verduidelijkt orthopedisch chirurg Niek Schepel van het Catharina Ziekenhuis.
Zorg die waarde toevoegt voor de patiënt
 
Aanpak van zorg die in coronatijd is uitgesteld
De coronacrisis heeft een grote impact gehad op de reguliere zorg. Veel patiënten stelden zorg uit en gingen minder snel naar de huisarts met klachten. Ook bevolkingsonderzoeken lagen stil. De grote stroom aan coronapatiënten legden een grote druk op de beddencapaciteit van het ziekenhuis. Verschillende niet-urgente operaties moesten worden uitgesteld. Al deze factoren bij elkaar hebben gezorgd voor een stuwmeer aan uitgestelde zorg.
Hoe gaan we hier mee om?
 
’De moeilijkste patiënten stuur je naar Rutten!’
Ze kwamen uit binnen- en buitenland naar Eindhoven voor prof. dr. Harm Rutten. Hij mag met recht een pionier binnen de kankerzorg genoemd worden. Hij stond in 1991, als één van de eerste chirurg-oncologen in een niet-universitair ziekenhuis in Nederland, aan de basis van kankerzorg zoals wij deze nu kennen. Na 40 jaar in de chirurgie gewerkt te hebben, waarvan de laatste dertig als oncologisch chirurg in het Catharina Ziekenhuis, gaat hij genieten van zijn pensioengerechtigde leeftijd. 
Het afscheid van prof. dr. Harm Rutten
 
Gezonde leefstijl ‘medicijn’ tegen hartritmestoornissen?
Een slechte conditie, kortademigheid en een snel en onregelmatig kloppend hart. Dit zijn veel voorkomende klachten bij hartritmestoornissen, in het bijzonder boezemfibrilleren. Dat een ongezonde leefstijl één van de belangrijkste oorzaken is voor boezemfibrilleren, is niet nieuw. Maar door vóór, tijdens en na de behandeling gericht in te zetten op deze gezonde leefstijl wil het Catharina Ziekenhuis onderzoeken of de kwaliteit van leven voor patiënten met boezemfibrilleren verbetert en complexe behandelingen zoals een ablatie kunnen worden voorkomen of worden uitgesteld.
Cardioloog prof. dr. Lukas Dekker over zijn onderzoek
 
Agenda
Bevallen in het ziekenhuis
Bent u zwanger en wilt u meer weten over bevallen in het Catharina Ziekenhuis? Meld u dan aan voor het webinar ‘Bevallen in het Catharina Ziekenhuis’. Het webinar is bedoeld voor aanstaande moeders en hun partners die in het ziekenhuis willen of moeten bevallen. 
Meer informatie
 
Best bekeken
 
 
MijnCatharina.nl
Wist u dat u zelf bepaalt of uw gegevens met andere zorgverleners worden gedeeld? Uw keuze kunt u gemakkelijk registreren en aanpassen via het online patiëntenportaal MijnCatharina.nl. Kijk voor alle voordelen op mijncatharina.nl.
 
Volg ons op social media 
   
 
 
www.catharinaziekenhuis.nl
 
Deze e-mail werd verzonden naar nicole.groenendal@mumc.nl door nieuwsbrief@catharinaziekenhuis.nl.
Profiel wijzigen | Afmelden | Privacybeleid | Mail de redactie