Bijschrijving Matthäus-Passion Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland  Lees online
  |  Afmelden
 
 
 
Matthäus-Passion is immaterieel erfgoed


De Matthäus-Passion door de Nederlandse Bachvereniging in Grote Kerk Naarden is op woensdag 15 september 2021 bijgeschreven in de Inventaris Immaterieel Erfgoed Nederland (IIEN). De bijschrijving is een erkenning voor de waarde die de Matthäus-traditie heeft voor de Nederlandse Bachvereniging, Stichting Grote Kerk Naarden, de vele betrokken vrijwilligers, de musici, de bezoekers, de bewoners en de ondernemers van Naarden-Vesting.

Ellen Snoep, directeur Stichting Grote Kerk Naarden: “In Grote Kerk Naarden hebben bezoekers de afgelopen 100 jaar, in steeds wisselende context, een spirituele beleving gevonden in de Matthäus-traditie. De Matthäus door de Nederlandse Bachvereniging in Grote Kerk Naarden is al een begrip, maar de traditie op deze manier borgen voor de toekomst geeft veel voldoening.”
Willemijn Mooij, directeur-bestuurder Nederlandse Bachvereniging: “Bij de jaarlijkse gang naar Naarden gaat het natuurlijk om Bachs geniale muziek, maar zeker ook om het ritueel, de ontmoeting met vrienden of familie en het gekoesterde moment van contemplatie. Wij vinden het prachtig dat we deze traditie samen met Grote Kerk Naarden telkens weer samen kunnen vormgeven.” 

Nationaal erfgoed
De Matthäus-Passion door de Nederlandse Bachvereniging in Grote Kerk Naarden vindt plaats in de week voor Pasen, de zogeheten Goede Week. Het werk wordt uitgevoerd door het vocaalinstrumentaal ensemble van de Nederlandse Bachvereniging. De muziek is van Johann Sebastian Bach en vertelt het lijdensverhaal van Jezus Christus. Dit lijdensverhaal is in de kerk ook op het 500 jaar oude, beschilderde tongewelf afgebeeld, waardoor het muziekstuk en het decor één geheel vormen.


Plechtigheid
Na een welkom door Ellen Snoep en Willemijn Mooij volgde het officiële bijschrijfmoment. De feestelijke gebeurtenis werd omlijst met muziek door artistiek leider/violist Shunske Sato en organist Leo van Doeselaar van de Nederlandse Bachvereniging en een lezing door Herman Pleij over de betekenis van de schilderingen van het tongewelf van Grote Kerk Naarden en de relatie tot de Matthäus-Passion

Meer informatie over de inhoud van de Matthäus-traditie door de Nederlandse Bachvereniging in Grote Kerk Naarden vindt u hier.

 
Vragen?
E. info@bachvereniging.nl
T. 030 - 2513413
Volg ons
Facebook   Twitter   Instagram   Youtube
Partner
Deloitte