Mantelzorgnieuws van 2022
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Ontdek het laatste mantelzorgnieuws! Lees online
  |  Afmelden
Indebuurt033
Voor mantelzorgers
nieuwsbrief  - september 2023 
Vervangende zorg nodig? Regel het op tijd!
 
Kan iemand jouw mantelzorg tijdelijk van je overnemen? 
 
Mantelzorgen kan zwaar zijn. Bij veel mantelzorgers gaat de zorg iedere dag door. De meeste mantelzorgers hebben dan ook wel eens een pauze nodig. Dat kan alleen als iemand anders de zorg van je overneemt. Maar wie? Er zijn verschillende mogelijkheden: 
* Hulp van mensen die je kent
* Hulp van vrijwilligers

* De persoon voor wie je zorgt, gaat tijdelijk ergens anders naar toe
                                      * particuliere zorg

In de onderstaande artikelen leest u meer over de mogelijkheden.
MantelzorgNL heeft in de wegwijzer vervangende zorg alle mogelijkheden op een rij gezet.
Klik hier om naar de wegwijzer Ik zoek vervangende zorg te gaan
Hulp uit eigen netwerk, hulp van vrijwilligers
 
Hulp van mensen die je kent 
Bespreek je situatie eens met vrienden of familie. Vertel dat je graag even pauze wil van de mantelzorg. En vraag hen om mee te denken over hoe je de zorg kan laten overnemen. Wie kennen jullie? Wie zou dat kunnen? Samen is het makkelijker om oplossingen te bedenken dan alleen. 


Hulp van vrijwilligers
 
Wil je een vakantie plannen of een dagje uit? Dan kun je een vrijwilliger vragen om de zorg van je over te nemen. Je kunt ook vrijwilligers vragen om voor langere tijd de zorg voor een deel van je over te nemen. Bijvoorbeeld een halve dag per week. 
Je kunt hiervoor terecht bij verschillende organisaties in Amersfoort. Kijk op "Lees meer" voor de mogelijkheden in ondersteuning.  

Draag je de zorg voor iemand die niet lang meer leeft? Dan zijn er speciaal getrainde vrijwilligers om de zorg tijdelijk of voor een deel van je over te nemen. Neem voor meer informatie contact op met Yardena Vermaat, coördinator Thuis Amersfoort bij Proxima Terminale Zorg 06 2845 2907. 
Lees meer
De persoon voor wie je zorgt, gaat tijdelijk ergens anders naar toe.
 
Is het mantelzorgen erg zwaar voor je en gaat het niet goed met je? Moet je zelf naar het ziekenhuis? Of ben je een tijdje op vakantie? Dan kan de persoon voor wie je zorgt tijdelijk ergens anders naar toe. Dit heet respijtverblijf. Dit kan als het wijkteam van jouw wijk dit goedkeurt. Vraag dus meer informatie bij het wijkteam.  
 

De persoon voor wie je zorgt kan ook meedoen aan activiteiten overdag, met begeleiding erbij. Hiervoor kun je terecht bij Indebuurt033. Ga naar dagactiviteiten voor meer informatie of voor aanmelden. 
 
Een voorbeeld is logeerhuis Cederhorst in Amersfoort. Logeerhuis Cederhorst is de plek waar mantelzorgers met een gerust hart de zorg uit handen kunnen geven. Ze bieden een warme, gastvrije logeermogelijkheid in een bosrijke omgeving voor maximaal zeven logees. Waar aandacht is voor vakantiegevoel en logees de begeleiding krijgen die ze thuis gewend zijn. Het Logeerhuis is geen verpleeghuis; er wordt verzorging en begeleiding geboden aan mensen met NAH, MS, en Parkinson en dementie. Voor meer informatie klik op  Mensen met dementie logeren in Ontmoetingshuizen - King Arthur Groep 

Particuliere zorg
 
Het is ook mogelijk om particuliere zorg in te zetten via uw zorgverzekering of een Persoons Gebonden Budget. (Zie Het persoonsgebonden budget - Per Saldo (pgb.nl)
Voorbeelden van particuliere zorg zijn:


Handeninhuis:
www.handeninhuis.nl Een professionele vrijwilliger komt min 3 dagen – paar weken in huis de taken van de mantelzorger overnemen. 

Saar aan Huis: Langer prettig thuis wonen | Saar aan Huis 
Seniorservice: Homepage | Senior Service 
Bij deze organisaties komt een professional bij senioren 1 of meer dagdelen aanvullende zorg in huis geven.
 
Zorgaupair is nieuw aanbod voor mensen die een indicatie hebben voor het verpleeghuis en deze zorg thuis willen laten geven. Je heb een WLZ-indicatie 5/6/7 nodig om hier gebruik van te maken. Klik op groene knop voor meer informatie. 

Lees ook het artikel in de Libelle over het Zorgdilemma: kun je als mantelzorger wel op vakantie? (libelle.nl)


Lees meer over zorgaupair
activiteiten aanbod
 
4 september 2023 Informatie avond voor mensen met hersenletsel en hun naasten.
 
Tijdens deze avond vertelt een ervaringsdeskundige hoe hij het heeft ervaren om weer aan het werk te gaan na het oplopen van hersenletsel.  

Deze bijeenkomst vindt plaats op maandag 4 september 2023 van 19:30 tot 21:15 uur, Satelliet 10 Amersfoort. 

Heb je interesse of wil je je aanmelden neem contact op met:
Sytske Stoop, mantelzorgcoördinator Indebuurt033 Tel: 06-53588846 Mail: mantelzorgers@indebuurt033.nl.

Meer informatie? Klik dan op de groene knop om de flyer te lezen
Lees meer
26 september 2023 Themabijeenkomst 'Wat te regelen voor en na het overlijden'
 
Tijdens deze avond geven een sociaal juridisch dienstverlener van Indebuurt033 en een notaris  informatie over praktische zaken die geregeld moeten worden bij het overlijden van een naasten. Uiteraard is er volop de gelegenheid om vragen te stellen. 

Praktische gegevens
Datum : dinsdag 26 september
Tijdstip : 19.30 – 21.30 uur (zaal open vanaf 19.00 uur)
Locatie : De Lichtkring, Laan naar Emiclaer 1 ( wijk Kattenbroek)
Gratis parkeergelegenheid bij de kerk
Kosten : geen
Aanmelden via email mantelzorgers@indebuurt033.nl of telefonisch bij de mantelzorgcoördinatoren van Indebuurt033 Heleen Vonk 06-4255 5709 of Sytske Stoop 06-5358 8846

Meer informatie? Klik op de groene knop.

Lees meer
2 oktober 2023 Lotgenotencontact voor mantelzorgers/naasten van mensen met Long Covid in Amersfoort
 PostCovid NL organiseert samen met Indebuurt033 bijeenkomsten voor mantelzorgers/naasten van mensen met Long Covid (Post Covid). Dit zijn zelfsupportgroepen waarin ongeveer acht mensen ervaringen delen over het omgaan met de zorg voor de persoon met Long Covid, de gevolgen van Long Covid op beider levens, de relatie etc.
Het lotgenotencontact biedt steun, hoop, herkenning en erkenning. Het doel is op een positieve manier van elkaar te kunnen leren om er beter mee om te gaan. Mantelzorgers/naasten kunnen zich opgeven op de website van PostCovid NL:

Amersfoort (voor partners/mantelzorgers van mensen met post-covid) | PostCovid NL
 
Voorwaarde is dat de persoon met Long Covid woonachtig moet zijn in Amersfoort. Als mantelzorger of naaste hoef je niet perse in Amersfoort te wonen.

PostCovid NL
 

PostCovid NL is de patiëntenorganisatie voor mensen met Post-Covid. Zij strijden voor meer perspectief voor mensen met Long Covid. Naast het organiseren van lotgenotencontact kun je bij hen ook terecht voor betrouwbare informatie en ondersteunende artikelen. In hun nieuwsbrief houden ze je op de hoogte van de laatste ontwikkelingen.

Lees meer
26 oktober 2023 Hoe praat je met elkaar over het levenseinde? 
 
Sterven hoort onlosmakelijk bij ons leven. We denken er misschien wel over na, maar erover praten is niet altijd makkelijk. Wanneer het einde van een leven nadert is het soms te laat om er dan pas met elkaar over te beginnen. Het juiste moment om het gesprek aan te gaan is wanneer we nog gezond zijn en er de rust voor is.

Het is fijn om van elkaar te weten wat belangrijk is in de laatste fase van het leven en het afscheid. Praten over je levenseinde zorgt voor rust bij jou en jouw naasten.
Marian Sterke, komt hierover vertellen. Zij begeleidt mensen in de laatste fase van hun leven en ervaart in de praktijk hoe waardevol het is wanneer over dit onderwerp tijdig het gesprek wordt gevoerd.
Onderwerpen die deze avond aan bod komen zijn onder andere:
* Waarom is het voor velen van ons moeilijk om met elkaar over ons levenseinde te praten?
* Waarom is het belangrijk om er wel over te praten?
* Hoe ga je het gesprek aan?
* Wat kun je doen als iemand er niet over wil praten?
* Welke onderwerpen zijn belangrijk om te bespreken?

Praktische gegevens

Datum  :   donderdagavond 26 oktober : 19.30-21.30 uur zaal open vanaf 19.00 uur
Locatie :    Fonteinkerk, Robert Kochstraat 4 Amersfoort
Kosten :    gratis
Aanmelden
Email:  mantelzorgers@indebuurt033.nl
Telefonisch: Heleen Vonk 06-42555709 of Sytske Stoop 06-53588846


27 t/m 29 oktober 2023 Herfstkamp voor jonge mantelzorgers
 
Van vrijdagavond 27 oktober tot zondagmiddag 29 oktober organiseert Indebuurt033 samen met Y-Camps een vakantieweekend voor jonge mantelzorgers van 9 tot 12 jaar. Rondom het thema Reis om de Wereld worden allemaal leuke activiteiten georganiseerd.

In het mooie Boshuis in Driebergen is plek voor 20 kinderen dus meld je nu al aan via de aanmeldknop.
Aanmelden
9,16,23 november 2023
Cursus DigiVitaler. Wegwijs in digitale zorg
 
Tegenwoordig gaan zoveel dingen digitaal. Steeds meer zaken worden online geregeld. Ook zorgverleners gaan meer digitale zorgdiensten gebruiken om te communiceren met hun patiënten en zorggebruikers.
 
Als mantelzorger krijg je hier ook mee te maken, voor jezelf en/of voor je naaste, bv. met een online afspraak maken, videoconsult, patiëntenportaal huisarts/ziekenhuis, apotheek, thuisarts.nl.
 
Wil je leren of vaardiger worden in het vinden van je weg in de digitale zorg?
Meld je dan aan voor de cursus Digivitaler. Het is handig als je al online informatie kan opzoeken en weet hoe je Digid werkt. Twijfel je of de cursus geschikt is voor jou? Geef je dan ook op. Tijdens het intakegesprek kan de bibliotheek een inschatting doen.
 
Bekijk hier het introductie filmpje van DigiVitaler introductie-digitale-zorg-video

Let Op: Als je voor je naaste ingang wil in de digitale zorg dan heb je een Digid- machtiging nodig. Regel dit voor de start van de cursus. Heb je hierbij hulp nodig, kom op een dinsdagochtend tussen 10 en 12 uur naar het Eemhuis. Voor een ander tijdstip zie Informatiepunt Digitale Overheid (bibliotheekeemland.nl)
 
Indebuurt033 biedt de cursus Digivitaler aan in samenwerking met DigiTaalhuis van Bibliotheek Eemland. Je mag je eigen laptop/tablet meenemen.

Praktische gegevens
Datum:   3 donderdagmiddagen 9, 16 en 23 november van 13.00 tot 15.00 uur
Locatie:   Bibliotheek het Eemhuis, Eemplein 71, 3812 EA Amersfoort
Kosten:   gratis
Aanmelden: vóór donderdag 26 oktober 2023 via mantelzorgers@indebuurt033.nl met volgende gegevens: voor/achternaam, mailadres, telefoonnummer
Na aanmelding geven wij je gegevens door aan het Digitaalhuis waarna zij een intakegesprek met je inplannen

11 november 2023 Dag van de mantelzorg
 
De dag van de mantelzorg komt er weer aan. We bieden de mantelzorgers in Amersfoort een gezellige dag op zaterdag 11 november. Samen met een introducé word je uitgenodigd. Zet de datum alvast in je agenda.
Aanbod voor kinderen en jongeren
 
Soms gebeuren er dingen in een gezin die veel spanning en zorgen geven. Bijvoorbeeld door een (psychisch) zieke of verslaafde ouder, broer of zus, ruzies of geweld, echtscheiding en armoede. Langdurige spanning en zorgen heeft grote invloed op alle gezinsleden. Om de gebeurtenissen thuis beter te begrijpen en er mee om te leren gaan zijn er verschillende groepen voor alle leeftijden van 2 t/m 16 jaar en is er het project ervaringsmaatjes. Ouders worden betrokken via kennismakings- en eindgesprekken en ouderbijeenkomsten. Het is een laagdrempelig aanbod waar, naast steun, ook aandacht is kwaliteiten, signalering en het sociale netwerk.Het preventie aanbod wordt uitgevoerd door Indebuurt033, in samenwerking met Stichting ABC, Jellinek preventie, SOVEE, Sociale gasten en Lariks.
4 t/m 8 jaar
Piep zei de muis kindergroep (Amersfoort) 
Start op maandag 2 oktober 2023 en op dinsdag 3 oktober 2023
 
Bij kameleon thuis i.s.m. Lariks (Leusden)
Start op maandag 25 september 2023 in Fort33 In Leusden
 
8 t/m 12 jaar
Billy Boem kindergroep                                 
Start op donderdag 26 oktober  2023 op een centrale locatie in Amersfoort
 
Brussengroep
Start op donderdag 28 september 2023 op een centrale locatie in Amersfoort
 
KletsKOPPen groep (KOPP/KOV) (i.s.m. Jellinek)                                       
Start op maandag 25 september 2023 op een centrale locatie in Amersfoort
 
12 t/m 16 jaar
Pubertraining Kopzorgen thuis (i.s.m. Jellinek)                                     
Start op dinsdag 21 november 2023 bij Jellinek Preventie aan de Utrechtseweg in Amersfoort
 
6 t/m18 jaar
Project Ervaringsmaatjes (i.s.m. SOVEE en Sociale gasten)
Er kan elk moment gestart worden, afhankelijk van de beschikbaarheid van maatjes. De meeste maatjes zijn beschikbaar in september, november en januari.
 

Voor informatie en/of aanmeldingen kunt u contact opnemen met het Aandacht team spanning thuis.  Dit team is bereikbaar op maandag t/m donderdag tijdens kantooruren per mail  
(Spanningthuis@indebuurt033.nl) of per telefoon (033-2048677). Er volgt zo snel als mogelijk een reactie. Aanmelden voor een preventiegroep kan tot een maand voor de start van de betreffende groep zodat de betrokken medewerkers voor de start kunnen kennismaken met kind/jongere en ouders.
 
Naast het aanmelden van kinderen voor de groepen, kan het team ook met u meedenken, adviseren, consultatie bieden en voorlichting of deskundigheidsbevordering geven.
 
 
 

Lees meer
verhalen
 
Podcastserie Zorgen
 
Wordt iedereen mantelzorger? Is de ouderenzorg van nu nog wel houdbaar? In de podcastserie Zorgen zoekt journalist Iris Tasseron een antwoord op deze vragen. Ze onderzoekt hoe zij straks mantelzorg kan gaan geven aan haar eigen moeder. En kijkt ook naar de generatie onder haar. Willen en kunnen haar zonen mantelzorg geven aan haar als het zover is? En wat moeten zij daarvoor kunnen en opzij zetten? Beluister de podcast door op de groene knop te klikken.
beluister de podcast
Tips en nieuwtjes
 
Webinar voor ouders van jonge mantelzorgers
 
Wat betekent het voor jou als ouder dat je naast zorg voor een gezinslid ook een jonge mantelzorger in huis hebt? Hoe kun je jouw kind hierbij zo goed mogelijk ondersteunen?


Drie ervaren professionals helpen ouders op weg met praktische adviezen. JGZ, 
MEEVivenz en MEE Mantelzor
g gaven onlangs een webinar over dit onderwerp.

kijk hier de webinar terug

Week tegen de Eenzaamheid
 
Van 28 september t/m 4 oktober 2023 is de landelijke Week tegen Eenzaamheid. Ook in Amersfoort doen we hier actief aan mee en hopen we samen met bewonersinitiatieven, organisaties en andere betrokkenen te komen tot een week vól ontmoetingsactiviteiten waar jij als inwoner op een laagdrempelige manier aan mee kunt doen. Jij kunt natuurlijk ook zelf je steentje bijdragen en een leuke activiteit organiseren!
Activiteiten op Samenindebuurt033
Op www.samenindebuurt033.nl staat een overzicht met alle activiteiten die plaatsvinden in de Week tegen Eenzaamheid.
Ben je op de website, klik op de button met het  logo van de Week tegen Eenzaamheid.
 


Klik hier voor de website
De Jan Boerenfluitjes Route door je eigen wijk
 
De Jan Boerenfluitjes Route is een wandel- of fietsroute door verschillende wijken in Amersfoort en Hoogland. 
Met weetjes en vragen, daardoor krijg je een andere kijk op de wijk. Je kan op eigen gelegenheid en op z'n Jan boerenfluitjes de route beleven. Leuk om ook met je kinderen te ondernemen.
Hou de facebookpagina in de gaten voor het laatste nieuws Jan Boerenfluitjes Route

De routes kun je vinden door op de groene knop te klikken.


routes Jan Boerenfluitjes
Indebuurt033
T: 033 - 204 86 77 
E: communicatie@indebuurt033.nl
Volg ons
Twitter   Facebook   Linkedin