Mantelzorgnieuws van 2022
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Ontdek het laatste mantelzorgnieuws! Lees online
  |  Afmelden
Indebuurt033
Voor mantelzorgers
nieuwsbrief  - jUNI 2022 
Mantelzorg aanbod
Week van de jonge mantelzorg eerste week juni
 

Van 1 tot en met 7 juni is er de week van de Jonge Mantelzorger; een week waar aandacht voor jongeren die opgroeien met zorg in het gezin centraal staat!
Er worden tijdens deze week  op woensdag 8 juni leuke activiteiten voor deze jongeren georganiseerd. Heb je zelf kinderen die te maken hebben met zorg in huis zoals bv. een vader met hersenletsel, moeder met een depressie of een broertje met autisme, laat je kinderen met anderen een leuke dag hebben.
 

  • Op woensdag 8 juni kunnen jongeren van 12-18 jaar die opgroeien in een gezin met zorg  “Even Chillen”  in het Groene huis in Park Schothorst . Ze kunnen daarbij twee workshop rondes volgen; wat te denken van kickboksen, graffiti, een fotoshoot of pimp je kringloop en tussendoor lekker met elkaar eten. In de flyer kun je meer informatie vinden en een QR code waarmee jongeren zich aan kunnen melden.

 
Daarnaast organiseert De Stadsbron op woensdagavond 8 juni een interactieve theatervoorstelling over jonge mantelzorgers in het Onze Lieve Vrouwentheater. Voor meer informatie hierover kan contact opgenomen worden met Yara Hooglugt Yarahooglugt@gmail.com van de Stadsbron

informatie
Timemanagement
 

Timemanagement en gratis meedenken
Hoe stel je als mantelzorger prioriteiten? Dat kan door je af te vragen ‘Moet ik dit nu doen?’ Komt er een mantelzorgklus op je pad, dan kun je jezelf deze vraag vijf keer stellen. Met steeds de klemtoon op een ander woord. MantelzorgNL maakte over deze methode een korte animatie .
 
Loop jij er tegenaan dat er teveel op je mantelzorgbord ligt? En wil je beter prioriteiten leren stellen? We kunnen met je meedenken als meedenkkracht over je mantelzorgtaken en hoe je zelf de regie houdt in drukke mantelzorgtijden. Neem contact op met de informatiewinkels  of mail naar mantelzorgers@indebuurt033.nl  

informatie  »
Informatie Niet aangeboren hersenletsel
 
Hersenletsel heb je samen
 
De impact van hersenletsel is enorm, niet alleen voor de persoon zelf maar ook voor de partner, het gezin en andere naasten.
 
Als naaste krijg je met heel veel nieuwe dingen te maken. Je partner is opeens heel veel thuis maar doet weinig, je bent je partner zoals je die kende kwijt, je relatie verandert, je sociale leven staat op een laag pitje, je moet van alles regelen, de omgeving begrijpt niet hoe het echt is je weet zelf ook niet goed wat je wel en niet mag verwachten. Juist nu je tijd nodig hebt om met alles te leren omgaan, is die ruimte er nauwelijks.
 
Uitspraken van naasten
"Van de ene op de andere dag was ik hem kwijt." "Ons wereldje is wel erg klein nu." "Ik moet nu alles regelen." "Ik durf haar niet alleen te laten." "Onze vrienden doen hun best maar begrijpen het niet echt." "Ik ben nog steeds bang dat het weer kan gebeuren." "Hij lijkt niet meer in mij geïnteresseerd."
 
Naasten geven vaak aan dat zij weinig aandacht krijgen in vergelijking met de persoon zelf. Daarom heeft Hersenz de website https://hersenletselhebjesamen.nl voor naasten gemaakt, met ervaringen van anderen, informatie en tools.
 
Wat speelt er voor naasten van mensen met hersenletsel?
Niet alleen hun partner komt in een rouwproces, ook zij worden geconfronteerd met verlies: ze zijn immers de ‘oude’ partner kwijt.
Naast partner zijn ze van de ene op andere dag verzorger geworden.
Als gevolg van bezuinigingen is er minder professionele zorg beschikbaar, zoals thuiszorg, dagbesteding en logeeropvang.
De kwaliteit van zorg in Nederland is goed, maar het duurt vaak lang voordat mensen met hersenletsel de juiste zorg vinden. Die lange zoektocht is belastend voor naasten.
 
 
Het verhaal van dochter Lucinda
Dertien jaar was Lucinda Tuithof toen er iets knapte in de nek van haar moeder. Ze belandde in het ziekenhuis. “We waren opgelucht omdat ze er op tijd bij waren geweest. We dachten: ‘Straks is ze opgeknapt en gaat het leven gewoon verder’.” Dat was niet het geval. Al snel kreeg moeder klachten. Ze sliep veel, was vaak duizelig en kortaf en was weinig zorgzaam. Er kwam ruzie in huis tussen haar ouders onderling, tussen haar en haar moeder, tussen haar broer en haar vader. “Als ik naar huis fietste was het altijd afwachten hoe de sfeer was. Vaak was die rot en dacht ik ‘daar gaan we weer’." In deze video vertelt Lucinda haar verhaal.
Lees meer informatie »
Kijktip
 

 
 Documentaire: Liefstelling
Jeanne heeft Alzheimer, en haar toestand wordt slechter. Hetty wil haar steunen zoveel ze kan, maar komt erachter dat er grenzen zijn aan wat zij kan doen. Ze aarzelt om hulp van buiten in te roepen, ook al omdat Jeanne dat absoluut niet nodig vindt. Hoe moeilijk hun situatie ook wordt, hun liefde en hun vermogen het leven te vieren, blijft sterk. Dit intiem portret van ware liefde gebaseerd op eerlijkheid, tederheid en een verlangen naar pure vreugde is te bekijken via de 2Doc website. 
Verhaal
 
Dankwoord van een mantelzorger voor de inzet van vrijwilligers
Door opname van mijn echtgenote in het verpleeghuis is er een eind gekomen aan de huisbezoeken van vrijwilligers. Over die opname heeft mijn dochter u al enige tijd geleden geïnformeerd. Die huisbezoeken zijn onschatbaar waardevol geweest. Niet alleen voor mijn vrouw die vele uren lekker bezig gehouden werd en enig contact met de buitenwereld kon houden. Ook voor mij en mijn dochter als mantelzorgers. Voor mij staat als een paal boven water dat zij ertoe hebben bijgedragen dat de thuiswoonsituatie maximaal kon worden opgerekt. Ik wil u, en ieder die bij Indebuurt033 daarbij betrokken is geweest, dan ook bedanken voor u bemiddeling en al wat daarmee gepaard ging. Daar past één woord bij Fantastisch. Vrijwilliger B. is tot het eind mijn vrouw blijven bezoeken. Hem heb ik persoon kunnen bedanken. Dat is niet het geval bij D., die wegens corona in maart moest afhaken. Ik zou óók D. willen infomeren en bedanken, maar beschik niet over haar adres. Daarom heb ik het brutale verzoek of u de bijgesloten brief zou willen adresseren en versturen. Dat zou ik erg op prijs stellen. Ik wens u en Indebuurt033 een succesvolle toekomst.
 
De brief is met toestemming geplaatst, wel geanonimiseerd
Bijeenkomsten
 
Themabijeenkomst Ergotherapie
Lees meer »
Bijeenkomsten in het najaar
 
Meld je alvast aan voor bijeenkomsten in het najaar 2022
21 september start cursus Mantelzorg en dementie. heeft uw partner of ouder dementie en heeft  u behoefte aan meer informatie hiermee om te gaan? Meldt u zich dan aan voor de vierdelige cursus voor mensen die zorgen voor naasten die een vorm van dementie hebben. woensdag 21, 28 september , 5 en 12 oktober Tijd: 13:30 – 15:30 uur
 
22 september: Geld is een belangrijk onderwerp voor veel mantelzorgers. Je inkomen kan lager worden, doordat je minder gaat werken. Terwijl je kosten juist toenemen: telefoon- en reiskosten en zorgkosten. We informeren je over de belangrijkste financiële regelingen en vergoedingen. Live bijeenkomst van 19.30 – 21.30 uur
 
5 oktober: Als meer intensieve zorg thuis of opname in verpleeghuis nodig is. Wat zijn dan de mogelijkheden in de Wet langdurige zorg (WLZ). Wat houdt deze wet precies in en wanneer kom je hiervoor in aanmerking? Online Webinar van 20.00 uur - 21.00 uur.
 
20 oktober: “Geheugenproblematiek” Wat is normaal wanneer je wat vergeet naarmate je ouder wordt en wanneer moet je juist gealarmeerd zijn ? Wanneer ga je naar de huisarts? Heeft u zorgen over het geheugen en een vermoeden van een vorm van dementie kom dan naar de Live bijeenkomst van 10.00 uur – 12.00 uur.
 
Geef je op via email; mantelzorgers@indebuurt033.nl met melding datum bijeenkomst.
 
Meer informatie
 

Wil je meer weten en op de hoogte blijven van onze activiteiten of heb je behoefte aan individueel contact? Neem dan contact op met de mantelzorgcoördinatoren Sytske Stoop of Heleen Vonk. Je kunt mailen naar mantelzorgers@indebuurt033.nl.
  
De Informatiewinkels en Informatiepunten hebben vanwege de corona nog geen inloop, maar ontvangen je graag op afspraak. De Informatiewinkels zijn van maandag t/m donderdag van 9.00 – 13.00 uur telefonisch en per mail bereikbaar.

Indebuurt033
T: 033 - 204 86 77 
E: communicatie@indebuurt033.nl
Volg ons
Twitter   Facebook   Linkedin