Op 17 mei in 1990 schrapte de Wereldgezondheidsorganisatie homoseksualiteit officieel van de internationaal gehanteerde lijst van ziekten, waarin homoseksualiteit te boek stond als een psychische aandoening. Op veel plekken wappert de regenboogvlag en worden er activiteiten georganiseerd vanwege 17 mei. Waarom is dit belangrijk?
De positie van homoseksuelen en transgenders is in de rooms-katholieke kerk in Nederland slechter dan in veel andere Europese landen. De katholieke kerk in Duitsland staat in Europa het meest open voor LHBTI+’ers. Dat is af te leiden uit de ranglijst van homovriendelijkheid van 46 katholieke, protestantse en oosters-orthodoxe kerken in 33 Europese landen.
De affaire met D66-Kamerlid Sidney Smeets heeft gezorgd voor vele verhalen van jonge homo- en bi-mannen, die op social media hun ervaringen delen over seksueel grensoverschrijdend gedrag. Er blijkt sprake van een diepliggend probleem. Hoog tijd dus om óók in de ‘community’ slachtoffers te beschermen en af te rekenen met bestaande beelden over ‘mannelijkheid’.
Als ouder heb je vaak bepaalde verwachtingen van hoe het leven van je kind eruit hoort te zien. Je ziet voor je dat je zoon een vriendinnetje krijgt en misschien op den duur een gezin sticht. Of dat je je dochter weggeeft op haar trouwdag. Als je kind uit de kast komt kan dat best even wennen zijn. Het beeld dat je had, klopt ineens niet meer. Hoe ga je hiermee om? En hoe praat je met je kind hierover?
Van Duin sprak o.a. over het Homomonument in Amsterdam tijdens de Nationale Dodenherdenking op 4 mei. Aanleiding voor een artikel over dit monument en waarom monumenten een belangrijke functie hebben.