Inspiratie nodig, lees dan snel verder!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Het laatste nieuws en de nieuwste workshops Online lezen
  |  Afmelden
Nieuwsbrief Vrijwilligerswerk
September 2023
Inspiratie voor actieve Amersfoorters

We zijn alweer in de nazomer beland en misschien heb je wel zin om iets nieuws te proberen. Nieuwe kennis op te doen, van vrijwilligerswerk te veranderen of om eens een hele andere doelgroep aan je club te binden. Voor iedereen die inspiratie zoekt in het vrijwilligerswerk hebben we weer interessant nieuws verzameld en mooie workshops ingepland.

Workshops
 
  


Help mensen uit verschillende culturen hun kracht te hervinden
Dinsdag 3 oktober 2023
10:00 - 13:00 
Locatie: Projecthuis Madiba, Liendertseweg 87

De training Transcultureel werken met Beschermjassen gaat over veiligheid creëren en empoweren van mensen met verschillende culturele achtergronden. 

In deze interactieve training  krijg je kennis over de invloed van familie en cultuur, de impact van trauma en migratie en krijg je handvaten om met een diversiteit aan mensen om te gaan.
Meer informatie en aanmeldenDe Kunst van het Luisteren
Dinsdag 24 oktober
14:00 - 16:00
Locatie: Dorpshuis de Neng, Engweg 7, Hoogland


Bij vrijwel al het vrijwilligerswerk is het handig als je goed kunt luisteren. Gelukkig kun je, ook op latere leeftijd, je luistervaardigheden nog verbeteren. En wie kan je daar beter in begeleiden dan iemand die zelf bij de Luisterlijn werkt!

Je kunt oefenen en gaat met praktische tips naar huis.

Meer informatie en aanmelden
Inclusiecoaching
6 en 22 november 2023    9:00-12:00 uur
Locatie: De Witte Vlinder, Van Galenstraat 30

In deze tweedaagse training werk je met elkaar aan verbinding, veiligheid en een inclusieve samenleving. 

De methodiek biedt handvatten om gesprekken over discriminatie en inclusie te kunnen begeleiden en onderling begrip en verbinding te vergroten.

Meer informatie en aanmelden
 
  Herkennen van zorgelijke signalen
Maandag 6 november 2023
15:00 - 16:30 
Locatie: Integratiewerk, Hardwareweg 5

Elkaar in het oog houden, beseffen wanneer iemand hulp kan gebruiken is voor iedereen belangrijk. Maar waar moet je dan op letten en wat doe je als je voelt dat het niet helemaal goed zit?

Aan de orde komt: het herkennen van een niet-pluis gevoel en de stappen die je kunt zetten als vrijwilliger om je medemens te helpen.
Meer informatie en aanmelden
Week tegen eenzaamheid
Doe mee aan de Week tegen Eenzaamheid

Van 28 september t/m 4 oktober 2023 is de landelijke Week tegen Eenzaamheid. Ook in Amersfoort organiseren vrijwilligers, bewoners en organisaties vele ontmoetingsactiviteiten waar inwoners op een laagdrempelige manier aan mee kunnen doen.

Op www.samenindebuurt033.nl staat een overzicht met alle activiteiten die plaatsvinden in de Week tegen Eenzaamheid. Mis je jouw organisatie/bewonersinitiatief of ontmoetingsactiviteit, meld je dan nog snel aan!

Promoot je activiteit! In de Informatiewinkels zijn gratis materialen zoals posters, stickers en ansichtkaarten beschikbaar om jouw activiteit te promoten. Zolang de voorraad strekt!

Verder lezen

Open Huis Integratiewerk tijdens Week tegen Eenzaamheid


Op vrijdag 29 september is iedereen van 15:00-17:00 uur van harte welkom bij Integratiewerk, Hardwareweg 5. Je kunt een kijkje nemen in het pand en je laten informeren over zowel Integratiewerk als andere organisaties zoals de Voedselbank, Buddy tot Buddy, Art.1Midden Nederland, Sovee en Indebuurt033.

Week tegen de armoede
Film en paneldiscussie voor vrijwilligers

Pact Sam Sam


In de week tegen de Armoede organiseert Pact Sam Sam een filmavond met paneldiscussie op maandag 9 oktober om 19:00 uur in De Lieve Vrouw.

De film “I Daniel Blake” is een meeslepende film die gelijktijdig een gevoel van onbehaaglijkheid weet op te roepen. Deze Engelse film is een heldere vertaling van de regelzucht anno 2023 in ons eigen land en dus ook in Amersfoort.

Pact Sam Sam nodigt vrijwilligers van harte uit om mee te komen kijken naar deze film, te luisteren naar het panel en achteraf in de foyer na te praten.


Meer informatie en aanmelden

Wil jij als vrijwilliger armoede beter begrijpen?
Movisie

I n de week van 9 tot en met 13 oktober 2023  organiseert Movisie de ‘Challenge Armoede 2023. Elke dag staat in het teken van een ander thema met een daarbij passende opdracht. Iedere deelnemer krijgt deze automatisch toegestuurd. Meedoen is gratis en kost maximaal een kwartier per dag.
  
Wil je armoede beter begrijpen en oorzaken en gevolgen van armoede aanpakken? Doe dan mee aan de challenge en spijker je  vaardigheden bij waarmee je mensen beter kunt ondersteunen.

Meer informatie en aanmelden

Tips over werken met gezinnen
Training gezinsondersteuning

De gratis vierdelige training gezinsondersteuning voor vrijwilligers van Home Start start op dinsdag 26 september van 9:30-12:00 uur. Deze training staat open voor iedereen, ook als je elders een gezin of zwangere ondersteunt als vrijwilliger of nog wil onderzoeken of dit vrijwilligerswerk bij je past.

Vind je het leuk om Amersfoortse gezinnen een steuntje in de rug te bieden en jouw ervaringen als ouder/opvoeder te delen met andere ouders? Heb je per week een dagdeel de tijd om het gezin te bezoeken en sta je open voor bijscholing en begeleiding? Meld je dan aan als vrijwilliger bij Home-Start Eemland en ondersteun een gezin in Amersfoort of Leusden. 

Aanmelden training

Netwerkbijeenkomst Ouderschap

Op maandagmiddag 13 november organiseert het team Spanning Thuis van Indebuurt033 een netwerkbijeenkomst voor iedereen die met gezinnen werkt (als vrijwilliger en professioneel). Er wordt gesproken over ouderschap, hoe kwetsbaar dat voor de hulpvrager is én voor de hulpverlener! Hoe werk je dan gelijkwaardig samen?

Ouderschapsdeskundige Janneke van Bockel gaat hierover in gesprek en afsluitend is er een kleine borrel. Meld je aan door een mail te sturen naar spanningthuis@indebuurt033.nl.

Aanmelden

Tips voor organisaties
Hoe werf je nieuwe en andere vrijwilligers
Best Practice; leer van andere vrijwilligersorganisaties

Movisie heeft samen met Almeerse vrijwilligersorganisaties gesprekskaarten, ofwel ‘bouwstenen’ ontwikkeld die zijn gebaseerd op goede voorbeelden en uitdagingen van deze organisaties. 


Thema’s van de gesprekskaarten zijn: flexibeler zijn, leren van ervaringen, balanceren tussen belangen van de organisatie en van de vrijwilliger, toegankelijk zijn voor nieuwe vrijwilligers, zoeken naar nieuwe vrijwilligers en je netwerk. Op de kaarten staan steeds tips en voorbeelden.

Gesprekskaarten

Workshop voor vrijwilligerscoördinatoren
Wees er snel bij, er zijn nog maar enkele plekkenSamenwerken met kwetsbare vrijwilligers, workshop voor coördinatoren

Datum: 26 september 2023 van 10:00 tot 12:30 uur

Locatie: Madiba, Liendertseweg 87
Trainer: Miranda Vogel van Pinio Sabio

Aanmelden

Informatie & Contact

Voor het totaal aanbod aan trainingen voor vrijwilligers kun je terecht bij de VrijwilligersAcademie. Je vindt hier live Workshops, interessante Webinars en verschillende E-learning. 

Ben je op zoek naar meer of ander vrijwilligerswerk? Kijk dan eens op de Vrijwilligersvacaturebank waar je een groot aanbod aan vrijwilligersvacatures in heel Amersfoort vindt. Organisaties die een vacature willen plaatsen vinden op onze
website meer informatie.

Heb je een bericht voor deze nieuwsbrief of heeft je organisatie ondersteuning nodig, neem dan contact op met de vrijwilligersmakelaars via va@indebuurt033.nl 

Contact
E-mail opties