Lees snel verder!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Workshops en nieuws voor vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties Online lezen  |  Afmelden
Nieuwsbrief Vrijwilligerswerk
Maart 2024
Zin in de lente!

Ook zo'n zin in de lente?  We zijn druk bezig met een kakelvers en fris nieuw workshopaanbod voor de komende tijd. In deze nieuwsbrief alvast een voorproefje met een interessante workshop over het omgaan met mensen met een psychische kwetsbaarheid. Verder nieuws uit de stad en zelfs landelijk aanbod wordt uitgelicht.


Workshops uitgelicht


Laatste kans,
bijna vol
!


Ontdek psychische kwetsbaarheid
Woensdag 20 maart  2024    14:00-16:30 uur
Locatie: Dorpshuis De Neng, Engweg 7, Hoogland

Heb je dit indrukwekkende beeld gezien op het Eemplein? Het stond tijdelijk in Amersfoort om aandacht te vragen voor mentale problemen bij jongeren. Heb je in je vrijwilligerswerk ook te maken met kwetsbare mensen en wil je graag beter in contact met hen komen, volg dan deze laagdrempelige workshop.

Het is een interactieve workshop met ruimte voor eigen inbreng. Voorkennis is niet noodzakelijk.

 Aanmelden

Deze training wordt op diverse data aangeboden dit jaar.

Basistraining inclusiecoaching
Donderdag 11 april 2024    9:00-17:00 uur
Locatie: De Witte Vlinder, Van Galenstraat 30, Amersfoort

Wil je graag een bijdrage leveren aan een inclusieve stad, dan is deze training iets voor jou. De training biedt vrijwilligers en actieve bewoners handvatten en vaardigheden om op een positieve manier mensen bij elkaar te brengen en moeilijke gesprekken te voeren. Onderwerpen die aan de orde komen, zijn:

  • Vertrouwen kweken en een veilige omgeving creëren voor een dialoog.
  • Een voorval van discriminatie of uitsluiting leren analyseren
  • Zichtbare en onzichtbare elementen bij een geval van discriminatie of uitsluiting zichtbaar maken.
  • Een sociaal vangnet creëren voor alle betrokkenen: Hoe houden wij de wijk of buurt leefbaar voor ons allemaal?
 Aanmelden
webinars
Kennisboostweek Vrijwilligerswerk
De Vereniging Nederlandse Organisaties Vrijwilligerswerk (NOV) organiseert regelmatig Webinars voor vrijwilligers en vrijwilligersorganisaties. Lekker achter je computer nieuwe ideeën opdoen én toch geïnspireerd raken door anderen, een uitkomst voor drukbezette mensen. Kijk voor het aanbod in de agenda.

In de week van 18 tot en met 22 maart is het Kennisboostweek bij NOV en kun je wel 18 zeer interessante en relevante online sessies bijwonen. Alle sessies duren slechts een uur en zijn helemaal gratis.

Laat je inspireren door de diversiteit aan onderwerpen zoals:
- Wet- en regelgeving voor stichtingen en verenigingen

- Van hulpbehoevend naar hulpverlenend: hoe zet je ouderen in beweging?
- Eenvoudiger en leuker besturen
- Hoe werkt het met EHBO inzetten op een evenement, waar moet je dan aan denken
- Vrijwilligerswerk met en door nieuwkomers in Nederland
 


Het programma van de Kennisbootsweek

Nieuws uit de stad
Homies informatieavond 27 maart
Als Homies ondersteun je een gezin dat hulp kan gebruiken, bijvoorbeeld door een kind een rustige huiswerkplek te bieden, regelmatig mee te nemen tijdens een uitstapje in het weekend of juist doordeweeks mee te laten eten, net wat bij jullie past. Wat zou jij voor een ander gezin willen betekenen?

Op woensdagavond 27 maart vertelt Stichting Present je graag alles over deze geweldig leuke vrijwilligersrol. Tijdens de avond zijn er twee Homiesgezinnen aanwezig om over hun ervaringen te vertellen. 

Je bent van harte welkom in Dorpshuis de Neng, Engweg 7 in Hoogland van 20:00-21:30 uur.
Aanmelden is gewenst, maar niet verplicht.
Meer informatie en aanmelden

Festival We doen het samen! 13 april in de Prodentfabriek
Het We doen het samen! Festival is gericht op bewonersinitiatieven en actieve burgers. Het biedt plaats aan ontmoeting tussen praktijk en beleid, uitwisseling, praktische tips, inspirerende inzichten én financiële mogelijkheden voor je project of initiatief. Je kunt meedoen met workshops, luisteren naar bijzondere sprekers of kennismaken met verschillende fondsen en organisaties die jouw initiatief een stap verder helpen.

Dit landelijke festival vindt plaats in Amersfoort op 13 april vanaf 10 uur in de inspirerende omgeving van de Prodentfabriek in de Nieuwe Stad, Oude Fabrieksstraat 20. 

Voor initiatiefnemers, vrijwilligers en geïnteresseerden in bewonersinitiatieven is er een ticket met een gereduceerd tarief van € 12,50.
Meer informatie en aanmelden

Nieuws van Indebuurt033
Vertrouwenspersoon voor vrijwilligers in Amersfoort
Aandacht voor meningsverschillen, klachten en grensoverschrijdend gedrag
 
Soms ontstaat een situatie tussen een vrijwilliger en een maatschappelijke organisatie waar beide partijen niet meer uitkomen. Een vertrouwenscontactpersoon (VCP) helpt je verder in het zoeken naar een oplossing, een goede aanpak of een doorverwijzing. 
 
Gemeente Amersfoort en Indebuurt033 vinden het belangrijk dat jij als vrijwilliger bij iemand terecht kan bij grensoverschrijdend gedrag in een vrijwilligersorganisatie. Gedrag waarbij iemand een grens bij jou (of iemand anders) overgaat en waarbij je niet weet hoe je hier mee om kunt gaan. Daarom is er een onafhankelijke VCP aangesteld.
 
Wanneer kun je bij ons terecht?
De meeste vrijwilligersorganisaties, verenigingen en stichtingen hebben een eigen vertrouwenscontactpersoon of vertrouwenspersoon. Vrijwilligers/vrijwilligersorganisaties die deze functie niet hebben, kunnen contact opnemen met een vertrouwenscontactpersoon van Indebuurt003. Deze medewerkers zijn opgeleid om vrijwilligers en maatschappelijke organisaties in lastige situaties bij te staan. Een externe vertrouwenscontactpersoon is onafhankelijk en objectief en heeft geen binding met de vrijwilligersorganisatie.
 
Hieronder enkele voorbeelden. Staat jouw situatie er niet tussen maar denk je toch dat wij een rol kunnen spelen, neem vooral contact op.
 
Maatschappelijke organisaties:
- Vragen en casussen rondom veiligheid van derden
- Vragen rondom grensoverschrijdend gedrag van vrijwilligers

Vrijwilligers:
- Je onheus behandeld voelen
- Vermoedens van discriminatie
- Grensoverschrijdend gedrag zoals pesten, seksuele intimidatie of agressie

Voor alle situaties geldt: probeer er eerst samen uit te komen! Lukt dit niet binnen je organisatie en hebben jullie hulp nodig? Dan staan wij voor jullie klaar.

 
Meer informatie en contactgegevens

Contact
E-mail opties