Mantelzorgnieuws van 2022
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Ontdek het laatste mantelzorgnieuws! Lees online
  |  Afmelden
Indebuurt033
Voor mantelzorgers
nieuwsbrief  - MAART 2022 
Mantelzorg NIEUWS
Mantelzorgwoningen, ook in de toekomst vergunnigsvrij.
 

Het vorige kabinet heeft toegezegd dat mantelzorgwoningen vergunningsvrij geplaatst kunnen blijven worden, óók als volgend jaar de nieuwe omgevingswet komt. Lees verder in artikel MantelzorgNL 

ALS in het gezin, hoe bespreek je dit met elkaar 
 
Wat betekent het voor het gezinsleven als één van de ouders de diagnose ALS krijgt? ALS Centrum Nederland ontwikkelde een aantal informatiematerialen over verschillende thema’s die hierbij een rol spelen. Niet alleen voor ouders en kinderen in gezinnen met ALS, maar ook voor hulpverleners. Lees verder in het artikel 
Lees meer »
Mantelzorg activiteiten
Online Mantelzorgcafé 'Tussen thuis en verpleeghuis' op 8 maart 
 

Ben je je aan het oriënteren op (het regelen van) woonzorgvormen of heb je specifieke vragen naar aanleiding van de podcastreeks ‘Tussen thuis en Verpleeghuis? 
 
Dan kun je daarover tijdens dit Mantelzorgcafé van MantelzorgNL in gesprek met hun deskundigen. Het Mantelzorgcafé is online open op 8 maart van 19.30 tot 20.45 uur. Je bent van harte welkom! Deelname is gratis, maar aanmelden is wel noodzakelijk. 

aanmelden kan hier »
Bewegen en sport met hersenletsel
 
Maandag 7 maart 2022 | 19:15 - 21:15 uur | Satelliet 10 Amersfoort 
Informatieavond voor mensen met niet aangeboren hersenletsel (NAH) en mantelzorgers, hun omgeving, familie en vrienden over bewegen en sport. 
   
Bewegen en sport is misschien niet altijd vanzelf sprekend als je hersenletsel hebt, maar het is wel super belangrijk om lekker te bewegen.  
Tijdens deze bijeenkomst vertellen buurtsportcoaches Eefke Vroemen en Johanneke Kievit waarom sporten zo belangrijk is en waar je terecht kunt om te sporten wanneer je NAH hebt.                                   
Er is meer mogelijk dan je denkt! 
Heb je interesse of wil je je aanmelden neem dan contact op met: 
Sytske Stoop, mantelzorgcoördinator Indebuurt033  
Tel: 06-53588846 Mail: mantelzorgers@indebuurt033.nl  
 
kosten: gratis   
in samenwerking met Boogh, Hersenletsel.nl en Indebuurt033   
Lees meer informatie »
'Op weg naar meer ontspanning' voor mantelzorgers
 
Workshop 
‘Op weg naar meer ontspanning ’ 
voor mantelzorgers 
  
Als mantelzorger zorg je voor een naaste die langdurig ziek is en/of een beperking heeft. Daar heb je niet voor gekozen, dat overkomt je. Als je wat langer mantelzorger bent, kan er stress ontstaan. Er komt steeds meer bij kijken, en als je niet uitkijkt, kun je zomaar vergeten dat jij er zelf ook nog bent. Dan kun je uit balans raken. Als je dit herkent, dan is de workshop ‘Op weg naar meer ontspanning’ iets voor jou.  
  
  
Twee Bijeenkomsten 
In twee bijeenkomsten ga je bedenken en oefenen hoe je het voor jezelf makkelijker kunt maken. Onderwerpen die aan bod komen zijn o.a.: 
- hoe kan je je eigen huishouding met meer ontspanning regelen 
- welke activiteiten kosten/geven energie.  
Er wordt gewerkt met oefeningen uit het boek ‘Klein geluk voor de mantelzorger’ van Maria Grijpma en Inge Jager. 
De workshopbegeleider is Astrid Krauts, activiteitencoach bij Welzin en zelf al jaren mantelzorger voor haar moeder. Vanuit Indebuurt033 zijn Heleen Vonk en Sytske Stoop aanwezig. Beiden zijn mantelzorgcoördinator in Amersfoort. 
Donderdag  7 en 14  april  2022 
 
Tijdstip: 13.00-15.15 uur (inloop vanaf 12.45 uur)  
Locatie: Het Groene Huis, Schothorsterlaan 21 in Amersfoort 
Kosten : geen  
Maximaal 12 deelnemers  
We houden ons aan de dan geldende coronaregels 
Heb je interesse of wil je je aanmelden, neem dan contact op 
E mantelzorgers@indebuurt033.nl    
Heleen Vonk  T 06-42555709 of Sytske Stoop T 06-53588846 
Lees meer informatie »
Liefde in tijden van ziekte en verlies
 
“Liefde in tijden van ziekte en verlies” 
  
In voor en tegenspoed, in ziekte en gezondheid 
In volle overtuiging kunnen we dat tegen elkaar zeggen, vooral als alles goed met ons gaat. Maar dan komt er een ziekte. Soms kruipt het langzaam onze relatie binnen, zoals bijvoorbeeld dementie, longziekte of autisme. Soms plotsklaps, na een ongeluk of kanker. De ziekte of het verlies kan zijn van je kind, je partner, familielid of een ander belangrijk persoon. 
 
Hoe dan verder.  
Hoe blijf je verbonden. 
Hoe blijf je naast elkaar staan, als de rollen veranderen. 
Hoe zorg je voor jezelf en voor elkaar. 
Hoe blijf je open, over wat je van elkaar nodig hebt. 
Hoe ga je ermee om, als je elkaar niet wilt belasten. 
Hoe.. 
  
 Indebuurt033 organiseert deze bijeenkomst in samenwerking met Anouk Bloemers, relatie- en rouwtherapeut. www.Anoukbloemers.nl  
 
In deze actieve bijeenkomst krijg je een stukje theorie, maar gaan we vooral delen, oefenen en ontdekken over de valkuilen en uitdagingen die erbij komen kijken als je binnen je relatie met ziekte of verlies te maken krijgt. Als het mogelijk is, neem dan je partner/familielid mee, zodat jullie dit samen kunnen onderzoeken. 
Praktische gegevens 
Datum  : maandag 23 mei 2022 
Tijdstip : 19.30-21.30 uur  
     zaal open vanaf 19.00 uur met uitloop t/m 22.00 uur. 
Locatie :  Fonteinkerk, Robert Kochstraat 4 Amersfoort (wijk Leusderkwartier) 
Kosten :  gratis 
Aanmelden 
Email  mantelzorgers@indebuurt033.nl  
Telefonisch bij de mantelzorgcoördinatoren  
Heleen Vonk 06-42555709 of Sytske Stoop 06-53588846 
Lees meer informatie »
Cursus Mantelzorg en dementie
“De zorg voor mijn partner met dementie valt mij zwaar.
Ik heb 
geen moment meer voor mijzelf.” 
 
“Ik durf mijn moeder nauwelijks alleen te laten.  
Ik ben bang dat er iets misgaat.”  
 
Herkent u zich in een van bovenstaande citaten en heeft u behoefte aan meer informatie over dementie en hoe hiermee om te gaan? Meldt u zich dan aan voor de cursus. 
 
Naar schatting lijden 300.000 mensen in Nederland aan dementie. Dementie is 
een ingrijpend proces, niet alleen voor degene met dementie, maar ook voor de 
naaste omgeving. 
 
Indebuurt033 biedt samen met Beweging 3.0  een vierdelige cursus aan voor mensen die zorgen voor naasten die een vorm van dementie hebben.  
 
Wat kunt u verwachten? 
 
  • U krijgt informatie over dementie en adviezen hoe u met dit ingrijpende proces om kunt gaan.  
  • Aandacht gaat uit naar het leren herkennen van belasting bij uzelf en het vragen van ondersteuning aan anderen. 
  • U krijgt informatie over verschillende ondersteuningsmogelijkheden 
  • U kunt in gesprek gaan met andere mantelzorgers om ervaringen en tips uit te wisselen.  
Het is de bedoeling dat u alle keren aanwezig bent. Voor de cursus maakt het niet uit of u enkele uren per week of dagelijkse zorg biedt.  
 
Locatie en tijd: 
Kantoor Indebuurt033 , Basicweg 24  Amersfoort (wijk Zielhorst). 
Gratis parkeren op het kantoorterrein. 
woensdagmiddag 2, 9,16 en 23 maart Tijd: 13:30 – 15:30 uur 
Kosten: gratis 
 
Informatie en aanmelding:  
Heleen Vonk, mantelzorgcoördinator bij Indebuurt033 
E mantelzorgers@indebuurt033.nl of Tel 06-4255 5709  
Naasten voor naasten
 
Biedt jij ondersteuning aan een familielid met een psychische aandoening en/of verslavingsprobleem? Zou je graag je verhaal willen delen met een ervaringsdeskundige om zo meer zelfvertrouwen te krijgen en/of beter te leren omgaan met je eigen situatie? Dan is misschien Naasten voor Naasten iets voor jou! Lees op onze website wat een ervaringsdeskundige voor je kan betekenen. Mantelzorg GGZ - Indebuurt033 hier staan ook filmpjes met verhalen 
Lees meer »
aanbod voor senioren
Programmatische dagactiviteiten voor ouderen
 
lndebuurt033 organiseert in Amersfoort laagdrempelige dagactiviteiten voor inwoners van 67 jaar en ouder. Om mensen die dat nodig hebben structuur te geven en vaardigheden aan te leren of te behouden, zodat zij zo lang mogelijk actief mee kunnen blijven doen. Ook kunnen mantelzorgers op deze manier worden ontlast.  
In Amersfoort willen we dat iedereen mee kan doen en eventuele ondersteuning dicht bij huis kan krijgen. Ook als iemand wat ouder wordt en bijvoorbeeld ondersteuning nodig heeft bij het onderhouden van sociale contacten, of moeite met bewegen en verplaatsen, dingen onthouden, maar ook het dagelijkse leven te begrijpen en besef te hebben van plaats, tijd en het ritme van de dag.  
 
Laagdrempelig aanbod  
Voor deze mensen zijn er groepsgerichte activiteiten op verschillende locaties in de gemeente. U kunt gebruik maken van het aanbod in uw wijk of de directe omgeving.  Indebuurt033 organiseert de activiteiten in samenwerking met verschillende (zorg)organisaties in de gemeente die al ervaring hebben op dit gebied. Deelname aan de activiteiten is gratis. Ook is er geen indicatie van het Wijkteam nodig om deel te kunnen nemen.  
Meer weten 
Wilt u meer weten over de dagactiviteiten voor ouderen? Kijk dan op www.indebuurt033.nl/dagactiviteiten-voor-senioren. U kunt daar ook een formulier invullen om te laten weten dat u interesse hebt in deelname. Indebuurt033 belt u dan terug om te kijken welke ondersteuning het meest passend is voor u. U kunt met vragen ook bellen met Indebuurt033 op 033 -204 86 77 of ga langs bij één van de Informatiewinkels. 
Aanmeldformulier »
Beytna, inloop- en ontmoetingsplek voor niet westerse ouderen
 
Beytna is er voor de interculturele ouderen die door verschillende oorzaken in een sociaal isolement zijn of dreigen te raken. Gevolg is soms een negatieve spiraal van gevoelens en voedingspatronen. Omdat er binnen de huidige ouderenzorg nog weinig kennis en aandacht is voor cultuursensitieve zorg gaat Beytna persoonsgericht te werk. Beytna biedt de niet westerse ouderen een ontmoetingsplek waar zij zich thuis voelen. Een plaats waar herkenning en erkenning is voor hun achtergrond. 
Meer informatie over Beytna »
Cadeau voor mantelzorgers
Mantelzorgpas aanvragen
 
Mantelzorgpas 2022 kan aangevraagd worden. Samen met de Gemeente Amersfoort steunen we je met de Mantelzorgpas. Deze kun je gebruiken bij Leef3.nu in Amersfoort. Bijvoorbeeld voor een maaltijdservice, kerstpakket, pedicure of een uitstapje naar de Efteling. We zetten € 150,- op de pas. Hopelijk maakt de pas je leven als mantelzorger net wat prettiger. Bekijk op de website van Leef3.nuhoe je de pas aanvraagt. En waarvoor je hem kunt gebruiken
aanvragen »
Meer informatie
 

Wil je meer weten en op de hoogte blijven van onze activiteiten of heb je behoefte aan individueel contact? Neem dan contact op met de mantelzorgcoördinatoren Sytske Stoop of Heleen Vonk. Je kunt mailen naar mantelzorgers@indebuurt033.nl.
  
De Informatiewinkels en Informatiepunten hebben vanwege de corona nog geen inloop, maar ontvangen je graag op afspraak. De Informatiewinkels zijn van maandag t/m donderdag van 9.00 – 13.00 uur telefonisch en per mail bereikbaar.

Indebuurt033
T: 033 - 204 86 77 
E: communicatie@indebuurt033.nl
Volg ons
Twitter   Facebook   Linkedin