Mantelzorgnieuws van 2024
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Ontdek het laatste mantelzorgnieuws! Lees online  |  Afmelden
Indebuurt033
Voor mantelzorgers
nieuwsbrief  - Februari 2024 
De eerste nieuwsbrief van het nieuwe jaar
 
Een nieuwsbrief vol met nieuws, tips en activiteiten op het gebied van mantelzorg. Zorg jij voor een naaste? Je staat er niet alleen voor! Indebuurt033 en haar mantelzorgcoördinatoren bieden een luisterend oor en ondersteuning waar nodig. Kom langs bij een van onze Informatiewinkels of mail naar mantelzorgers@indebuurt033.nl.
Mantelzorg nieuws
 
#Stillestrijd
 
Vanaf 12 tot 26 februari stond het kunstproject van kunstenaar Saskia Stolz in Amersfoort. Het project #stillestrijd staat in het teken van het bespreekbaar maken van de innerlijke strijd die veel depressieve jongeren voeren. In dit kader werden er verschillende dingen georganiseerd. Indebuurt033 organiseerde samen met GGZ Centraal en MIND een bijeenkomst: ‘Als een jongere een stille strijd voert – praten met een jongere met mentale problemen die misschien wel suïcidaal is, hoe doe je dat?’ Hoe ingewikkeld het kan zijn om hier het gesprek over te voeren. Het kan onzekerheid of zelfs angst bij je oproepen. Wat gebeurt er als je er wel over praat? Bevindingen en tips werden gegeven en Sytske Stoop, mantelzorgcoördinator en ervaringsdeskundige. deelde haar ervaringen met de groep. Nieuwsplein33 heeft haar verhaal en dat van jongeren in een interview opgenomen.

Op de webpagina www.amersfoort.nl/stillestrijd vind je de informatie over de regionale hulp die beschikbaar is. Deze is ingedeeld in de categorieën ‘Jongeren’, ‘Ouders, familieleden, naasten en vrienden’ en ‘Scholen’.

Ook zijn er ook landelijke initiatieven waar je bijvoorbeeld telefonisch je verhaal kunt doen. Zoals de naastenlijn.

Bekijk de video »
Goed nieuws!
De motie van de ChristenUnie om te stoppen met het eisen van een mantelzorgverklaring, die tijdens het debat over de begroting van VWS in de Tweede Kamer werd ingediend, is met een grote meerderheid aangenomen. 
Lees het artikel
»
Mantelzorg tips
 
Informatie voor iedereen
 
Bij Indebuurt033 willen wij graag alle mantelzorgers bereiken. Ook MantelzorgNL speelt hierop in, door informatie op de website toegankelijk te maken voor mensen die de Nederlandse taal niet goed machtig zijn. Delen van de website zijn daarom vertaald in het Mandarijn, Farsi, Turks en Arabisch.

Ook zijn er apps om informatie beter te begrijpen. Lees Simpel is  bijvoorbeeld een app die mensen helpt om met hulp van AI, ingewikkelde brieven te lezen. Je maakt een foto van je brief en de app maakt een samenvatting in begrijpelijke taal.
Ga naar de app »
Hersenletsel heb je samen
 
Heb jij tips nodig die kunnen helpen om leren om te gaan met de gevolgen voor naasten met NAH? Neem dan eens een kijkje op de site of de social media van Hersenz. Experts vertellen over de impact en ervaringsdeskundigen delen hun verhalen.
Ga naar Hersenz. »
Muziek biedt troost
 
Muziek kan troost bieden in zware tijden. 'De viool van Fritz Kreisler' gaat over de befaamde violist, maar vooral ook over ziekte, moed, troost en liefde. Uitvoering door Bert Kreeft (zang en gitaar), Michelle Pritchard (viool). Opname Cor de Rijke.

Luister hier »
Vraag hulp bij je belastingaangifte
MantelzorgNL  

Als mantelzorger kun je zorgkosten mogelijk aftrekken in je aangifte inkomstenbelasting. Het gaat bijvoorbeeld om zorgkosten voor jezelf en/of je partner. Of om zorgkosten voor inwonende kinderen, ouders, broers en zussen die van jouw zorg afhankelijk zijn.

Om het je makkelijk te maken heeft  MantelzorgNL al wat regelingen voor je op een rij gezet. Kom je er niet uit of vind je het fijn om wat hulp te krijgen? Ook dit jaar helpt Indebuurt033 inwoners bij het invullen van de aangifte inkomstenbelasting. Je kunt hiervoor terecht bij de Informatiewinkels. De hulp is gratis.


Ik wil graag hulp       
»
mantelzorg activiteiten | aanbod
 
eerste van de maand Amersfoort
Naastenavond verslavingsproblemen Jellinek
 
Tijdens de naastenavond kun je kennismaken met andere naasten en ervaringen uitwisselen over het omgaan met verslavingsproblemen in je directe omgeving. Wij bieden informatie en helpen je na te denken over hoe je om wilt gaan met de situatie. Tenslotte geven we praktische, makkelijk toepasbare tips. Klik hier voor meer info over het aanbod van Jellinek.
derde woensdag van de maand Amersfoort
Gespreksgroep voor partners van mensen met ASS
 
In deze lotgenotengespreksgroepen komen mensen bij elkaar die een (ex -)-partner hebben met (een vermoeden van) autisme. Het doel van de bijeenkomsten is vooral het isolement te doorbreken waarin deze partners zich vaak bevinden, en ook om steun bij elkaar te vinden. Klik hier voor meer info & aanmelden.
4 maart Amersfoort
Informatieavond voor mensen met NAH en naasten 
 
Ervaringsdeskundige Ilse de Bruin is 43 jaar en heeft op haar 25e jaar een herseninfarct gehad. Daarna kregen ze twee kinderen. Ilse vertelt deze avond over haar eigen zoektocht, hoe het is te leven met NAH in het gezin. Klik  hier voor meer info & aanmelden.
12 maart online
Webinar Samen zorgen door zorg te delen 
 
Beter voor jezelf zorgen door de zorg te delen, is het thema van dit webinar.

Je zorgt voor je naaste uit liefde en toewijding. Je vindt het misschien zelfs vanzelfsprekend om die zorg te verlenen. Maar daarin schuilt ook het gevaar. Als die zorg al jouw tijd en aandacht kost, kan het zijn dat je niet meer aan jezelf toekomt. Dat je geen tijd over hebt om op te laden. En we weten, als je niet kunt ontspannen, raak je op den duur overbelast. Voor meer info kik hier.
18 maart Disketteweg Amersfoort
KletsKOPPen groep (KOPP/KOV) (i.s.m. Jellinek)
 
Voor kinderen waarvan een ouder psychische problemen of een verslaving heeft waardoor het thuis anders gaat dan bij andere kinderen. De groep met 8 bijeenkomsten is voor kinderen uit gezinnen waar dit bespreekbaar is en ouders inzicht hebben in hun problematiek. Kinderen krijgen informatie, delen ervaringen en doen activiteiten ter ontspanning. Meer info & aanmelden via spanningthuis@indebuurt033.nl
9 april Amersfoort
Brussengroep 
 
Voor kinderen waarvan een broer(tje) of zus(je) (chronisch of psychisch) ziek, beperkt of gehandicapt is, waardoor het thuis anders gaat dan bij andere kinderen. Kinderen ervaren in 8 bijeenkomsten dat ze niet de enige zijn waar het thuis misschien anders gaat dan bij andere kinderen thuis. Naast het praten met elkaar worden er ook vragen van kinderen beantwoord, vaardigheden geoefend en tips gegeven en wordt er elke week tijd besteed aan ontspanning en weer even kind kunnen zijn. Meer info & aanmelden via spanningthuis@indebuurt033.nl
18 & 25 april Amersfoort
Workshop 'Op weg naar meer ontspanning' (ism Welzin)
 
Als mantelzorger zorg je voor een naaste die langdurig ziek is en/of een beperking, verslaving heeft. Daar heb je niet voor gekozen, dat overkomt je. Als je wat langer mantelzorger bent, kan er stress ontstaan. Er komt steeds meer bij kijken, en als je niet uitkijkt, kun je zomaar vergeten dat jij er zelf ook nog bent. Dan kun je uit balans raken. Als je dit herkent of wilt voorkomen, dan is de workshop ‘Op weg naar meer ontspanning’ iets voor jou. Klik hier voor meer info & aanmelden.
Indebuurt033
T: 033 - 204 86 77 
E: communicatie@indebuurt033.nl
Volg ons
Twitter   Facebook   Linkedin