Mantelzorgnieuws van 2022
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Ontdek het laatste mantelzorgnieuws! Lees online  |  Afmelden
Indebuurt033
Voor mantelzorgers
nieuwsbrief  - oktober 2023 
Dag van de mantelzorg
 
11 november 2023 Dag van de mantelzorg
 
Indebuurt033 nodigt jou als mantelzorger/naaste uit om samen met een introducé gratis te genieten van een dagje Dierenpark Amersfoort.
Indebuurt033 staat na de ingang van het Dierenpark voor je klaar met een welkomsttasje met informatie en een gratis lunchvoucher.
Tussen 12.00 – 14.00 uur kan je in restaurant de Buitenplaats je lunchpakketophalen. Tevens kan je terecht voor informatie en een gezellig praatje met ons en/of de wethouder.

Datum: Zaterdag 11 november.
Tijd: Entree dierenpark van 10.00 – 17.00 uur.
Locatie: Barchman Wuytierslaan 224, Amersfoort (gratis parkeerkaart)
Entree en lunch: Gratis voor mantelzorger met introducé
Aanmelden: Vóór vrijdag 3 november via de groene knop
Er zijn nog slechts enkele kaarten beschikbaar.
.
Na aanmelding krijg je een bevestigingsmail.
Vragen? Stuur een e-mail naar mantelzorgers@indebuurt033.nl
.
Aanmelden is verplicht i.v.m. een maximum aantal deelnemers.
klik hier om aan te melden
Ondersteuning naasten GGZ in Amersfoort
 
Ondersteuning Indebuurt033 voor naasten GGZ
 
Ondersteun je iemand met een psychische aandoening, bijvoorbeeld depressie, (eet) stoornis, autisme of een verslaving? Deze problemen zijn niet altijd zichtbaar voor anderen. De ondersteuning is vaak langdurig en kan gepaard gaan met pieken en dalen. Dat maakt mantelzorg zwaar.
Merk je dat een goede balans vinden tussen steun bieden en zelf staande blijven steeds lastiger wordt? Heb je behoefte aan ondersteuning? Je staat er niet alleen voor.

Indebuurt033 biedt verschillende ondersteuningsmogelijkheden, zie ook de flyer Mantelzorg GGZ:

  • Een gesprek met een mantelzorgcoördinator van Indebuurt033 over de mogelijkheden van ondersteuning. Kom langs bij onze Informatiewinkels of mail naar mantelzorgers@indebuurt033.nl.
  • Informatiekaart aanbod ondersteuning GGZ. Dit is een overzicht van organisaties en activiteiten die ondersteuning bieden aan inwoners met een psychische aandoening en hun naasten.
  • Naasten voor Naasten, waar ervaringsdeskundigen een luisterend oor bieden aan andere naasten die zorgen voor iemand met een psychische/psychiatrische aandoening.  Iets voor jou? Lees hier meer.
  • #Deeljezorg. Je staat er niet alleen voor. Lees hier de ervaringsverhalen van andere naasten of bekijk de videoportretten op ons YouTube kanaal.
Lees meer
uitgelicht
 
Naasten voor naasten.
 
Ondersteun je iemand met een psychisch probleem, bijvoorbeeld depressie, (eet) stoornis of een verslaving? Als naaste kan je soms zelf ook ondersteuning gebruiken. Psychische of psychiatrische problemen zijn niet altijd zichtbaar voor anderen. 
Merk je dat een goede balans vinden tussen steun bieden en zelf staande blijven steeds lastiger wordt?

· Je steeds meer doet dan was afgesproken?
· Je minder hulp krijgt vanuit je omgeving?
· De ondersteuning lastig (er) te combineren is met werk of andere bezigheden?
Je staat er niet alleen voor.
Voor vragen, een luisterend oor, ondersteuning en ervaringsdeskundigen 
kun je terecht bij Indebuurt033.
We staan voor je klaar bij onze Informatiewinkels. Loop gerust eens binnen! 
Of neem contact op met: Mantelzorgcoördinatoren Heleen Vonk en Sytske Stoop door te mailen naar: mantelzorgers@indebuurt033.nl

Tips
 
Tips voor naasten van mensen met psychiatrische problemen
 
Psychische problemen hebben veel impact op iemands leven. Maar ook op het leven van de mensen in zijn of haar omgeving. Hoe voorkom je dat je als naaste overbelast raakt en hoe zorg je ervoor dat er ruimte blijft voor jouw gevoelens? Hiervoor schreven we een speciale flyer met tips. Vraag de flyer gratis aan en ontvang deze direct in je mailbox of per post. Lees meer over tips
landelijk aanbod
 
18 november 2023 Landelijke ontmoetingsmiddag voor (ex) partners met een Psychische aandoening.
 

MIND Naasten Centraal organiseert een landelijke ontmoetingsmiddag op zaterdagmiddag 18 november 2023 in Amersfoort. Heb jij (of ben jij) een (ex) partner van iemand met een psychische aandoening en wil je graag live uitwisselen met andere partners die weten waar je het over hebt? Wij als (ex)partners weten hoe het voelt en waar behoefte aan is.

We zijn blij te kunnen melden dat de ervaringsdeskundige spreker Fabien Schiereck dit keer onze gastspreker is! Fabien is een hele ervaren trainer communicatie voor individuen en organisaties en is zelfstandig ondernemer. Ze start de middag met een interactieve presentatie. Erna is er ruimte om ervaringen uit te wisselen met elkaar. We zorgen voor een veilige en persoonlijke sfeer. De locatie is 10 min lopen vanaf Amersfoort Centraal. Deelname is kosteloos, het aantal plekken is beperkt! Meer over Fabien

Op de hoogte blijven? Mail voor een uitnodiging en bij vragen of suggesties naar partnersvan@naastencentraal.nl

Lees meer
Landelijke nieuws
 
Prinsjesdag 2023: erkenning voor mantelzorgers!
 
De Koning benadrukte in zijn Troonrede de waardevolle rol van mantelzorgers: ‘Mantelzorgers zijn van onschatbare waarde en daarom moeten zij worden ondersteund, bijvoorbeeld door de samenwerking en kennisoverdracht met de professionele zorgverleners te verbeteren.’ Wij hadden het niet beter kunnen verwoorden en zijn blij met deze erkenning van mantelzorgers. Klik op de groene knop voor meer informatie.

Lees meer
aanbod amersfoort
 
26 oktober 2023 HOE PRAAT JE OVER HET LEVENSEINDE ?
 

Sterven hoort onlosmakelijk bij ons leven. We denken er misschien wel over na, maar erover praten is niet altijd makkelijk. Wanneer het einde van een leven nadert is het soms te laat om er dan pas met elkaar over te beginnen. Het juiste moment om het gesprek aan te gaan is wanneer we nog gezond zijn en er de rust voor is.
 


Het is fijn om van elkaar te weten wat belangrijk is in de laatste fase van het leven en het afscheid. Praten over je levenseinde zorgt voor rust bij jou en jouw naasten.
Marian Sterke, komt hierover vertellen. Zij begeleidt mensen in de laatste fase van hun leven en ervaart in de praktijk hoe waardevol het is wanneer over dit onderwerp tijdig het gesprek wordt gevoerd.
Onderwerpen die deze avond aan bod komen zijn onder andere:
Waarom is het voor velen van ons moeilijk om met elkaar over ons levenseinde te praten?
Waarom is het belangrijk om er wel over te praten?
Hoe ga je het gesprek aan?
Wat kun je doen als iemand er niet over wil praten?
Welke onderwerpen zijn belangrijk om te bespreken?
 
Praktische gegevens
 
Datum :   donderdagavond 26 oktober : 19.30-21.30 uur (zaal open vanaf 19.00 uur)
 Locatie :   Fonteinkerk, Robert Kochstraat 4 Amersfoort
Kosten :   gratis
Aanmelden
Email: mantelzorgers@indebuurt033.nl
Telefonisch: Heleen Vonk 06-42555709 of Sytske Stoop 06-5358884


Lees meer
rectificatie nieuwsbrief mei 2023
 
Vervangende zorg nodig? Regel het op tijd!
Via huisarts of wijkteam
 
In de vorige nieuwsbrief stond bij het hoofdstuk: De persoon voor wie je zorgt, gaat tijdelijk ergens anders naar toe. Is het mantelzorgen erg zwaar voor je en gaat het niet goed met je? Moet je zelf naar het ziekenhuis? Of ben je een tijdje op vakantie? Dan kan de persoon voor wie je zorgt tijdelijk ergens anders naar toe. Dit heet respijtverblijf. Dit kan als het wijkteam van jouw wijk dit goedkeurt. Vraag dus meer informatie bij het  wijkteam .   
 
Dit is niet correct. Het moet zijn:
 
Aanvraag via Wijkteam:
Wanneer je mantelzorger bent kan dat soms best zwaar zijn en moet je soms ook even voor jezelf zorgen. Als jij als mantelzorger een keer op vakantie wil dan kan de persoon voor wie je zorgt mogelijk  tijdelijk ergens anders naar toe waar hij de zorg krijgt die hij nodig heeft. Dit heet respijtverblijf. Het Wijkteam onderzoekt de aanvraag voor deze respijtzorg en kan helpen met het zoeken naar een geschikte plek. Vraag dus meer informatie bij het Wijkteam of bij Toegang Sociaal Domein (Tel: 14033)
Aanvraag via Huisarts:
Kun je een tijdje niet zelf de zorg verlenen aan je naaste omdat je zelf wordt opgenomen in het ziekenhuis? In dat geval moet de persoon die de mantelzorg ontvangt contact opnemen met zijn huisarts om opvang en zorg te organiseren.
Indebuurt033
T: 033 - 204 86 77 
E: communicatie@indebuurt033.nl
Volg ons
Twitter   Facebook   Linkedin