Mantelzorgnieuws van 2024
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Ontdek het laatste mantelzorgnieuws! Lees online  |  Afmelden
Indebuurt033
Voor mantelzorgers
nieuwsbrief  - mei 2024 
Nieuws, tips en activiteiten voor mantelzorgers
Je staat er niet alleen voor  

Zorg jij voor een naaste? Je staat er niet alleen voor! In deze nieuwsbrief besteden we extra aandacht aan de jonge mantelzorger en mensen met niet aangeboren hersenletsel. Ook delen we ervaringsverhalen, geven we kijk/en luistertips en brengen we interessante activiteiten onder de aandacht. 

Veel leesplezier!
Heb je vragen of kun je wat ondersteuning gebruiken?
Indebuurt033 en haar mantelzorgcoördinatoren bieden een luisterend oor en ondersteuning waar nodig. Kom langs bij een van onze Informatiewinkels of mail naar mantelzorgers@indebuurt033.nl.

Mantelzorg nieuws
 
Symposium versterking mantelzorg
 

Op 11 maart organiseerde Indebuurt033 in Amersfoort het symposium Versterking mantelzorg. Samen met beleidsmakers, hulpverleners, professionals en betrokkenen gingen we in gesprek over hoe we mantelzorgers de erkenning en steun kunnen geven die ze verdienen. Het was een inspirerende middag, met onder andere de aanwezigheid van de Amersfoortse wethouder Micheline Paffen en een bijdrage van demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen van VWS.

Meer dan je denkt.....

Ongeveer een kwart van de kinderen en jongeren in Nederland is een jonge mantelzorger. Dat is veel meer dan de meeste mensen denken. Een zorgsituatie heeft veel impact. Vandaar dat jaarlijks van 1 tot en met 7 juni tijdens de Week van de Jonge Mantelzorger landelijk aandacht wordt gevraagd voor de situatie en behoeften van jongeren met extra zorgtaken. Ook in Amersfoort.

Ben je zelf een (ouder van een) jonge mantelzorger? Of ben je een buurvrouw, leerkracht, sporttrainer, oom of tante van een jonge mantelzorger? Met bewuste aandacht voor de jongere kun je vaak meer doen dan je denkt! Een klein gebaar, zoals het vragen hoe het gaat, heeft al meer effect dan je denkt.

Lees meer »
Mantelzorgonderzoeken
 

Graag nodigen we je uit om mee te doen met mantelzorgonderzoeken om de wensen en behoeften van mantelzorgers beter in kaart te brengen. Zo maken we samen het verschil!

  1. Doe mee met de dementiemonitor
    Er is een vragenlijst voor mantelzorgers én voor mensen met dementie.
  2. Het MARIO onderzoek is op zoek naar kinderen en jongeren van 10 t/m 25 jaar die opgroeien met een ouder met psychische klachten en/of verslavingsproblematiek.
Mantelzorg tips
 
Mantelzorger ben je niet één of twee dagen in het jaar. Mantelzorger ben je elke dag. Voor bijna alle mantelzorgers zijn die extra zorgtaken vanzelfsprekend, maar het is niet raar als je daar wat extra ondersteuning bij krijgt. Indebuurt033 kan jou en je gezin helpen. In deze podcast legt mantelzorgcoördinator Sytske Stoop uit welke mogelijkheden er zijn. 
Bekijk of luister de podcast »
Communicatieplatforms voor mantelzorgers en zorgverleners
 
Mantelzorger ben je meestal niet alleen. Degene in jouw omgeving die zorgbehoevend is, ontvangt vaak ook hulp van zorgverleners, broers, zussen of betrokken vrienden of buren. Om ervoor te zorgen dat iedereen van de situatie op de hoogte is en blijft, zijn er verschillende communicatieplatforms. Ook in te zetten wanneer je juist meer mensen wilt betrekken bij de zorg. 
Bekijk de mogelijkheden »
Omgaan met niet aangeboren hersenletsel - 5 tips
In Nederland wonen ongeveer 650.000 mensen die beperkingen ervaren als gevolg van hersenletsel. In deze getallen zijn niet de partners en kinderen van mensen met hersenletsel meegenomen. Als we de naasten meenemen, krijgt vrijwel iedereen in zijn leven ooit wel eens met een hersenaandoening te maken. Een hele grote groep, waarvan hun leven én dat van hun naasten vaak van de één op de andere dag ingrijpend verandert.

Vijf tips: 
  • Tips voor communicatie met mensen met een taalstoornis
    Communiceren met iemand met afasie wordt nooit meer hetzelfde, maar deze tips helpen je bij het voeren van een zo goed mogelijk gesprek. 
  • Boekentip: 'Je doet anders' voor kinderen met een broer, zus, vader, moeder, vriend of vriendin met niet-aangeboren hersenletsel
  • Ervaringsverhaal over NAH in het gezin, van ervaringsdeskundige en ambassadeur van Hersenletsel.nl, Ilse de Bruin
    Ilse viel acht jaar geleden van de fiets en liep hersenletsel op. Tijdens een informatieavond die werd georganiseerd door Indebuurt033 deelde ze haar persoonlijke verhaal: over haar zoektocht in de omgang met dit letsel en de impact ervan op haar gezin.
  • Informatieavond op 3 juni, voor als je op zoek bent naar informatie en graag in gesprek gaat met anderen die ook te maken hebben met niet aangeboren hersenletsel.
  • Kijk/luistertip: Indebuurt033 in gesprek met de Amersfoortse mantelzorger Leo Kouwenhoven, die onverwacht mantelzorger werd van zijn vrouw. Een aangrijpende podcast over het opnieuw vormgeven van je leven. Over zorgen voor de ander én voor jezelf.
mantelzorg activiteiten | aanbod
 
3  en 6 juni bibliotheek het eemhuis | 15:00 - 16:30 uur
Voorlees- en filmmiddag voor jonge mantelzorgers
 
Indebuurt033 organiseert een gezellig Voorleesfeestje voor jonge mantelzorgers. Het doel? Aandacht, ontspanning en plezier voor kinderen die vanwege hun zorgen om iemand anders vaak zorg en aandacht missen voor zichzelf. Voor de iets oudere kinderen is er een leuke film. 
Deelname is gratis, aanmelden niet nodig. Wees welkom!
3 juni de zonneparel, leeuweriksstraat 5 | 8:30 uur
Informatiebijeenkomst voor ouders van jonge mantelzorgers
 
Is er in jullie jonge gezin (met kinderen tot en met 12 jaar) sprake van een grote zorgtaak voor een van de gezinsleden of nauwe familie, buren of vrienden? En herken je dat je (andere) kind zich daardoor automatisch soms ook zorgen maakt of extra zorgtaken op zich neemt? Kom naar de bijeenkomst van Indebuurt033 en ontvang tips over het ondersteunen van je kind. Ook leuk om andere gezinnen te ontmoeten.
Deelname is gratis, aanmelden niet nodig. Leuk als je er bent! 
3 juni InteraktContour Amersfoort | 19:30 21:15 uur
Informatieavond voor mensen met NAH en hun omgeving
 
Niet-aangeboren hersenletsel heeft een enorme impact op het leven van de getroffene en zijn/haar naasten. Je leven is veranderd. Hoe pak je de draad weer op? Behandelprogramma Hersenz leert mensen in de chronische fase én hun naasten om te gaan met de gevolgen. Ook is er aandacht voor de verliesverwerking. 
Bekijk de flyer op de website (rechter menu) voor meer info en aanmelden.  
20 juni amersfoort | 19:30 21:30 uur
Koffie-avond over autisme
 
Heb je zelf autisme of ben je een partner, familielid of op een andere betrokkene bij iemand met autisme? Tijdens koffie-avonden van Autisme Info Centrum kun je ervaringen en tips met elkaar delen. De eerst volgende koffie-avond is op donderdag 20 juni, de daaropvolgende op 15 augustus. 
Deelname is gratis, maar meld je graag vooraf aan
elke eerste woensdag van de maand amersfoort | 14:00 - 15:00 uur
Informatiepunt: eigen regie bij levenseinde
 
Mensen hebben vaak wel wensen en ideeën over hun levenseinde, maar weten niet goed wat de (on)mogelijkheden zijn en wat er geregeld kan en moet worden. Vanaf 1 mei van dit jaar is er maandelijks een inloopmogelijkheid bij het informatiepunt in de hal van het Eemhuis. Gon Veltkamp beantwoord je vragen graag! Neem voor meer informatie contact op met Gon via g.veltkamp@nvve.nl of klop aan bij het informatiepunt in het Eemhuis.  
Indebuurt033
T: 033 - 204 86 77 
E: communicatie@indebuurt033.nl
Volg ons
Twitter   Facebook   Linkedin