|
Staat van Netcentrisch werken 2023 opgeleverd |
|
|
Lees de rapportage
Jaarlijks leveren we een “Staat van Netcentrisch werken” op. De Staat is het resultaat van een uitvraag onder de organisaties die deelnemen aan de Landelijke Voorziening Crisisbeheersing (LVCb). Daaronder vallen ook de netcentrische werkwijze en het Landelijk Crisis Management Systeem (LCMS). De uitkomsten geven kwalitatieve informatie over de netcentrische samenwerking in verschillende fasen in de crisisrespons (koud, lauw en warm). De Staat vraagt het volgende uit:
- De borging van de netcentrische werkwijze in de dagelijkse bedrijfsvoering van de organisatie.
- Het gebruik van netcentrisch werken en LCMS ten behoeve van risicomonitoring.
- De daadwerkelijke inzet van de netcentrische werkwijze en LCMS bij opschaling. Input hiervoor verkrijgen we veelal uit oefenevaluaties omdat deze het dichts bij de werkwijze in de warme fase staat.
Belangrijkste conclusies van de Staat van Netcentrisch Werken 2023
De Staat van Netcentrisch werken 2023 levert de volgende ontwikkelitems op:
- Blijf aandacht houden voor netwerkvorming en relatiebeheer.
- Houd oog voor operationele prestaties en feedback op individueel niveau.
- Meer aandacht voor het beoefenen van de fallback procedure.
- Meer aandacht voor scenario-ontwikkeling en datagestuurd werken.
- Gebruik van LCMS in verschillende fasen van crisisbeheersing (warm, lauw én koud).
- Meer aandacht voor de doorontwikkelsnelheid van gebruikersbehoeften en wensen in LCMS.
Over de uitvraag
De vragenlijsten zijn verstuurd aan 73 organisaties verdeeld over vijf sectoren: veiligheidsregio’s, geneeskundige sector (GHOR), infrastructuur (waterschappen, drinkwaterbedrijven, netbeheerders en Rijkswaterstaat), politiezorg, Defensie en landelijke partners (NCC, DCC, LOCC en Kustwacht).
Per sector is door het programmateam Netcentrisch Werken (NCW) van het NIPV onderzocht wat zowel in positieve als negatieve zin de meest opvallende zaken zijn. Bovengenoemde ontwikkelthema’s zijn benoemd. Informatie over de uitkomsten per sector is terug te lezen in bijgevoegde bijlage. Vervolgens keek het programmateam op basis van deze sectorale respons naar overstijgende generieke thema’s voor doorontwikkeling. Hierop formuleerde het team ook een handelingsperspectief. De zes concrete doorontwikkelpunten krijgen vanaf nu extra aandacht vanuit het programma.
Reflectie en vooruitblik
Helaas bleek de verkregen respons van de uitvraag niet heel hoog. Van de 73 uitnodigingen ontvingen we ongeveer de helft retour. Dit maakt de generaliseerbaarheid van de uitkomsten (sectoraal en overall) enigszins beperkt. Daarom werken we in de komende periode niet alleen aan de ontwikkelpunten. In afstemming met alle deelnemende partijen gaan we op zoek naar een vorm van de Staat van Netcentrisch Werken waarin de meerwaarde beter tot zijn recht komt. |
|
|
|
|
|