|
Afstudeeronderzoeken naar burgerparticipatie |
|
|
Voor onze masterscriptie voeren wij, Tes, Samra en Tosca van de Vrije Universiteit Amsterdam, namens het NIPV onderzoek uit naar de rol en effectiviteit van ad-hoc partners, vrijwilligersorganisaties en ongecoördineerde burgerinitiatieven tijdens rampen en crisissituaties. Deze drie partijen bieden aanzienlijk potentieel voor het crisisnetwerk, zoals specifieke expertise, capaciteit en nabijheid. Echter, slechts een beperkt deel van hun potentieel wordt benut vanwege terughoudendheid en onwetendheid. Ons onderzoek richt zich op de uitdagingen die gepaard gaan met de integratie van burgerparticipatie in het crisisnetwerk. Ons onderzoek identificeert cruciale elementen om samenwerking met deze partijen te bevorderen.
Ad-hoc crisispartners proactief benaderen
Ad-hoc crisispartners zijn bedrijven en organisaties die niet permanent verbonden zijn aan een crisisnetwerk maar wel waardevolle bijdragen kunnen leveren. Ze beschikken over waardevolle expertise. Voor deze partijen is het cruciaal om in de voorbereiding op crises relaties op te bouwen. Verwachtingen scheppen, afspraken maken en het vertrouwen opbouwen zijn daarbij vereisten. Het is aan crisispartners om hen proactief te benaderen, wat in sommige regio’s meer gebeurt dan in andere regio’s.
Flexibele houding bij vrijwilligersorganisaties en ongecoördineerde burgerinitiatieven
Vrijwilligersorganisaties, gedefinieerd als een georganiseerde groep vrijwilligers, en spontane burgers hebben een grote bereidheid om te helpen tijdens crises. Dat vraagt om goede coördinatie om hun potentieel optimaal te benutten. Deze partijen hebben vaak gebrek aan formele structuren. Voor crisispartners ervaren dat als een uitdaging, wat kan leiden tot een gebrek aan vertrouwen.
Crisispartners moeten een meer open benadering aannemen, waarbij ze openstaan voor samenwerkingsprocessen en flexibiliteit. Bovendien is het vinden van een evenwicht tussen flexibiliteit en formaliteit tijdens crisissituaties essentieel.
Effectief samenwerken door beter begrip
De moderne en complexe aard van crises vraagt om veerkracht en weerbaarheid van de samenleving, waarbij de integratie van alle drie de groepen een waardevolle bijdrage kan leveren. Ons onderzoek streeft ernaar bij te dragen aan een beter begrip van hoe deze verschillende partijen effectief kunnen samenwerken met het crisisnetwerk.
Wilt u meer weten en bent u benieuwd naar de resultaten van ons onderzoek? Stuur ons gerust een berichtje!
+31634049802
|
|
|
|
|
|