Nederlands Instituut Publieke Veiligheid
September 2023
Digital Twinning met het oog op veiligheid en continuïteit
In veel verschillende toepassingsgebieden wordt digital twinning toegepast als middel om verschillende perspectieven op de werkelijkheid bij elkaar te brengen en gezamenlijke sensemaking te ondersteunen. Grote toepassingsvoorbeelden zijn de digitale stad waarin verschillende modellen van steden of stadswijken met elkaar worden verbonden om op die manier gemakkelijker de consequenties van ontwerpkeuzes inzichtelijk te maken. Denk aan afwegingen tussen leefbaarheid, mobiliteit, veiligheid, economie, e.d. Kleinere toepassingsvoorbeelden zijn diagnostiek van huishoudelijke apparatuur op afstand door de fabrikant waarbij de fabrikant gebruik maakt van een digitaal model dat wordt gevoed met actuele metingen aan het echte apparaat.

Wat is digital twinning?

Je kunt zeggen dat er sprake is van digital twinning als er (A) een fysiek object of proces in z’n fysieke omgeving is waarvan (B) een digitale representatie (model; "digital twin") bestaat dat (C) actueel wordt gehouden door (of op basis van) een (status)informatiestroom van A naar B. Digital twinning is een belangrijke ontwikkeling met het oog op veiligheid en maatschappelijke continuïteit. Veiligheid en maatschappelijke continuïteit vergen immers ook complexe afwegingen van belangen om uiteindelijk tot goede keuzes en beslissingen te komen. Een actueel gedeeld beeld van een crisissituatie of van actuele risico’s is in zekere zin een digital twin. De crisissituatie is dan het object (A). Het gedeelde beeld is het digitale model (B) van dat object en op basis van waarnemingen en steeds vaker ook sensoren of andere databronnen (C), wordt dat beeld actueel gehouden. In het geval van een crisissituatie wordt het gedeelde beeld (de digital twin van de crisis) gebruikt als model van de crisissituatie op basis waarvan beslissingen worden genomen. Als interventies worden overwogen kan het rijke actuele beeld worden gebruikt om de impact van deze interventies te onderzoeken.

In die zin zijn we eigenlijk, zonder het zo te noemen, binnen de crisisbeheersing al jaren bezig met digital twinning. De digital twin - het gedeelde beeld - draagt op twee manieren bij aan integraliteit, dat wil zeggen aan een benadering waarin aandacht is voor verschillende perspectieven en invalshoeken. Het bevordert integraliteit in de veiligheidsketen door preventie, pro-actie, preparatie, respons en nazorg in de tijd met elkaar te verbinden. Het bevordert ook integraliteit in een samenwerkingsverband, namelijk door samenwerkende stakeholders met elkaar te verbinden.

Meerwaarde van digital twinning 

Heeft het meerwaarde om ons werk meer door de bril van digital twinning te gaan bekijken? Ja, want in de eerste plaats opent dat mogelijkheden om bij veel ontwikkelingen op dat gebied aan te sluiten. Denk aan ontwikkelingen op het gebied van de digitale stad. Veiligheid en continuïteit zijn belangrijke aspecten om mee te nemen in keuzes op het gebied van ruimtelijke ordening en dat kan veel gemakkelijker en natuurlijker als 'onze' wereld goed bij de digitale stadsontwikkelingen aanhaakt. Verder opent het aanhaken bij ontwikkelingen op het gebied van digital twinning ook mogelijkheden om gebruik te maken van de innovaties die op dat terrein plaatsvinden. Als we onszelf en onze partners en leveranciers bijvoorbeeld houden aan relevante standaarden met het oog op koppelbaarheid van modellen en systemen, kunnen we zowel in de veiligheidsketen als ook tussen verschillende stakeholders steeds gemakkelijker tot een proces van gezamenlijke sensemaking komen. Want - en dat moeten we bij digital twinning steeds voor ogen blijven houden - het verbinden van modellen is geen doel op zich. Het gaat uiteindelijk om het faciliteren van gezamenlijke oordeels- en besluitvorming.

Samenvattend is het om diverse redenen nuttig om ons werk op het gebied van netcentrische samenwerking eens door de bril van digital twinning te bekijken. Deze kijk helpt ons om het verbinden van de werelden van data management aan de ene kant en informatiemanagement en BOB aan de andere kant - DABOB - verder te concretiseren. In deze nieuwsbrief is er onvoldoende ruimte om dit verder uit te werken, maar hier is een uitgebreider artikel te lezen en ik ben benieuwd naar reacties en suggesties!

 

Contact
Postbus 7010
6801 HA
Arnhem

026 3552400
info@nipv.nl
 
f t in