Leiden
Stadsnieuws
Duurzaamheid | Economie | Binnenstad
Wereldwinkel gebruikt Probeertegoed voor dienstverlening City Hub
“We waren zelf verrast over hoeveel leveranciers we hebben, toen we ons gingen voorbereiden op de komst van de zero-emissiezone in Leiden,” vertelt Marian Demoet. Zij is een van de vrijwilligers bij de Wereldwinkel in Leiden. “Bij ons werken vrijwilligers die zelf verantwoordelijk zijn voor de in- en verkoop van hun productgroep,” legt collega Peter Paul Sloekers uit. Hij is voorzitter en mede-oprichter van Wereldwinkel Nederland. “We hebben een breed assortiment in food en non-food met grote en kleine leveranciers. Daarnaast worden ook verpakkingsmaterialen en kantoorartikelen hier afgeleverd. Alleen de kwetsbare producten vervoeren we zelf.”  


Foto: Buro JP

De Wereldwinkel is geen commerciële winkel. Het is een winkel met een ideëel doel: het onder de aandacht brengen van de fairtrade gedachte. “We willen niet alleen eerlijke handel bevorderen en de arbeidsomstandigheden van de producenten in Afrika, Azië en Latijns-Amerika verbeteren door de verkoop van goederen, maar ook mensen bewust maken”, zegt Peter Paul. “Winstbejag hebben we niet, wat we overhouden gaat naar goede doelen.”  

Er zijn 180 Wereldwinkels in Nederland, allemaal gerund door vrijwilligers. In Leiden werken zo’n 45 vrijwilligers, die samen kunnen bepalen hoe ze invulling aan de winkel geven. Dat maakt het werken in de Wereldwinkel erg leuk.  

Toplocatie, maar slecht bereikbaar
“Onze verkooplocatie is top,” gaat Peter Paul verder. “We zitten midden in de binnenstad, in de Burgsteeg, op een druk punt waar veel mensen langs lopen. Het nadeel van deze plek is dat we slecht bereikbaar zijn voor leveranciers. Als de paaltjes in de Nieuwstraat omhoog staan, moet de leverancier de goederen te voet naar de winkel brengen. Met een steekkarretje, dus hobbeldebobbel over de keitjes. Die hoor je wel aankomen hoor. Het liefst zetten ze de goederen dan voor de deur op de stoep, zodat ze snel weer verder kunnen. Maar we maken ook mee dat pakketjes ongezien retour gaan onder vermelding ‘winkel gesloten’. Of dat er gewoon niet wordt geleverd op marktdagen.”

Probeertegoed
Om ervaring op te doen met de verschillende manieren waarop het vervoer van producten binnen de zero-emissiezone mogelijk is, maakt de Wereldwinkel gebruik van het Probeertegoed. Dit tegoed is ingesteld door de gemeente Leiden. De afgelopen maanden is hiermee de dienstverlening van City Hub ‘uitgeprobeerd’. Aan leveranciers wordt gevraagd hun producten af te leveren in de Rooseveltstraat en City Hub zorgt voor het vervoer – zero-emissie uiteraard - de stad in. Dat gebeurt met elektrische wagentjes. Als het mogelijk is, worden leveringen gebundeld, zodat er minder vervoersbewegingen zijn.  

Voor welke dienstverlening ondernemers het Probeertegoed willen inzetten, kunnen ze zelf bepalen. Naast City Hub doen ook Circle Line Logistics, De duurzame koeriers van Moss. en Logi Connekt mee.  

Peter Paul legt uit waarom ze ervoor hebben gekozen om alvast aan de overstap naar zero-emissie te beginnen. “Wij pionieren, omdat onze leveranciers producten leveren van acht uur ’s ochtends tot acht uur ’s avonds. Maar wij zijn open van elf tot vijf. Onze vrijwilligers maken een planning wie wanneer aanwezig is. Die kunnen niet even komen opdraven als er op een ander moment wordt geleverd. Regelmatig moet een van ons, meestal Marian die het dichtstbij woont, naar de winkel komen voor een vroege of late levering. Nu laten we alles bij City Hub afleveren, en die brengt onze spullen op een afgesproken tijdstip naar de winkel.”  

Blij met City Hub
“Wij zijn heel blij met City Hub”, vertelt Marian. “Onze contactpersoon, Regis Mbabazi, is altijd vriendelijk, denkt goed mee, en biedt zelfs aan om zware dozen voor ons in de lift te zetten. Belangrijk hoor, zo’n goede service, daar word je vrolijk van.”  

“Minder blij zijn we met de extra kosten,” lacht Peter Paul. “We betalen, nu het Probeertegoed op is, per levering aan City Hub. Terwijl we (nog) geen korting krijgen van leveranciers die de goederen aan de rand van de stad kunnen afleveren, in plaats van dat ze de binnenstad moeten inrijden. We proberen nu zelf zoveel mogelijk leveringen te bundelen. Alhoewel dat bij ons soms lastig is, omdat iedere collega die producten bestelt, gewend is zelf aanwezig te zijn als de producten worden geleverd.”  


Foto: Buro JP

Gecombineerde levering scheelt in de kosten
“Eigenlijk zouden we onze leveringen ook kunnen afstemmen met andere winkeliers in de Burgsteeg. Dan kun je per levering de kosten met elkaar delen, dat scheelt behoorlijk. Alleen moeten we even de tijd vinden om daar achteraan te gaan. Gelukkig is City Hub daar zelf ook heel actief in. Maar mochten ondernemers in de buurt dit lezen ….”  

“Een groot voordeel van de invoering van de zero-emissiezone is dat de grote vrachtwagens uit de smalle straatjes van de binnenstad gaan verdwijnen”, vinden beiden. “Er staan hier af en toe joekels van vrachtwagens zo dicht tegen onze pui te laden en lossen, dat we niet eens de winkel in kunnen gaan. Ze rijden zelfs wel eens tegen onze deur aan. Je houdt je hart af en toe vast dat er geen ongelukken gebeuren. Ook wat dat betreft is het afleveren bij een hub voor de leefbaarheid en veiligheid in de binnenstad een hele verbetering.” 
Facebook   Twitter   Instagram   Linkedin