Leiden
Stadsnieuws
Duurzaamheid | Economie | Binnenstad
Jeroen Wienbelt: “Als we leefbare binnensteden willen houden, moet het echt anders”
Burgy is een jaar geleden gestart met nadenken over de overgang naar zero-emissie. Met zijn allen. Daarbij komt heel wat aan de orde. Ook hoe de mobiliteit anders georganiseerd kan worden. “Het is leuk om dit met elkaar te doen”, vertelt Jeroen Wienbelt, directeur van Burgy Bouwbedrijf. “Ik zie het als een ontdekkingstocht, een kans om zelf invulling aan de transitie te geven.”


Foto: Buro JP

“Onze bouwplaatsen liggen meestal in historische stadscentra. We krijgen daardoor niet alleen te maken met de invoering van de zero-emissiezone, we merken ook dat binnensteden langzaam dichtslibben. Als ik ’s morgens via smalle straatjes vol jachtige fietsers en schoolgaande kinderen mijn kinderen naar school breng, moet ik er niet aan denken dat hier ook nog grote vrachtwagens tussendoor moeten manoeuvreren. Als we leefbare binnensteden willen houden, moet het echt anders!”

Anders en beter plannen
De gesprekken op het werk brengen veel teweeg. Het is samen zoeken naar oplossingen, naar elkaar luisteren, en stap voor stap hordes nemen. “Als je onderhoudsklussen doet, ga je op pad met een busje vol materialen en gereedschap”, vervolgt Jeroen. “Maar op een bouwplaats kun je de logistiek anders organiseren. Bijvoorbeeld de materialen laten leveren bij een hub aan de rand van de stad, en één keer per week met elektrisch vervoer alles naar de bouwplaats laten brengen. Dat betekent wel anders en beter plannen.”

Een ander puntje was op de fiets naar het werk, in plaats van dat iedereen in de eigen auto stapt, en vervolgens ergens in de binnenstad moet parkeren. En wat als het regent, of er een ziek kind moet worden opgehaald? Het gaat erom vaste denkpatronen te doorbreken”, vindt Jeroen. “Een goed regenpak, in geval van nood een taxi bellen… het is puzzelen, maar waar een wil is, is een weg. En het levert weer andere voordelen op: geen files, minder stress, en een leeggemaakt hoofd als je thuiskomt.”

Zorgen voor elkaar en voor de toekomst
Burgy is een familiebedrijf, waarin de familie Burgy nog aanwezig is. Ze restaureren, behouden het verleden, doen aan hergebruik. ‘Natuurlijk duurzaam’ is de slogan. “We werken voor de toekomst, voor de volgende generatie, letterlijk. Vaders en zonen staan hier zij aan zij te timmeren. Dat merk je ook in de bedrijfscultuur: we zorgen voor elkaar. We zijn ook een gezond bedrijf. Daardoor kunnen we investeren. We hebben inmiddels vijf elektrische bussen aangeschaft, daar komen er volgend jaar nog zes en een volledig elektrische vrachtauto bij.”

Voor kleine ondernemers is een dergelijke aanpak niet zo makkelijk. Waar vind je de tijd om alles uit te zoeken en geld om te investeren? Voor hen is de logistiek makelaar, die via de gemeente Leiden gratis beschikbaar is voor een adviesgesprek, een goede gesprekspartner met veel kennis van zaken. Maar ook Burgy Bouwbedrijf stelt zich hierin heel ruimhartig op. Jeroen is altijd bereid om in gesprek te gaan over duurzaamheid met andere ondernemers. 

Elke maand ontbijten met een partner
“Elke maand nodigen we een partner of onderaannemer uit op het ontbijt”, vertelt Jeroen. Omschakelen kun je niet alleen. Je hebt mensen nodig die met je meedenken. Als de loodgieter of schoonmaker niet meer op de bouwplaats kan komen, omdat hij met zijn dieselbestelbus de zero-emissiezone niet in mag, dan houdt over een jaar de samenwerking op. Dat willen we niet. Dus gaan we samen kijken wat wel mogelijk is. 

Ik geloof in de kracht van het collectief. De hele keten moet in beweging komen. De  regelgeving van de overheid is daarbij van groot belang, omdat opdrachtgevers dan aan iedereen dezelfde eisen gaan stellen. Met één elektrisch busje ontlast je de stad niet, maar 80 busjes minder van en naar de bouwplaats zet zoden aan de dijk. We hebben ambitie, maar kunnen ons niet uit de markt prijzen. Ook de concurrent moet om. 

Kijken wat wèl kan
Op het Binnenhof in Den Haag werken we nu op de eerste zero-emissie bouwplaats in Nederland. Bevoorrading gebeurt volledig elektrisch of via een hub die de goederen vanaf de rand van de stad met zero-emissievervoer naar de bouwplaats brengt. Alle werklieden komen op de fiets of met de trein. Een spannende pilot. Het is ongelooflijk hoeveel we daar voor elkaar krijgen. 

Niet alles kan, 100 procent is nog niet haalbaar, maar wij zetten grote stappen. Laten we kijken naar wat wèl kan. Waar hebben we zelf invloed op? Er is nog zoveel te winnen.”
Facebook   Twitter   Instagram   Linkedin