Nieuwsbrief Geneesmiddelen januari 2022
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
GGG-congres 2022: programma bekend, aanmelden mogelijk! Veel GGG-projecten in het nieuws, Noortje Festen over behandeling chronische darmontstekingen. Lees online
  |  Afmelden
ZonMw
 
Nieuwsbrief, januari 2022
Geneesmiddelen
 
Congres Goed Gebruik Geneesmiddelen: programma bekend en aanmelden mogelijk!
31 maart 2022, 1931 Congrescentrum 's-Hertogenbosch
Op donderdag 31 maart organiseert ZonMw het congres Goed Gebruik Geneesmiddelen 2022: 10 jaar onderweg!
We hebben een uitdagend en divers programma samengesteld op een nieuwe locatie. Het GGG-congres 2022 staat naast actualiteiten en GGG-projecten met mooie resultaten ook in het teken van het 10-jarig bestaan van het programma Goed Gebruik Geneesmiddelen.
Bekijk het volledige programma
Direct aanmelden
Stand van zaken GGG-subsidierondes
In de Drug Rediscovery Ronde 5 zijn 12 uitgewerkte aanvragen ontvangen. De deadline voor het indienen van een uitgewerkte aanvraag in de Complexe Interventies Ronde 3 is 1 februari 2022, 14.00 uur. 6 aanvragen zijn hiervoor uitgenodigd. In de ronde STIP Proeftuinen Therapietrouw Ronde 2 is aan 6 projecten een positief besluit verzonden voor het indienen van een uitgewerkte aanvraag. 5 aanvragen in de BeNeFIT Ronde 2 gaan door naar de volgende fase, waarin zij onder meer een haalbaarheidsonderzoek verrichten.
Bekijk de verschillende deadlines voor indiening in de lopende GGG-subsidierondes
Bekijk de overzichtspagina van alle GGG-subsidierondes met gehonoreerde projecten
Evaluatie 10 jaar programma Goed Gebruik Geneesmiddelen
Het GGG-programma wordt momenteel extern geëvalueerd in het kader van het 10-jarig bestaan van het programma. Deze evaluatie richt zich specifiek op de opbrengsten en efficiëntie van het GGG-programma over de afgelopen 10 jaar (2012-2022). Het evaluatierapport zal in het tweede kwartaal van 2022 worden aangeboden aan het ministerie van VWS.
Veel projectleiders van afgeronde GGG-projecten hebben inmiddels de vragenlijst die zij hierover hebben ontvangen ingevuld. Hartelijk dank hiervoor! Uw input is mede bepalend voor de invulling van het programma GGG en het beschikbaar blijven van middelen voor dit type onderzoek.
Interview Bert Leufkens FarmaMagazine
In de decemberuitgave van het FarmaMagazine is een uitgebreid interview met Bert Leufkens, voorzitter van de GGG-raad, gepubliceerd met onder meer zijn visie op innovatie in geneesmiddelenonderzoek, het programma Goed Gebruik Geneesmiddelen en zijn afscheid van de Universiteit van Utrecht.
download de pdf
Effectiviteit van medicijnen voorspellen bij chronische darmziekte colitis ulcerosa
Interview Noortje Festen
Hoe krijgen patiënten met de chronische darmziekte colitis ulcerosa de meest effectieve behandeling? Noortje Festen, maag-, darm- en leverarts, doet onderzoek naar erfelijke en ontstekingsfactoren om voor patiënten met colitis ulcerosa te kunnen voorspellen welke geneesmiddelen het meest effectief zijn.
Bekijk het project
Bekijk alle 6 interviews met Klinische Fellows
Lees het interview
Projectresultaten
Korter ziekenhuisverblijf voor pasgeborenen met bacteriële infectie
Projectnummer 848015005
Het afmaken van de antibioticakuur bij pasgeborenen met een bacteriële infectie kan voortaan thuis in plaats van in het ziekenhuis, omdat deze nu als drankje kan worden gegeven in plaats van een infuusbehandeling. De opnameduur kan daardoor 3,5 dag verkort worden. De behandeling is effectief, kostenbesparend en heeft een positieve invloed op de kwaliteit van leven van het jonge gezin.
Projectleider: Dr. G.A. Tramper-Stranders, Sint Franciscus Gasthuis
Nieuws
De NDF Toolbox Diabetes en ramadan 2022 staat online
GGG-project in het nieuws
De NDF toolbox Diabetes en ramadan biedt ondersteuning aan zorgverleners die het gesprek aangaan met mensen met diabetes die mee willen doen aan de ramadan. De centrale boodschap: anticipeer als team, praktijk of poli op ramadan om te voorkomen dat patiënten ontregeld raken. Ramadan 2022 begint 3 april.
Lees het nieuwsbericht
Bekijk het GGG-project
Keta kan 'revolutionair' middel zijn tegen depressie
GGG-project in het nieuws
Psychedelica, zoals MDMA, ketamine en psilocybine, zijn bezig aan een opmars als medicijnen tegen een posttraumatische stressstoornis of depressie. De medische wereld is enthousiast, maar waarschuwt ook voor een te snelle en ondoordachte invoering op de markt.
Lees het nieuwsbericht
Bekijk het GGG-project
Implementatiespreekuur ZonMw
Week van de implementatie
24-28 januari 2022
Zoek je steun bij een implementatievraagstuk? Loop je vast bij het invoeren van een interventie? Wil je advies over het schrijven van een projectvoorstel of implementatieplan? De ZonMw-implementatiespecialisten staan op dinsdag 25 januari 2022 van 13.00 tot 16.30 uur voor je klaar.
Lees meer over ons spreekuur op de NIC-website
Lees meer over de week van de implementatie
Jeroen Geurts: 'Denk over de hekjes heen'
Na een periode van 5 jaar stopt Jeroen Geurts als voorzitter ZonMw en bestuurslid NWO. Hoe kijkt hij terug op de afgelopen jaren? En welke boodschap geeft hij mee voor de toekomst aan iedereen met wie hij heeft samengewerkt?
Lees het afscheidsinterview
2Treat: wat hebben publiek-private samenwerkingen bereikt?
Programma Translationeel Onderzoek
In 2014 honoreerde ZonMw 4 samenwerkingsprojecten binnen de call 2Treat. ZonMw financierde deze projecten op het gebied van farmacotherapie en regeneratieve geneeskunde met ruim 7 miljoen euro. 2Treat faciliteert in publiek-private samenwerkingsprojecten translationeel en/of vroeg klinisch onderzoek naar een duidelijk omschreven product of service. Wat is er bereikt?
Lees de 4 interviews met de projectleiders
9 januari: Dag van de medicatieveiligheid
Dit jaar had de Dag van de medicatieveiligheid het thema Gepast gebruik van opioïden. Het IVM heeft hierover een speciale pagina en een video gepubliceerd. Tijdens het congres Goed Gebruik Geneesmiddelen staat subsessie 1 in het teken van het verstandig voorschrijven van opioïden.
Bekijk de website
Bekijk de video
Naar het programma van het GGG-congres
Apothekers en patiënten positief over digitale communicatie geneesmiddelengebruik
GGG-project in het nieuws
Via een app kan de apotheker het geneesmiddelgebruik van een patiënt monitoren tussen diens bezoeken aan de apotheek door. Het Nivel ontwikkelde de TRIAGE-startvragen, waarmee de apotheker problemen met medicatiegebruik aan de balie signaleert. Deze vragen kunnen na enkele aanpassingen ook goed via de app worden gesteld.
Lees het nieuwsbericht
Bekijk het GGG-project
Lees het interview met Marcia Vervloet
Behandeling actinische keratose met 5FU crème eerste keus
GGG-project in het IVM Medicijnjournaal
De behandeling van actinische keratose kan in de meeste gevallen in de eerste lijn plaatsvinden. De behandelmethode met 5FU crème blijkt het meest effectief en is als eerste keus opgenomen in de FMS Richtlijnendatabase. In het Medicijnjournaal van het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) is een item gewijd aan dit onderzoek.
Bekijk het item in het IVM Medicijnjournaal
Bekijk het GGG-project
Bekijk het vervolgproject
Create2Solve matchmakingbijeenkomst
Fundamenteel Onderzoek
Ben jij of ken jij een groot bedrijf dat voor uitdagingen staat bij het vinden van een dierproefvrije innovatie in onderzoek en industrie? Sluit dan aan bij de online matchmakingsbijeenkomst van Create2Solve en formuleer samen met partners een challenge in een subsidieoproep.
Wanneer deze subsidieoproep is opgesteld, kunnen onderzoekers en private partners financiering aanvragen om een oplossing voor deze uitdagingen te bedenken.
De matchmakingsbijeenkomst vindt plaats op 10 februari 2022 om 13.00 uur.
Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar mkmd@zonmw.nl.
Lees meer over de request for challenges van Create2Solve
Niet-gepast gebruik van opioïden verminderen
Minidocu van Citrienfondsprogramma Doen of Laten?
Bij chronische pijn schrijven huisartsen vaak opioïden voor. Toch is het gebruik hiervan niet altijd effectief en krijgen patiënten vaak last van bijwerkingen, zoals verslaving. Hoe kunnen huisartsen samen met apothekers niet-gepast gebruik van deze medicijnen verminderen?
Tijdens het congres Goed Gebruik Geneesmiddelen staat subsessie 1 in het teken van het verstandig voorschrijven van opioïden.
Bekijk de minidocu
Naar het programma van het GGG-congres
Samenwerking Juiste Hartzorg Op de Juiste Plek
De Hartstichting en ZonMw zijn in december de thematische samenwerking Juiste Hartzorg Op de Juiste Plek gestart. Doel van de samenwerking is om met netwerkzorg zoveel mogelijk mensen met atriumfibrilleren en hartfalen vroeg op te sporen en optimaal te behandelen.
Lees het nieuwsbericht
Karla van Rooijen directeur Geneesmiddelen en Medische Technologie bij VWS
Karla van Rooijen is op 1 januari gestart als directeur Geneesmiddelen en Medische Technologie (GMT) bij het ministerie van VWS. Zij heeft het afgelopen half jaar de positie van directeur GMT waargenomen en was al eerder plaatsvervangend directeur bij de directie GMT.
Lees het nieuwsbericht
Bij polyfarmacie doen apothekers medicatiebeoordelingen
Naast geneesmiddelen leveren apothekers ook andere farmaceutische zorg, zoals medicatiebeoordelingen. Deze worden vooral uitgevoerd voor patiënten met intensieve farmaceutische zorg: 83% van hen gebruikt chronisch vijf of meer geneesmiddelen. Gemiddeld zijn zij 76 jaar.
Lees het nieuwsbericht
  
PRISMA symposium 2022 open voor abstracts
Op donderdag 19 mei 2022 vindt het jaarlijkse PRISMA-symposium plaats in de Eenhoorn, Amersfoort. Apothekers kunnen tot 4 april 2022 hun abstracts met resultaten van actueel farmaceutisch praktijkonderzoek indienen.
Ga naar de website van het PRISMA symposium
EUFEPS / FIGON Dutch Medicines Days
1-3 juni 2022, Leiden
Van 1 tot en met 3 juni vindt in Leiden voor het eerst de gecombineerde FIGON Dutch Medicines Days en EUFEPS Annual Meeting plaats. De conferentie wil mensen van over de hele wereld die betrokken zijn bij farmaceutische wetenschappen samenbrengen. De bijeenkomst staat in het teken van het thema 'Boosting sustainable drug development in Europe - Top science under sea level'.
Bekijk de website met het programma
Ook in het nieuws
Gebruik antibiotica bij infectieziekten: niet te veel en niet te lang
 
Opereren beter dan alleen medicijnen bij neuspoliepen
 
Op weg naar een landelijk toetsingskader voor gezondheidsapps
 
NWO-Veni van 280.000 euro voor 89 onderzoekers
Agenda
Week van de implementatie
24-28
jan
 
Bekijk de diverse activiteiten
Implementatiespreekuur ZonMw
25
jan
 
13.00 - 16.30 uur, Online
Online matchmaking bijeenkomst Create2Solve
10
feb
 
13.00 - 17.00 uur, Online
LSH PPS Dag 2022
22
mrt
 
12.00 - 18.00 uur, Jaarbeurs, Supernova Utrecht
Congres Goed Gebruik Geneesmiddelen
'10 jaar onderweg!'
Kom ook op 31 maart 2022 naar
1931 Congrescentrum ‘s-Hertogenbosch
In de plenaire sessie in de ochtend  nemen we een kijkje in de toekomst met 'FAST. De plenaire middagsessie staat in teken van het 10-jarig bestaan van het GGG-programma. We kijken naar verleden, heden en toekomst. De 14 subsessies verspreid over 2 rondes bieden een gevarieerd aanbod met de resultaten van GGG-projecten en andere relevante onderzoeksprojecten. Bekijk het volledige programma en meld je gratis aan.
Nu aanmelden
Symposium Zorgevaluatie in de volgende versnelling
14
apr
 
13.45 - 17.15 uur, op locatie of online (nader te bepalen)
EUFEPS / FIGON Dutch Medicines Days
1-3
jun
 
 Stadsgehoorzaal, Leiden
 
Subsidie
Deadline: 15 februari 2022, 14.00 uur
Ethiek en Gezondheid: 'It takes a village to raise a child'
Deadline: 15 februari 2022, 14.00 uur
Ethiek en Gezondheid: Digitalisering in de zorg: ethische dilemma’s rondom ‘clinical decision support systems’
Deadline: 22 februari 2022, 14.00 uur
Ethiek en Gezondheid: DNA-screening; onderzoek naar de morele aanvaardbaarheid, voorwaarden en rol van de overheid.
Deadline: 16 februari 2022
EJP RD - European Joint Programme on Rare Diseases - Joint Transnational Call 2022
Deadline: 1 maart 2022, 14.00 uur
DoelmatigheidsOnderzoek – Open ronde 2023, Onderzoek naar de effectiviteit en kosten van interventies
Deadline: 29 maart 2022, 14.00 uur
Rubicon 2022-1
Deadline: 5 april 2022, 14.00 uur
Subsidieronde Veelbelovende Zorg Ronde 7 (in samenwerking met het Zorginstituut)
Deadline: 7 april 2022, 14.00 uur
Create2Solve- Request for Challenges
Programma Geneesmiddelen
Het GGG-programma richt zich structureel op het effectiever, veiliger en doelmatiger inzetten van beschikbare geneesmiddelen en geeft een stimulus aan optimalisering van het gebruik van geneesmiddelen en de zorg die daarmee gepaard gaat. Resultaten van het programma tot nu toe zijn eerder gepubliceerd in een Magazine.
Contact

Telefoon: +31 70 349 54 64
E-mail geneesmiddelen@zonmw.nl

Themapagina
Geneesmiddelen

Programmapagina Geneesmiddelen
Wat vindt u van deze nieuwsbrief?
Positief   Negatief
ZonMw stimuleert gezondheidsonderzoek en zorginnovatie
ZonMw
Laan van Nieuw Oost-Indië 334
2593 CE Den Haag
070 349 51 11
Aanmelden
Gegevens wijzigen
Afmelden
Volg ons:
Linkedin   Twitter   Facebook   Youtube