Circulair dakterras Da Vinci Lammenschans voorbode van meer
|
Op het dak van het Da Vinci Lammenschans College is een groen terras aangelegd. Daarbij is gebruik gemaakt van meubels en zitelementen uit de school die al waren afgeschreven. De school denkt intussen al na over de aanleg van nog meer groene duurzame verblijfruimtes. Ook de leerlingen maken er werk van.
De school wilde het versteende en met ijzeren hekken omheinde dakterras van de school transformeren tot een tuin waar iedereen plezier aan beleeft. Ze ontving daarvoor de subsidie Circulair Herwaarderen van de gemeente Leiden.
“De leerlingen noemden het de luchtplaats”, vertelt teamleider en docent Maaike De Jong. “Ik snap dat. Door die hekken had het veel weg van een gevangenis. Het was een trieste en kille bedoening. Die hekken staan er nog steeds, maar zijn nu volledig begroeid. Leerlingen komen er graag tijdens hun pauzes. Docenten sluiten er vaak op vrijdagmiddag samen de week af.”
Steigerhout
Er is gebruik gemaakt van meubels die hun langste tijd op school hadden gehad. Althans, totdat de Circulair Herwaarderen subsidie in beeld kwam. “De banken en andere zitelementen hadden altijd buitengestaan en waren helemaal op”, vertelt Maaike. “Net als een aantal plantenbakken. Met hulp van de subsidie hebben we deze weten op te knappen. Ze zijn bekleed met gebruikt steigerhout en kunnen weer een aantal jaren mee.”
Insectvriendelijk
In het midden staat een lange tafel, gemaakt van circulaire houtdelen die leunen op olievaten. Gebruikte wijnvaten doen dienst als statafels. Daaromheen staan de plantenbakken. Het terras is begroeid met sedum. Tussen alles door vindt een ingenieus en waterbesparend irrigatiesysteem haar weg.
Niet alleen de gebruikers van de school weten de tuin te vinden, ook voor vlinders, bijen en andere insecten is het goed toeven op het dak. “Om de biodiversiteit te stimuleren, vroegen we de hovenier om te kiezen voor insectvriendelijke begroeiing. Dat is gelukt. Er staan hier verschillende inheemse planten waar de beestjes gek op zijn. Het verbaast me als ik zie wat er op deze hoogte allemaal rondvliegt.”
Lesprogramma
De school wil haar groene en circulaire ambities uitbreiden en integreert deze in het lesprogramma van een aantal derde klassen. Maaike: “Een aantal leerlingen van de Theoretische Leerweg krijgt binnen het vak Praktijkgericht Programma de opdracht om een plan te maken voor een ander deel van het dakterras en voor het balkon op de eerste verdieping. De haalbaarheid hiervan toetsen we bij experts en ervaringsdeskundigen. In een later stadium pitchen de leerlingen de plannen. Wij bekijken dan of we de winnende ontwerpen daadwerkelijk kunnen uitvoeren.”
Op maandag 2 december wordt bekend welke circulaire initiatieven van bewoners en ondernemers in deze nieuwe ronde een bijdrage ontvangen vanuit de subsidie Circulair Herwaarderen. Ben jij de volgende die in 2025 de subsidie aanvraagt?
Meer informatie
Kijk voor meer informatie en inspiratie op: www.gagoed.nl/circulaireondernemers |
|
|
|