Zomerspecial: Jongerenparticipatie in onderzoek

Lees online
  |  Afmelden
ZonMw
 
Nieuwsbrief Jeugd, juli 2021
 
Uitgelicht
Tijdig signaleren van psychosociale problemen
De JGZ speelt een belangrijke rol bij vroegsignalering én preventie van psychosociale problemen bij kinderen en jeugdigen. Voor professionals zijn verschillende tools, innovaties en werkwijzen beschikbaar.
Aan de slag met psychosociale gezondheid
 
Wat doet corona met gezinnen?
Uit onderzoek van de Universiteit Utrecht blijkt dat de coronacrisis geen of zelfs een positief effect heeft op de meeste gezinnen en relaties. Ook bleek dat de omvang van geregistreerd huiselijk geweld niet groter is geworden. Een kleine groep ervaart wel extra problematiek.
Bekijk de resultaten
 
Basisondersteuning en preventie
Hoe signaleert u vroegtijdig vragen rond de ontwikkeling en opvoeding van jeugdigen en hoe pakt u problemen laagdrempelig aan? Dat kan door ouders, kinderen en jongeren op tijd en in hun eigen omgeving ondersteuning te bieden.
Bekijk 3 aansprekende voorbeelden
Laten zien wat niet verborgen hoeft te blijven
‘Meewerken aan Koplopers heeft me het gevoel gegeven dat ik niet alleen maar die ‘kwetsbare jongere’ ben. Er werd altijd over mij gesproken, over mij besloten. Maar nu kreeg ik zelf de regie’ zegt Rosan van der Zee.
Lees het verhaal van Rosan en anderen
  
Zomerspecial: Jongerenparticipatie in onderzoek
Het samenwerken met jongeren en ouders aan onderzoek zorgt ervoor dat onderzoek beter aansluit op de dagelijkse praktijk. Ook worden resultaten eerder en met meer succes toegepast. Maar hoe zorgt u ervoor dat de stem van jongeren wordt gehoord?

ZonMw deelt in deze zomerspecial de inzichten en adviezen van jongeren en onderzoekers om jongerenparticipatie in onderzoek te organiseren. En laat zien wat die samenwerking kan opleveren. Laat u inspireren!
 
Benut ieders kennis en kunde
De werkplaatsen jeugd hebben de afgelopen jaren gewerkt aan gelijkwaardige samenwerking met ouders en jeugdigen. Samen experimenteerden ze om recht te doen aan ieders kennis en kunde, om de zorg voor jeugd beter te laten aansluiten.
Bekijk de adviezen
Organisatie van jongerenparticipatie in onderzoek
Onderzoek van Bente van Oort leverde inzicht en tips voor wetenschappers en jongeren op om zich in elkaar te helpen verplaatsen. En geeft handvatten om samen te ontdekken hoe zij kunnen samenwerken. ‘Dat is eigenlijk wat participatie is: samen leren.’
Naar de inzichten en tips
  
Kruisbestuiving door samen te werken
Janneke Metselaar, lector Zorg voor jeugd, onderzocht - samen met studenten - hoe de hulp vanuit het Friesland College nog beter kan aansluiten bij hun behoeften. Hoe ging dat in z’n werk? Wat levert het op? En: waar liep ze tegen aan?
Hulp voor studenten verbeteren mét studenten
Omgaan met suïcidaal gedrag
Onderzoek naar een gevoelig onderwerp als suïcidaal gedrag is niet makkelijk. Toch is dit projectleider Shireen Kaijadoe en ervaringsdeskundige jongeren als mede-onderzoeker gelukt. De resultaten, waaronder een kalender en film, geven handvatten aan hulpverleners en jongeren.
Bekijk de resultaten
Meer nieuws
13 wekenecho vanaf 1 september beschikbaar voor zwangeren in het kader van IMITAS-studie
Mentale gezondheid op de Kennisagenda preventie
Betere transitiezorg voor jongeren met chronische aandoeningen
VWS-programma Kansrijke Start en Netwerk Regionale Consortia Geboortezorg verstevigen samenwerking 
 
Projectresultaten
Toolkit leefstijladvisering
De JGZ heeft een rol in het aanleren en stimuleren van een gezonde leefstijl. Nieuwe werkwijzen om leefstijl onder de aandacht te brengen en ouders te adviseren over borstvoeding, vaste voeding (eten/drinken), beeldschermgebruik en slapen zijn nu gebundeld. 
Bekijk de toolkit leefstijladvisering
 
  
Sportimpulsprojecten zijn effectief
Betrokken professionals, kinderen en hun ouders zijn erg positief over de Sportimpulsprojecten Jeugd in lage inkomensbuurten en Kinderen sportief op gewicht. Betrokkenen zien positieve veranderingen bij de kinderen, zoals meer zelfvertrouwen en een verbeterde conditie.
Lees meer over het onderzoek
  
Steunfiguur als laagdrempelig en vanzelfsprekend aanbod in het jeugddomein
Hoe kan er beter naar kinderen geluisterd worden wanneer er (mogelijk) sprake is van kindermishandeling? In het Verenigd Koninkrijk bleek een onafhankelijke steunfiguur kinderen te helpen. Inclusie van deelnemers voor Nederlands onderzoek bleek echter lastig.
Lees meer over dit onderzoek
 
Evenement
Jaarconferentie Werkplaats Samen 2021
16
SEP
 
13.30 - 16.30, Digitaal
 
  
  
Subsidie
Subsidieoproep voor impact van digitalisering op jeugd
Wat is de impact van digitalisering op de identiteit en relaties van jeugdigen? En op kansen(on)gelijkheid of sociale scheidslijnen voor jeugdigen? NWO stelt als onderdeel van de NWA de subsidieoproep ‘Jeugd en digitalisering’ open voor praktijkgeoriënteerde onderzoeksvoorstellen. Zet de online matchmakingsbijeenkomst van 12 oktober 2021 alvast in uw agenda.
Bekijk de subsidieoproep
Subsidieoproep Grip op jeugdcriminaliteit
Voorkomen dat jongeren betrokken raken bij zware en georganiseerde vormen van criminaliteit, vereist inzicht in de achtergrond van deze personen, toetredingsmechanismen en de effectiviteit van interventies die een rol spelen in dit proces. Dat is het doel van de oproep ‘Grip op jeugdcriminaliteit – betrokkenheid van jongeren bij zware en georganiseerde criminaliteit’.
Bekijk de subsidieoproep
Subsidieoproep voor onderzoek naar wachttijden in de ggz en maatschappelijk en/of persoonlijk herstel
Doe vóór 2 augustus 2021 een vooraanmelding voor praktijkgericht onderzoek naar wachttijden in de ggz of naar maatschappelijk en/of persoonlijk herstel met of na psychische problemen.
Bekijk de subsidieoproep
 
Overige subsidieoproepen
Deadline: 2 september 2021, 14.00 uur
4e Open subsidieoproep Voor elkaar!
Deadline: 31 augustus 2021, 14.00 uur
Leernetwerk Participatief Jeugdonderzoek
Deadline: 24 oktober 2021, 15.00 uur
Kennisvouchers Academische Werkplaatsen Transformatie Jeugd
 
Wat vindt u van deze nieuwsbrief?
Positief   Negatief
ZonMw stimuleert gezondheidsonderzoek en zorginnovatie
ZonMw
Laan van Nieuw Oost-Indië 334
2593 CE Den Haag
070 349 51 11
Aanmelden
Gegevens wijzigen
Afmelden
Volg ons:
Linkedin   Twitter   Facebook   Youtube