|
NRV sluit aan op NCW |
|
|
Na een implementatietraject met afsluitende go-live oefening sluit De Nationale Reddingsvloot aan op de netcentrische werkwijze met het Landelijk Crisis Management Systeem (LCMS). In acht vragen en antwoorden delen we de ervaringen van het implementatieproces.
Wat is De Nationale Reddingsvloot?
Na de Watersnood in 1953 is de Nationale Rampenvloot opgericht. Sinds 2012 is de naam de Nationale Reddingsvloot (NRV) en deze wordt sinds 2018 samengesteld uit varende eenheden van brandweer en reddingsbrigade tot ‘rode’, ‘oranje’ en gezamenlijke reddingsgroepen.
Wat was de aanleiding voor De Nationale Reddingsvloot om over te stappen naar de netcentrische werkwijze?
In juli 2021 is de NRV ingezet in Zuid-Limburg en de Belgische Ardennen. Deze inzet is geëvalueerd door het NIPV. Eén van de aanbevelingen is om gebruik te gaan maken van het LCMS. Dan verloopt de informatiedeling tussen veiligheidsregio’s en het actiecentrum van de NRV nog beter.
Hoe verliep het implementatieproces van netcentrisch werken?
Voor de implementatie van netcentrisch werken met LCMS hebben we een blauwdruk geschreven. Hierbij is dankbaar gebruik gemaakt van de kennis en kunde van de adoptieregio’s Noord-Holland Noord, Zaanstreek-Waterland, Kennemerland, Zuid-Limburg en het LOCC en NIPV. De blauwdruk is zowel intern als in het netwerk netcentrisch werken vastgesteld. Hierna was het ‘plan your work and work your plan’. In het landelijk bureau van de Reddingsbrigade Nederland richtte de NRV een actiecentrum in. We richtten het LCMS in en leidden informatiecoördinatoren op.
Welke uitdagingen zijn er tijdens het implementatietraject naar voren gekomen en hoe zijn deze aangepakt?
Voorafgaand aan de implementatie maakten we keuzes over de locatie van het actiecentrum en het opleiden, trainen en oefenen van informatiemanagers of -coördinatoren.
Vanuit diverse veiligheidsregio’s en het LOCC lag er een aanbod om, tijdens een daadwerkelijke inzet, gebruik te maken van een ingerichte ruimte van de veiligheidsregio. Desondanks hebben we ervoor gekozen om een eigen actiecentrum in te richten met platte schermen, whiteboards en voorziening voor videobellen. Dit kwam vanuit de wens om de rol van het actiecentrum te integreren in de dagelijkse werkzaamheden van de Reddingsbrigade Nederland.
De informatiemanagers voor een CoPI of ROT gaan over een multidisciplinair gedeeld beeld. Bij de NRV willen we in eerste instantie collega’s voor het eigen actiecentrum monodisciplinair opleiden. Daarom kozen we ervoor om ze op te leiden als informatiecoördinatoren. Daardoor is de opleidingsinspanning relatief laag. Ook nu kan de rol binnen het actiecentrum gecombineerd worden met de dagelijkse werkzaamheden van de Reddingsbrigade Nederland. In geval van een langdurige inzet kunnen we altijd gebruikmaken van opgeleide en geoefende informatiemanagers van omliggende veiligheidsregio’s. Dit is ook zo gebeurd bij de inzet in 2021.
Wat is de toegevoegde waarde van het overstappen op netcentrisch werken in vergelijking met de vorige werkwijze?
Naar verwachting zal de NRV pas ingezet worden nadat de veiligheidsregio is opgeschaald. Door gebruik te maken van de netcentrische werkwijze en het LCMS kan de NRV snel aansluiten op de informatiepositie van de regio waar de inzet gaat plaatsvinden. Hierdoor behalen we een aanmerkelijke versnelling in de beeldvorming en het bepalen van de inzetbehoefte.
Hoe is het Opleiden, Trainen en Oefenen-traject (OTO) van De Nationale Reddingsvloot opgezet om ervoor te zorgen dat iedereen bekwaam blijft in het werken met de nieuwe netcentrische benadering?
Voor de begeleiding van het OTO-traject is gekozen voor de inzet van een gecertificeerde implementatiepartner van het NIPV. Deze partner zorgde voor de opleiding van informatiecoördinatoren, de bijscholing van ervaren algemeen commandanten, en de begeleiding van de go-live oefening. Zo werden we volledig ontzorgd tijdens dit proces.
Hoe hebben jullie de go-live oefening ervaren?
De go-live oefening vond plaats op dinsdag 11 juni 2024. Er was een scenario in Veiligheidsregio Kennemerland, waar de dijk om de Ringvaart bij Spaarndam op bezwijken stond. De veiligheidsregio schaalde op naar GRIP 3 en verzocht om inzet van de NRV. Direct maakten we het actiecentrum in IJmuiden operationeel. Natuurlijk werkten we zonder echte eenheden, maar met deelname van het Hoogheemraadschap voor het scenario, een informatiemanager van de veiligheidsregio én eigen informatiecoördinatoren beoefenden we de netcentrische werkwijze. We deelden informatie over diverse teams. En al oefenende leert men, zo blijkt ook uit deze oefening. Kijkend naar de lage inzetfrequentie van de NRV zal er regelmatig geoefend moeten worden, deels zelf en deels samen met de veiligheidsregio’s, om affiniteit te blijven houden met het LCMS.
Zijn er plannen voor verdere verbeteringen of aanpassingen aan het netcentrische werkproces in de toekomst? Zo ja, welke?
De inzetfrequentie van de NRV is laag en de geoefendheid zal daardoor naar verwachting ook laag blijven. Daarom willen we vooral inzetten op het behouden van de opgedane kennis. We zorgen ervoor dat de NRV binnen het LCMS goed ‘vindbaar’ is voor alle veiligheidsregio’s en dat activiteiten snel gekoppeld kunnen worden.
|
|
|
|
|
|