|
De LVCb op Saba en Sint-Eustatius |
|
|
De eilanden Bonaire, Sint-Eustatius en Saba (BES-eilanden) gaan aansluiten op de Landelijke Voorziening Crisisbeheersing (LVCb). Daarom trainden de toekomstige informatiemanagers in de netcentrische werkwijze en het gebruik van het Landelijk Crisis Management Systeem (LCMS). Adviseur Netcentrisch werken Jeroen Steijsiger verzorgde samen met een collega van het Landelijk Operationeel Coördinatie Centrum (LOCC) de trainingen op Saba en Sint-Eustatius. Hij vertelt over zijn ervaringen.
Meerwaarde bij een langdurige en complexe crisis
“Samen met de lokale collega’s onderzochten we de meerwaarde van de netcentrische werkwijze. Die blijkt er bij een middelgrote brand of een groot ongeluk niet echt te zijn. In dat geval weet men de ander namelijk wel te vinden: iedereen kent elkaar en de communicatielijnen zijn al kort en sterk. Zo hebben ze op Saba WhatsAppgroepen waarin alle bewoners, de crisisdiensten en de gezaghebber zitten. Maar bij een langdurige en complexe crisis is die meerwaarde er zeker wel. Denk aan een pandemie of een orkaan, waarin veel afstemming nodig is tussen de eilanden of met diensten buiten het eiland.”
Minder telefoontjes en mailtjes
“Als er op dit moment iets gebeurt op één van de BES-eilanden staat heel Nederland op scherp. Iedereen wil helpen: JenV, Defensie, noem maar op. En dan regent het belletjes en mailtjes vanuit Den Haag: wat is er aan de hand en wat hebben jullie nodig? Als je netcentrisch samenwerkt hoeft dit niet meer: alle informatie komt dan geordend, eenduidig en goed leesbaar samen in een gedeeld situatiebeeld. Het telefoon- en mailverkeer vermindert en de bijstand vanuit Nederland komt gemakkelijker op gang.”
Uitwerking per eiland anders
“Door direct te oefenen hebben we een voorsprong op de implementatie genomen. En nog belangrijker: de informatiemanagers op de eilanden zien de meerwaarde van de LVCb op de eigen, al aanwezige communicatielijnen. Je kan niet zomaar iets wat hier werkt en hoe wij het aan de andere kant van de oceaan gewend zijn, kopiëren en plakken. Op Saba bijvoorbeeld, bevind je je met z’n allen midden in de zee. De community is daardoor veel hechter en sterker dan we in Nederland gewend zijn. Het eiland is zo klein dat crisispartners praktisch naast elkaar wonen. Mensen hebben meerdere petten op en schakelen tijdens een crisis tussen die verschillende rollen. En de uitwerking voor Bonaire zal waarschijnlijk weer anders zijn: het is een veel groter eiland, dat bovendien zo’n 800 km zuidelijker ligt.”
De komende tijd wordt netcentrisch werken ondergebracht in de bestaande crisisstructuren van de BES-eilanden. De eilanden kunnen dan gelijk aan de slag, omdat de informatiemanagers al zijn uitgerust om netcentrisch te werken.
|
|
|
|
|
|