Podcasttip, recent onderzoek en meer!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
online lezen
Nederlands Instituut van Psychologen
Nieuwsbrief sectie Verslaving
2 juni 2023
 
Van onze voorzitter
 
Een waarschuwing voor gezondheidsrisicos op alcoholische producten plaatsen? De regering van Ierland hoopt dat mensen door deze nieuwe regelgeving bewustere keuzes maken over hun alcoholgebruik. Op het etiket worden het aantal calorieën en de hoeveelheid alcohol weergegeven, maar ook de risico’s van drinken tijdens een zwangerschap en het verhoogd risico op leverproblemen en kanker. Ik zou het mooi vinden als we iets dergelijks ook in Nederland voor elkaar kunnen krijgen, wat vind jij? 

Benieuwd naar de nieuwste kerncijfers
over de verslavingszorg? Of andere wetenswaardigheden uit ons interessante vakgebied? Lees dan snel verder. 
 

Veel leesplezier!
Dr. Peter Greeven
Voorzitter sectie Verslavingspsychologie

Wil jij zelf een bijdrage leveren aan ons fascinerende vakgebied?
We kunnen wel wat versterking gebruiken binnen ons verstuur en komen graag met je in contact! Neem een kijkje op onze sectiepagina of mail ons voor meer informatie.
 
In deze nieuwsbrief
 
 
Tussenrapportage Kerncijfers Verslavingszorg 2016-2021
 
Afgelopen maand is dan eindelijk de tussenrapportage Kerncijfers Verslavingszorg gepubliceerd die de Nederlandse trends in het alcohol- en drugsgebruik beschrijft.

In de afgelopen zes jaar konden geen cijfers worden gepubliceerd als gevolg van de aangescherpte privacywetgeving waardoor een wetswijziging (van de Wkkgz) nodig was. Deze pauze heeft zijn tol geëist en de volledigheid van de aangeleverde cijfers is nog niet op het niveau van de laatste publicatie van 2015. 

Geen grote veranderingen
Uit de voorlopige cijfers komt geen grootse verandering in beeld qua problematiek waarvoor men hulp zoekt in de verslavingszorg. Het merendeel blijft zoals voorheen bestaan uit alcoholgerelateerde problematiek. Cannabis is na alcohol de meest voorkomende problematiek in de verslavingszorg. In het najaar van 2023 volgt een volgende uitgave van de Kerncijfers Verslavingszorg. .
Naar de kerncijfers   
Kom met ons speeddaten op het NIP-congres!
Tijdens de pauze van het NIP-congres op 9 juni kan je met ons speeddaten! Heb je vragen voor ons, wil je weten wat wij voor je doen of gewoon eens kennismaken met ons als bestuur? Kom dan zeker even langs. Wij zijn altijd benieuwd wie onze leden zijn en hopen veel van jullie te ontmoeten!
Complete programma en aanmelden   
Wat is Psilocybine en hoe werkt het?
 
Geestverruimende gezondheidszorg?! In Australië is het gebruik van psilocybine als medicatie voor verslaving, chronische depressie en PTSS sinds februari dit jaar gelegaliseerd. Gedane en lopende wetenschappelijke onderzoeken naar psilocybine zijn baanbrekend en veelbelovend. De farmaceutische industrie investeert miljoenen in het gebruik van psilocybine als medicijn. Er zijn veel theorieën en meningen over de werking van psilocybine. Maar wat is het psilocybine en hoe werkt het?
Ons bestuurslid Monique praat je bij  
 
Overzichtsartikel Psilocybine bij behandeling van verslaving
Er zijn steeds meer aanwijzingen dat psychedelica ondersteunend kunnen zijn in herstel van een verslaving. NISPA en UMC Utrecht publiceerden een overzichtsartikel over de effectiviteit van psilocybine bij de behandeling van verslaving. Enkele kleine studies laten positieve effecten zien.  
Naar het overzichtsartikel  
 
Podcasttip Herstel bij drugsverslaving 
Een drugsverslaving te boven komen is geen aan- of uitknop, maar een langdurig en complex proces. Thomas Martinelli deed hier vijf jaar onderzoek naar. In deze podcast vertelt hij over de resultaten van zijn onderzoek. 
Beluister de podcast  
 
Invloed van de coronapandemie op herstel verslaving
De COVID-19-pandemie en -maatregelen hebben samenlevingen en individuen op verschillende manieren belast. Opkomend bewijs suggereert dat mensen in het herstel van een drugsverslaving negatief werden beïnvloed. Deze studie onderzoekt of risico- en beschermende factoren die verband houden met terugkeer naar problematisch middelengebruik verschilden tussen de periodes vóór en tijdens de pandemie voor degenen die herstellende zijn.
Naar het onderzoek  
 
Podcasttip ‘Wat wil je drinken’ 
In de podcast ‘’Wat wil je drinken?’’ spreken twee oud-gebruikers van alcohol over hun nuchtere leven.
Beluister de podcast  
 
Animatiefilm Productie Cocaïne
Elk lijntje telt…..Heb je je ooit afgevraagd wat er achter de schermen gebeurt bij de productie van cocaïne? En wat het effect is op natuur en mens? Novadic Kentron, de politie en Gemeente Breda en Tilburg maakte een animatiefilm hierover.
Bekijk de animatiefilm  
 
Uit het nieuws
 
Consumptie van alcohol gestegen 
De consumptie van alcohol per hoofd van de bevolking is in 2022 – vergeleken met 2021 – met 4% gestegen. Het gaat met name om bier. Dat blijkt uit een doorrekening van (deels voorlopige) verkoop- en accijnscijfers van de Nederlandse Brouwers, de Organisation Internationale de la Vigne et du Vin en het Centraal Bureau voor de Statistiek. 
 
Alcohol risicofactor in meemaken seksueel geweld 
Alcohol speelt in een grote rol in grenzeloos seksueel gedrag in het studentenleven, blijkt uit onderzoek. Alcohol lijkt een grote risicofactor voor het meemaken van seksueel geweld.  
 
Tweede Kamer kritisch over wetsvoorstel blurring 
De Tweede Kamer gaat extra vragen stellen over wetsvoorstel blurring.  
 
Een verrassende uitkomst uit recent onderzoek 
De mate van alcoholgebruik blijkt niet samen te hangen met een ongunstig ziekteverloop bij mensen met depressie. In tegenstelling tot de verwachting hadden matige en overmatige drinkers na drie jaar een vergelijkbaar risico op een langdurige depressie, als lichte drinkers.  
 
Smaakjes voor e-sigaretten verboden 
Per 1 oktober 2023 worden smaakjes voor e-sigaretten verboden.  
 
Zorgverleners luiden de noodklok over de gevolgen van alcoholgebruik 
Tijdens het Alcoholcongres op 6 april in Amersfoort uitten zo’n 400 zorgprofessionals waaronder Maag-Darm-Lever (MDL)-artsen, spoedeisende hulp artsen, verslavingsartsen, huisartsen, bedrijfsartsen en reclasseringszorg hun bezorgdheid over de bijdrage van alcohol aan hun werklast. Ze riepen staatssecretaris Van Ooijen op stevigere maatregelen te nemen om alcoholproblematiek terug te dringen.
 
Agenda
9
JUN
NIP Jaarcongres: Bruto Nationaal (On)geluk: op zoek naar de balans
Het NIP Jaarcongres staat dit jaar in het teken Bruto Nationaal (On)geluk: op zoek naar de balans. We nemen je mee in een divers programma rondom dit thema. Met voor eenieder wat wils. Bekijk het programma en meld je aan! 
20
JUN
NIP webinar – Je bent jong en je chillt wat: co-creatie in de (forensische) jeugdzorg
Dit webinar over stress en veerkracht bij jongeren en professionals is een verslag van een zoektocht naar een verhaal van variatie en nuance. Maar ook naar lessen die we kunnen leren om als professionals mét jongeren samen aan een veerkrachtiger samenleving te bouwen.
26
JUN
Workshop ‘Het systeem betrekken in de behandeling’
Het kan in de praktijk een flinke klus zijn om het systeem van de cliënt effectief in te zetten om zo je behandelresultaat te verbeteren. De workshop onder leiding van Pieter Dingemanse is er op gericht je daar verder in te helpen. 
29
JUN
NIP webinar – Trauma, een relationele opgave
Psychotrauma heeft grote gevolgen voor relaties binnen het gezin en tussen generaties. Niet alleen individuen maar ook ouder-kindrelaties komen onder enorme druk te staan. Tijdens dit webinar geven Marloes de Kok en Jan Baars je handvatten hoe je tijdens een psychotrauma behandeling de familierelaties meeneemt in het proces.
24
OKT
NIP webinar – Huiselijk geweld en ADHD
ADHD is een nog weinig onderzocht risicofactor van huiselijk geweld. Dit webinar voor psychologen gaat over de relatie tussen de diagnose ADHD, partner geweld (PG) en agressieproblematiek.
16
NOV
Save the Date - Jaarlijkse NISPA dag 
23-24
okt
Lisbon Addictions
Let op, dit evenement vindt plaats in 2024. 
Nieuwsbrief teruglezen
Leuk dat je onze nieuwsbrief hebt gelezen! Heb je de vorige nieuwsbrief gemist, of wil je deze graag nog een keer bekijken? Dat kan: 
Lees de nieuwsbrief van maart 2023  
 
+31 30 820 15 00  |  info@psynip.nl  |  www.psynip.nl  |  © 2023 NIP
Volg ons:
Facebook   Twitter   Linkedin   Instagram
*Let op: Je afmelding geldt voor álle NIP-berichten, dus ook sectie-nieuwsbrieven en mailings