En: interessante artikelen, informatie en nieuws op een rij
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
En:  online lezen
Nederlands Instituut van Psychologen
Nieuwsbrief
sectie Verslaving
NIP-nummer: onbekend
augustus 2022
 
 
Van de voorzitter
 

Voor u ligt weer een nieuwsupdate van de Sectie Verslavingspsychologie NIP. Het afgelopen jaar hebben we ons meer en meer gericht op korte updates, de website, facebook, linked-in en social media. In de nieuwsupdate dan ook geen al te lange teksten meer, maar korte teksten of een ‘door-klik ’ mogelijkheid naar een artikel, video fragment of een podcast.

Wat uitgebreider gaan we in op onze bevindingen, zorgen en acties wat betreft en sinds het legaliseren van online gokken. Verder treft u in deze nieuwsbrief een terugblik aan van ons vorige webinar over Social media verslaving, en allerlei andere relevante zaken uit de afgelopen periode. Never a dull moment…
  
Dr. Peter Greeven
Voorzitter Sectie Verslavingspsychologie

Online gokken: bevindingen, zorgen, acties en webinar 
 
Tot 1 oktober 2021 was online gokken in Nederland illegaal. Met het vrijkomen van vergunningen voor online gokbedrijven, hebben de wereldwijde gokbedrijven zich hiervoor massaal aangemeld, en heeft de in 2012 opgerichte Nederlandse Kansspelautoriteit (KSA) diverse vergunningen uitgegeven.

Wat dit heeft betekent hebben we allemaal afgelopen periode kunnen waarnemen. Op ieder moment worden we bestookt met reclame’s voor online gokken, en wordt het ‘gokken’ gepresenteerd als een zeer positieve happening waarbij men enkel winst kan maken. Als NIP Sectie VerslavingsPsychologie maken we ons zorgen over deze ontwikkelingen, en ook de politiek heeft ons hierop bevraagd.

We constateren sector breed een toename van het aantal mensen met een gokstoornis. Er is gemiddeld sprake van een ‘verjonging’ van de cliënten. Er is gemiddeld sprake van een kortere periode tussen start probleemgedrag en aanmelding voor zorg. En de (gok)schulden zijn fors hoger dan voorheen.

Inmiddels is er aangepaste wetgeving gekomen  en heeft de branche beloofd om zich meer aan de regels te houden. Maar allerlei reclames blijven nog te zien op tv, bij online games, social media, abri’s bij bushokjes en langs de snelweg. Hoewel enkele grote partijen zich wat hebben beperkt met adverteren voor online gokspellen, blijkt de zelfregulering niet te werken. Er is gewoonweg teveel geld te verdienen. En er zijn nog veel nieuwkomers in de markt, die zich niet gehouden voelen aan de afspraken die hierover zijn gemaakt.

De komende periode zetten wij als sectie ons ervoor in dat er meer politiek bewustzijn komt op dit dossier. In het voorjaar van 2023 organiseren wij een webinar over dit onderwerp met Tony van Rooij van het Trimbos-instituut.
 
Symposium 'Forensische verslavingszorg van de toekomst' verplaatst
Het symposium Forensische verslavingszorg van de toekomst, dat wij samen organiseren met de NIP sectie Forensische Psychologie is verplaatst van 16 september 2022 naar 10 maart 2023.
Schrijf je vast in  
Terugkijken: webinar over social media verslaving
 
Op 29 juni organiseerden we als Sectie Verslavingspsychologie een webinar over social media verslaving. De sprekers, dr. Ina Koning en dr. Regina van den Eijnden, hebben daarin de nieuwste wetenschappelijke inzichten op het gebied van problematisch social media gebruik besproken. Aan bod kwamen onder andere de volgende vragen:

  • wanneer is social media gebruik problematisch en bestaat social media verslaving;
  • wat is er bekend over de prevalentie van problematisch social media gebruik onder jongeren wereldwijd en onder alle leeftijdsgroepen in Nederland;
  • wat zijn de gevolgen van overmatig social media gebruik voor het functioneren van jongeren en welke jongeren zijn het kwetsbaarst voor de negatieve gevolgen;
  • wat kunnen professionals doen als er sprake is van problematisch social media gebruik;
  • welke rol is weggelegd voor ouders en hoe kunnen zij problematisch social media gebruik bij hun kind voorkomen?
Kijk het webinar terug en download de presentaties  
 
Artikelen / wetenschap
  • MDL artsen vinden dat de beroepsgroep meer moet doen aan (vroeg)signalering en preventie van alcoholgebruik bij hun patiënten. Zie de artikelen in Medisch Contact en MDL.
  • Jojanneke van der Nagel heeft in Financieel Dagblad een interview gegeven over verslaving en LVB
  • Cognitieve problemen komen veelvuldig voor bij patiënten met een stoornis in het gebruik van GHB, blijkt uit recent onderzoek.
Nieuwsberichten
 
Informatie, links en tips
Landelijke Dag Verslavingskunde van Verslavingskunde Nederland
De Landelijke Dag Verslavingskunde van Verslavingskunde Nederland vindt plaats op 14 oktober 2022. Hier kan je vakgenoten live ontmoeten en kennismaken met zowel state-of-the-art werken als praktische tips voor het werkveld. Je kan je alvast inschrijven, het aantal plaatsen is beperkt. De dag vindt plaats in Utrecht. 
Behandelwijzer met sociale kaart
LEF stelde een behandelwijzer samen met hierop de sociale kaart wat betreft behandeling en hulp bij verslavingsproblematiek. Bekijk de uitgebreide behandelwijzer
Allesoverdrinken: landelijke platform met online en offline interventies 
Allesoverdrinken is het landelijke platform met online en offline interventies voor drinkers, naasten en professionals. Vanaf augustus/september, als de meeste mensen terug zijn van vakantie, gaat de landelijke campagne echt starten.
Zakkaart stap voor stap alcoholgebruik bespreekbaar maken 
Deze zakkaart laat zien hoe GGZ-professionals stap voor stap het alcoholgebruik bespreekbaar kunnen maken.
Terugkijktip: Symposium ‘Dienders over drugs 
Terugkijktip: Symposium ‘Dienders over drugs’ en oprichting LEAP Nederland. Ook in Nederland pleit namelijk een groeiend aantal politiemedewerkers en wetenschappers voor het decriminaliseren van het drugsbeleid.
Agenda
14
SEP
De NISPA-dag 2022 wordt een bijzondere editie op een bijzondere plek. Prof. dr. Arnt Schellekens zal de dag afsluiten met zijn inaugurele rede.
16
SEP
Symposium Forensische Verslavingszorg van de toekomst (Utrecht)
Keynote van dr. Eric Blaauw.
23
NOV
Meerdaags congres in Lissabon over verslaving (23 - 25 nov)
Lisbon Addictions is a multidisciplinary conference that provides a forum for networking across the addictions
Volg je ons al op social media?
 
 
+31 30 820 15 00  |  info@psynip.nl  |  www.psynip.nl  |  © 2022 NIP
Volg ons:
Facebook   Twitter   Linkedin   Instagram