Met: wetenschappelijk nieuws, terugblik evenementen en agendatips
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
online lezen
Nederlands Instituut van Psychologen
Nieuwsbrief sectie Verslaving
24 maart 2023
 
Van onze voorzitter
 
Allereerst een heel warm welkom aan onze nieuwe collega’s van de voormalige NVGzP! De afgelopen periode zijn we als sectie, mede door de fusie, hard gegroeid in ledenaantal. Ik maak daarom graag nog eens van de gelegenheid gebruik om te vertellen wat wij als sectie allemaal voor jou doen.

Sinds meer dan 15 jaar zetten wij ons in om de positie van de psycholoog binnen de verslavingszorg te verstevigen, maar ook om de belangen van de psychologen binnen de verslavingszorg te vertegenwoordigen binnen diverse (landelijke) gremia. In dit filmpje vertellen we je daar meer over. We kunnen daar altijd versterking bij gebruiken, dus mocht je interesse hebben in een bestuursfunctie binnen onze sectie, of input hebben voor ons beleid, laat het gerust weten via verslaving@psynip.nl

In de vorige nieuwsbrief schreef ik over de lobby van de gokindustrie en de overvloed aan online gokreclames. In deze nieuwsbrief is er o.a. aandacht voor de documentaire van Argos over de werkwijze van de alcoholindustrie. Alle noodzaak dus om ons als NIP in te blijven zetten voor een intensieve lobby voor preventie van verslaving en het inzetten van evidence based methoden bij behandeling. 

Veel leesplezier!
Dr. Peter Greeven
Voorzitter sectie Verslavingspsychologie

In deze nieuwsbrief

 
 
Documentaire van Argos over de werkwijze van de alcoholindustrie
Wat concludeert lobbydeskundige en bijzonder hoogleraar Arco Timmermans nadat hij de correspondentie tussen de alcoholindustrie en het Ministerie van Volksgezondheid tot zich heeft genomen? Onder andere dat de alcohollobby nog altijd te veel ruimte krijgt op het Ministerie van Volksgezondheid. En dat is zichtbaar in ons straatbeeld. 
Lees meer en kijk de documentaire terug  
Wetenschappelijk nieuws

  • Uit een recent gepubliceerde studie in Amsterdam blijkt geen effect van hersenstimulatie op zucht of alcoholgebruik. 
  • Het langdurig gebruik van benzodiazepines kan negatieve cognitieve bijwerkingen geven, blijkt uit onderzoek.
  • Het laatste artikel uit het proefschrift van Pauline Geuijen over verslaving onder artsen is gepubliceerd. 
 
 
Terugblik Lisbon Addictions –  Alcoholverbod in Zuid-Afrika?!
Ons bestuurslid Ranne de Waart was eind vorig jaar in Lissabon hij het tweejaarlijkse congres Lisbon Addictions. Wat waren de gevolgen van een alcoholverbod tijdens COVID in Zuid-Afrika? Wat zijn de kansen, mogelijkheden en risico’s bij het gebruik van psychedelische medicatie? En wat had een Oekraïense psycholoog te vertellen over de huidige psychologische situatie aldaar? 
Lees het persoonlijke verslag van Ranne  
 
Terugblik Symposium Forensische Verslavingszorg van de Toekomst 
Samen met de sectie Forensische Psychologie zetten we tijdens het symposium op 10 maart 2023 de nieuwste ontwikkelingen op het snijvlak van verslaving en de forensische zorg op een rij. Het werd een geslaagde interactieve dag! Er is inspiratie opgedaan en er ontstonden vele verbindingen tussen de twee werelden. De nieuwste ontwikkelingen werden op een creatieve en interessante manier weergegeven middels verschillende lezingen en workshops vanuit meerdere werkvelden.

Benieuwd hoe dr. Eric Blaauw de verbinding tussen deze twee werkvelden ziet? 
Lees het verslag van de dag  
 
Interview met Nationaal Rapporteur Verslavingen Arnt Schellekens 
De nieuwe Nationaal Rapporteur Verslavingen geeft aan ‘Verslaving zou in de prioriteitenlijst van elke beleidsmaker moeten staan.’ Benieuwd op welke thema’s Arnt zich gaat inzetten? 
Lees het interview  
Uit het nieuws
Drugsproductie en -verkoop in Canada 
Een bedrijf in Canada heeft een licentie gekregen om verschillende soorten drugs te produceren en verkopen. De licentieovereenkomst is het gevolg van een beleidswijziging van de Canadese federale gezondheidsdienst om de epidemie aan overdoses aan te pakken. Zie het nieuwsbericht wat hierover in het Algemeen Dagblad verscheen.

Wil je meer weten over lopend onderzoek naar middelen? 
Volg dan de Radblog, een toegankelijke blog voor iedereen die meer wil weten over onderzoek naar middelen. 
 
Agenda
30
MRT
Fysiek congres in Utrecht over LVB en verslaving. Lees meer in schrijf je in.
17
APR
Webinar over ecstasy met Esther Croes. Meer informatie en inschrijving.
6
MEI
Alcohol op de kaart
Landelijk congres in Amersfoort 
16
MEI
Webinar over de drug 3-MMC 
Meer informatie en inschrijving.  
16
NOV
Save the Date - Jaarlijkse NISPA dag 
23-24
okt
Lisbon Addictions
Let op, dit evenement vindt plaats in 2024. 
Nieuwsbrief teruglezen
Leuk dat je onze nieuwsbrief hebt gelezen! Heb je de vorige nieuwsbrief gemist, of wil je deze graag nog een keer bekijken? Dat kan: 
Lees de nieuwsbrief van december 2022  
 
+31 30 820 15 00  |  info@psynip.nl  |  www.psynip.nl  |  © 2023 NIP
Volg ons:
Facebook   Twitter   Linkedin   Instagram
*Let op: Je afmelding geldt voor álle NIP-berichten, dus ook sectie-nieuwsbrieven en mailings