> Dit keer met juiste linkjes
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
online lezen
Nederlands Instituut van Psychologen
Nieuwsbrief sectie Revalidatie
NIP-nummer: 28222 | 20 september 2024
 
> Eerder vandaag ontving je van ons ook deze nieuwsbrief. Daarin ontbraken een aantal linkjes.
Hierbij de juiste versie >  
 
 
In deze nieuwsbrief
 
Van het bestuur
Na de zomer, na een heerlijke periode van zon en ontspanning, zijn we als sectie weer goed aan de slag gegaan… en jawel dan is het zo weer tijd voor een update van het bestuur. Hierdoor weer een puntsgewijze opsomming van de belangrijkste bevindingen en activiteiten van onze sectie.

  • We zijn heel verheugd met de steeds beter wordende samenwerking tussen de somatische secties. Het kwartaaloverleg “somatische werkvelden” waaraan de secties neuropsychologie, medische psychologie, revalidatiepsychologie en de landelijke vereniging van medisch psychologen (LVMP) deelnemen leidt tot meer actieve samenwerking. Dit is het duidelijkst op het gebied van richtlijnen en het organiseren van symposia. Vooral op het gebied van richtlijnen merken we dat een efficiënte samenwerking absoluut nodig is om niet overspoeld te worden door de hoeveelheid medische richtlijnen die op ons afkomen.
  • De verkenning naar een mogelijke fusie tussen revalidatiepsychologie en medische psychologie loopt nog steeds. Hopelijk kunnen we jullie daar aan het einde van dit jaar wat meer over vertellen.
  • Volgend jaar (2025) zijn er weer ramingen voor opleidingsplekken voor GZ-psychologen, klinisch psychologen en/ of klinisch neuropsychologen. Eerder hebben we jullie al verteld dat het capaciteitsorgaan verwacht dat we als revalidatie in de komende 10 jaar te maken krijgen met een relatieve krimp van het aantal opleidingsplaatsen voor GZ-psychologen. Dit is geen goed nieuws en daarom zijn we nu al actief met de voorbereidingen van deze ramingen bezig zijn. Natuurlijk willen we goed beslagen ten ijs komen en daarom zijn we bezig met het verzamelen van informatie waarmee we het belang van opleidingsplaatsen in de revalidatiesector kunnen onderbouwen. Gedurende de zomer hebben we daarom de volgende stappen gezet.
  • Eke van Loon (bestuurslid met portefeuille opleidingen) heeft in samenwerking met Revalidatie Nederland een vragenlijst uitgezet onder de vakgroepvoorzitters en bestuurders van de revalidatie-instellingen. Dit om zoveel mogelijk feiten te verzamelen over aantallen psychologen en opleidingsplaatsen in de revalidatie. Veel van jullie hebben deze vragenlijst al ingevuld. Hiermee hebben jullie ons echt vooruit geholpen!!
  • Deze week had Eke van Loon samen met een afvaardiging van zowel Revalidatie Nederland als de  Vereniging van Revalidatieartsen een constructief gesprek met het capaciteitsorgaan. In dit gesprek is nadere uitleg gegeven aan het belang van goed opgeleide psychologen in de revalidatie. Mensen op de werkvloer geven steeds vaker aan dat de complexiteit van de problematiek van de revalidatie toeneemt terwijl de behandeltijd veelal afneemt.
  • Let-op: In november/december gaat het capaciteitsorgaan weer een steekproef doen. Deze steekproef bestaat uit een vragenlijst over onder meer aantallen opleidingsplaatsen en wordt uitgezet in alle werkvelden waarin psychologen werkzaam zijn. Deze vragenlijst wordt gestuurd aan de bestuurders van de instellingen en zal slechts bij een klein aantal (2-5) revalidatie instellingen terecht komen. Deze vragenlijst is voor het aantal opleidingsplaatsen in de revalidatiesector van groot belang. Het is daarom goed om bij de bestuurders van je instelling na te vragen of ze de vragenlijst hebben gekregen en of je wellicht kan helpen bij het verzamelen van de juiste informatie.

Tot zover de update van het bestuur. Voor nu wens ik jullie veel leesplezier met deze nieuwsbrief over mindfulness en “buiten”.

Mochten jullie vragen, suggesties hebben of met ons willen sparren over zaken die spelen binnen de revalidatiepsychologie dan horen we dat natuurlijk graag!! Contact opnemen gaat het makkelijkst via de mail revalidatie@psynip.nl dan zullen we zo snel mogelijk reageren.

Namens het gehele bestuur,
Carin Schröder
 
 
Behandeling
Effecten van buiten zijn op therapie
 
Steeds meer psychologen gaan naar buiten. Bekend zijn de positieve effecten van bewegen en de natuur op ons welzijn en welbevinden. Deze principes worden nu ook toegepast in ons vak. Zo kunnen psychologen gaan wandelen met de patiënt of EMDR -behandeling in de natuur uitvoeren. Lees hierover meer in het volgende artikel over buiten psychologie.

Lees hier verder  
 
Richtlijnen
Ruimtelijke privacy
Als psycholoog sta je elke dag voor de taak om niet alleen je cliënten te begeleiden in hun psychologische welzijn, maar ook om hun rechten te waarborgen, zoals hun privacy. Vertrouwelijkheid en privacy vallen in de NIP Beroepscode voor Psychologen onder het basisprincipe van Respect en zijn sterk gerelateerd aan het beroepsgeheim.

Een belangrijk onderdeel van de vertrouwensrelatie tussen psycholoog en patiënt is dat deze laatste ervan uit moet kunnen gaan dat binnen de zorg strikt vertrouwelijk met vaak zeer persoonlijke informatie wordt omgegaan. Specifiek artikel 71 van de herziene Beroepscode benadrukt het belang van ruimtelijke privacy – een aspect dat soms over het hoofd wordt gezien, maar van belang is in de dagelijkse psychologiepraktijk.
Lees verder  
 
 
Wetenschap
Mindfulness bij MS
Cognitieve klachten zijn een veelvoorkomend probleem bij mensen met MS. De REMIND-MS studie beoogt met hun onderzoek beter inzicht te krijgen in de oorzaak en behandeling van cognitieve problemen bij MS. Zo wordt er gekeken wat het effect is van cognitieve revalidatie, mindfulness en informatievoorziening door een MS-verpleegkundige op cognitieve klachten. Spoiler alert: de genoemde behandelinterventies blijken een positief effect te hebben op de cognitieve klachten.
Lees hier het artikel  
 
Innovatie
Innovatie op het gebied van mindfulness
 
In het MIND-PD onderzoek wordt onderzocht wat de invloed van mindfullness kan zijn op klachten van de ziekte van Parkinson. Stress blijkt namelijk een negatieve impact te hebben op klachten, de werking van medicatie en psychische gesteldheid. Dit kan er weer voor zorgen dat het verlies van dopamine versneld wordt. Verwacht wordt dat met mindfullness deze cirkel doorbroken kan worden.

Het onderzoek loopt nog, maar biedt een mooie en hopelijk doeltreffende methode voor de toekomst!
Lees hier meer  
Inspiratie
Recensie: Doe is lief
 
Wat heerlijk dat dit boek er is. Het had mij in mijn kindertijd zeker kunnen helpen, maar ook voor de volwassen lezer is het bruikbaar. Veel van wat er in het boek beschreven wordt, herken ik uit de Mindfulness training die ik ooit heb gevolgd. Gevoelens van onzekerheid, angst en stress komen ook bij kinderen veel voor. De druk om te presteren, erbij te horen en het goed te doen kan hierin meespelen. Doe ’s Lief helpt kinderen om met spanningen, (lichamelijke) gevoelens en emoties om te gaan. Het boek bevat kleurrijke illustraties die de uitleg ondersteunen en duidelijke oefeningen met ruimte om te schrijven of tekenen. Ook worden er veel herkenbare voorbeelden beschreven ter inspiratie. Onderwerpen als aandacht, vriendelijkheid voor jezelf en de ander, compassie, complimenten en energiegevers komen allemaal voorbij. Kinderen kunnen zo leren op te merken wat er in hun hoofd en lijf gebeurt en hoe ze hierop reageren. De manier waarop het boek geschreven is, nodigt uit om op een milde manier met de oefeningen aan de slag te gaan. Het hoeft niet perfect, want niemand is perfect. 

Vriendelijkheid en compassie worden in dit boek op een zeer toegankelijke manier onder de aandacht gebracht. Het boek is bedoeld voor kinderen in de leeftijdscategorie van 8 tot 13 jaar. De thema’s die aan bod komen, zijn gebaseerd op het wetenschappelijk onderbouwde Mindfulness-Based Compassionate Living-Programma (MBCL) van Erik van den Brink en Frits Koster. Het boek kan door kinderen zelf worden doorgenomen maar kan ook onderdeel zijn van een lesprogramma op school, een pedagogische opleiding of de jeugdhulpverlening. Geadviseerd wordt om de hoofdstukken te doorlopen in de volgorde zoals het boek hanteert, omdat juist de opeenvolging van thema’s waardevol is. Het laatste deel van het boek is de ‘grabbelton om vanuit je hart te leven’: allerlei ideeën om met het thema vriendelijkheid aan de slag te gaan. Verder is er nog een bijlage voor begeleiders en een bijlage over het theoretisch kader. Lief zijn voor jezelf is soms lastig, maar dit boek zal voor veel kinderen een waardevolle handreiking zijn!

Ester van Asten
GZ-psycholoog is bij Basalt Revalidatie
De Podcast Psycholoog: Podcast Mindfulness 
 
Luister naar deze podcast om meer in het hier-en-nu te leven, zonder oordeel naar je gedachten kijken en minder in je hoofd te zitten.

Benieuwd naar wat mindfulness je kan brengen en hoe je ermee kan beginnen, klik dan op onderstaande link.
Luister hier  
 
Column
Column ‘Vanaf een afstandje’, Niels Farenhorst
Earthful

“Kom mee naar buiten allemaal…” zongen wij op wat destijds de “lagere school” heette. We hadden meer liedjes die het buitenleven beschreven of bejubelden. Maar waarom naar buiten? Als kind werd de vraag: "Ga je mee buitenspelen?” vaak gesteld. Het kon dan van alles zijn. Als het maar buiten was. Wat is er zo fijn aan “buiten”? Hoewel ik- wonend in het buitengebied van Oost Overijssel met een tuin van 2200m2 en een hond- best vaak en graag buiten ben, vond ik dit nog lastig te beantwoorden. Het thema van deze nieuwsbrief deed mij hier over nadenken. Het heeft iets te maken met het openen van je zintuigen. Maar “buiten” staat ook voor een metafoor.
Lees hier de column verder  
 
Agenda
13
mrt
2025
Psychodiagnostiek congres 2025 Op dit moment wordt er hard gewerkt aan het programma van het Psychodiagnostiek Congres 2025. Zet de datum alvast in je agenda: 13 maart 2025, in de Rijtuigenloods in Amersfoort!
20
jun
2025
NIP Jaarcongres 2025 Vergeet niet het NIP Jaarcongres 2025 alvast in je agenda te zetten: op vrijdag 20 juni 2025 is de volgende editie. Zorg dat je erbij bent!
Bekijk de hele agenda en meld je aan  
Nieuwsbrief teruglezen
Leuk dat je onze nieuwsbrief hebt gelezen! Heb je de vorige nieuwsbrief gemist, of wil je deze graag nog een keer lezen? Dat kan:
Lees de vorige nieuwsbrief  
 
Volg ons op LinkedIn
 
Op de hoogte blijven van en meepraten over het laatste nieuws? Volg ons op LinkedIn.

Volg ons op LinkedIn  
+31 30 820 15 55  |  info@psynip.nl  |  www.psynip.nl  |  © 2024 NIP
Volg ons:
Facebook   Twitter   Linkedin   Instagram
*Let op: Je afmelding geldt voor álle NIP-berichten, dus ook sectie-nieuwsbrieven en mailings