En: inzet psychologen in het onderwijs, themadossier Mentale gezondheid op school en meer
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
online lezen
  |  afmelden
Nederlands Insituut van Psychologen
Nieuwsbrief sectie Jeugd
NIP-nummer: | september 2022
 
 
 
Aandacht voor Jeugd
In deze nieuwsbrief van de NIP sectie Jeugd o.a. veel aandacht voor schoolkinderen, interessante webinars, workshops en andere bijeenkomsten. En een vacature: word jij als professional kinder- en jeugdpsychologie lid van de centrale commissie registraties?

Veel leesplezier! 
Vacature lid centrale commissie registraties
 
Wie komt de centrale commissie registraties versterken? In deze rol ben je medeverantwoordelijk voor het vormgeven van het beleid rondom de registraties van het NIP. We zoeken specifiek een commissielid vanuit het werkveld kinder- en jeugdpsychologie. De commissie vergadert 5 tot 8 keer per jaar.

In de vacature lees je de vereisten, wat we bieden en hoe je kunt solliciteren. Solliciteren kan tot 15 september.
Lees de vacature  
Inzet psychologen in het onderwijs
 
In België heeft de minister van Volksgezondheid besloten psychologen in te zetten in het onderwijs om problemen vroegtijdig te signaleren en jongeren geestelijk ‘fit’ te houden. Voor zijn plannen trekt hij jaarlijks tientallen miljoenen uit.

De NOS vroeg NIP-lid en Schoolpsycholoog Hanneke Visser om commentaar. In lijn met de Belgische plannen benadrukt zij dat een school vooral een school moet blijven, en geen ggz-instelling. Die indruk kan ontstaan door koppen in de Belgische media als “psychologen gaan therapie geven op school”.
Lees verder over de inzet van psychologen in het onderwijs  
Vooraankondiging: boek Mentale vooruitgang van gezinnen
 
Voorzitter van sectie Jeugd Vera Naber werkte als lid van Denktank Mentale Vooruitgang van Jeugd en Gezin mee aan de totstandkoming van het boek Mentale vooruitgang van gezinnen. Het doel van de Denktank is Jonge mensen laten floreren en zo een betere samenleving realiseren.

Het boek ‘Mentale vooruitgang van gezinnen’ verschijnt op 15 september en is nuttig voor iedereen die is geïnteresseerd in de ontwikkeling van kinderen. In hun opvoeding én in de vraag hoe je als opvoeder samen met de kinderen een fijn gezin kunt vormen. Het biedt praktische tips voor het vergroten van de mentale kracht van gezinnen, voor hoe je een gelukkiger, gemotiveerder, socialer, betekenisvoller en daadkrachtiger gezin kunt vormen.
Reserveer het boek bij De ArgumentenFabriek  
Themadossier Mentale gezondheid op school
De coronaperiode heeft de aandacht voor mentale gezondheid en welbevinden van leerlingen op school versterkt. Veel scholen willen hierin dan ook in investeren, niet alleen tijdens de pandemie, maar ook structureel. Schoolpsychologen kunnen daarbij helpen. Je leest er meer over in het Themadossier Mentale gezondheid op school.
Themadossier Mentale gezondheid op school  
 
Beweging van 0
Ken jij de beweging van 0? De beweging bestaat uit jeugd-professionals die willen werken aan permanente verbetering in de jeugdhulp. Lees onder meer het 0-doel van Yael Meijer, bestuurslid van de sectie Jeugd van het NIP. Waar ga jij voor?
Meer over de
Beweging van 0
 
 
Oproep: deelname herziening richtlijn Residentiële jeugdhulp
Wil jij een bijdrage leveren aan de herziening van de richtlijn Residentiële jeugdhulp? 

Het NJi heeft in samenwerking met beroepsverenigingen (NIP, NVO, BPSW) de herziening van de richtlijn Residentiële jeugdhulp geïnitieerd. Uitgangspunt is dat de aanbevelingen in de richtlijn gebaseerd zijn op de laatste wetenschappelijke kennis, praktijkkennis en ervaringskennis. Deze verschillende invalshoeken komen samen in een herzieningswerkgroep. 

De meeste leden ervaren het deelnemen aan de werk- of klankbordgroep als zeer interessant, leerzaam en leuk. Lees de informatie op de website en meld je aan vóór 13 september voor de herzieningswerkgroep of klankbordgroep.
Lees meer en meld je aan  
ISPA 2022
 
Van 7 tot 10 juli 2022 werd in Leuven de conferentie gehouden van de International School Psychology Association (ISPA). Het thema van de conferentie was 'Van stress to trauma… And all the way back!'. Het was een inspirerende conferentie met onder andere keynotes van Ann Masten, Sissy Hatzichristou, Laurence Claes en Jantine Spilt. Naast deze keynotes waren er workshops, rondetafelgesprekken, themasessies en interactiegroepen rondom het centrale thema. Een zeer geslaagd congres, waar we als NIP ook vertegenwoordigd waren. Fijn dat we ook de internationale verbinding weer konden opzoeken! 
Lees meer over ISPA 2022  
 
Veel interesse workshops Richtlijnen Jeugd – inschrijving gesloten
 

Op 29 september en 6 oktober organiseren de beroepsverenigingen NIP, NVO en BPSW samen met het NJi de workshop ‘Aan de slag met de richtlijnen’. Tijdens deze workshops gaan we aan de slag met casuïstiek. Jeugdprofessionals ervaren dan hoe ondersteunend de richtlijnen kunnen zijn en hoe het toepassen ervan in het eigen werk makkelijker wordt. Deze workshops zijn het vervolg van het webinar ‘Goed van start met de richtlijnen’ van 2 juni jl..

De workshops zijn een groot succes; inmiddels is er een
wachtlijst. We hopen begin 2023 wederom workshops
over richtlijnen te organiseren.

Hou mij op de hoogte van nieuwe workshops  
Informatie over studentensessie Richtlijnen

Op 4 oktober van 19.00-20.30 uur vindt een gratis online studentensessie plaats over de Richtlijnen Jeugdhulp en Jeugdbescherming. Deze wordt georganiseerd door de SPS-NIP, de studentensectie van het NIP, de NVO, BPSW en het Nederlands Jeugdinstituut. Dergelijke sessies worden twee keer per jaar georganiseerd en worden heel goed bezocht.

Studenten leren dat de richtlijnen, net als wet- en regelgeving, onderdeel zijn van de professionele standaard en dat zij ze dus moeten kennen en eraan houden. De richtlijnen geven hen als aankomend professional houvast en zijn een norm van en voor beroepsgenoten. Tijdens de studentensessie staan we stil bij het hoe en waarom van de richtlijnen.

Aan de hand van de richtlijn Samen beslissen laten we zien hoe je de richtlijnen in de dagelijkse praktijk kunt gebruiken. Mocht je studenten kennen die interesse hebben, houd dan de agenda op onze website in de gaten. Daarop verschijnt komende week de inschrijflink.

 
Webinar Ontwikkelingspsychologische expertise
 
We organiseren regelmatig webinars waarin we psychologische kennis loslaten op een maatschappelijk thema of een discussie in de samenleving. Bedoeld voor psychologen, maar juist ook voor anderen.

Dit keer vertellen die ontwikkelingspsychologen over de grenzen van wat we normaal vinden. We volgen daarbij de ontwikkeling van het kind: van geboorte, via schooltijd, tot adolescentie. Door corona zijn we als samenleving flink op de proef gesteld; onder abnormale omstandigheden verandert afwijkend gedrag in normaal gedrag. Het roept de vraag op onder welke omstandigheden iets normaal is, en wanneer ons perspectief daarop verandert.

Wat is eigenlijk normaal in de ontwikkeling van een kind, waarom vinden we bepaald gedrag zorgwekkend (of ‘zorg-behoevend’)? Hoe bepalen relaties in het gezin ons gedrag, maar ook hoe we er tegenaan kijken? En hoe verhouden ‘normaal’ en ‘acceptabel’ zich tot elkaar? Datum en mogelijkheid tot inschrijven volgen binnenkort op de (vernieuwde) website..
Bekijk de agenda met alle webinars  
Kans op terugkeer van depressie kan bij jongeren worden verlaagd
Ongeveer 1 op de 5 jongeren onder de 25 krijgt te maken met depressieve- en/of angststoornissen. Bij 39-72% keert de depressie of angst al terug op jonge leeftijd. Onderzoekers van GGZ Oost Brabant, Rijksuniversiteit Groningen en Amsterdam UMC van de Universiteit van Amsterdam onderzochten of interventies voor jongeren de terugkeer van depressie en angst kunnen voorkomen. Wat bleek? De kans op terugval van depressie werd lager wanneer de jongere na herstel een psychologische interventie startte, medicatie voortzette, of een combinatie van beide kreeg. Dit blijkt uit onderzoek van promovenda Suzanne Robberegt (Amsterdam UMC) en psycholoog bij het Depressie Expertisecentrum Jeugd van GGZ Oost Brabant.
Lees meer over het onderzoek en de resultaten  
Zien we je ook? (agenda)
 
Ook in het najaar organiseren we weer online en offline bijeenkomsten waarvoor je van harte bent uitgenodigd. Hieronder hebben we de komende bijeenkomsten voor het gemak op een rijtje gezet. Graag tot dan!
23
sept
Werkgroep Schoolpsychologen - Goed starten met werken aan welbevinden na corona
Online, van 9.00 tot 12.00 uur
11
okt
Werkgroep HJK - Studie avond Diversiteit in ouderschap
Utrecht, van 19.00 tot 21.30 uur. 
18
nov
Werkgroep Schoolpsychologen - NIP-CINS bijeenkomst 
Online, van 14.00 tot 17.00 uur. Meer info volgt binnenkort
25
nov
Werkgroep WAG - Jaarlijkse WAG dag
Utrecht, hele dag. Meer info volgt binnenkort.
29
nov
Werkgroep HJK – Studie avond Uit balans: psychische klachten bij ouders na de geboorte en het effect op de ouder-kindrelatie
Online, van 19.00 tot 21.30 uur. 
 
+31 30 820 15 00  |  info@psynip.nl  |  www.psynip.nl  |  © 2022 NIP
Volg ons:
Facebook   Twitter   Linkedin