En: webinar ‘Betekenisvolle Herinneringen’
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
online lezen
Nederlands Instituut van Psychologen
Sectie GGZ
Nieuwsbrief
Niet bekend - oktober 2022
 
 
In deze nieuwsbrief van de sectie GGZ:

Veel leesplezier!
 
Van onze nieuwe voorzitter Frank Jonker
 
‘Frank, je weet dat dit een pittige klus is?’. En toch heb ik volmondig ja gezegd op deze rol; voorzitter van de Sectie GGZ NIP. Trots en vereerd dat ik dit mag doen! Gezamenlijk met de andere sectie bestuursleden, ondersteund door het bureau van het NIP, de sectie GGZ toekomstbestendig maken. Om binnen de lopende dossiers (ZPM, Landelijk kwaliteitsstatuut (LKZ), HLA, wachttijden, aansluiten master -GZ, etc.) op te komen voor en het bewaken van de professionele beroepsuitoefening door psychologen. De fusie met NVGzP biedt mooie kansen om ons nog beter te profileren. Bij deze dan ook de oproep aan huidige en nieuwe leden actief te worden, wij kunnen dit niet zonder jullie! 

Meld je via de mail of via onze LinkedIn pagina. Daar zullen we je de komende tijd op de hoogte houden van onze plannen en regelmatig om input vragen. Ik zie er naar uit met jullie kennis te maken!
Volg ons op LinkedIn  
Webinar Betekenisvolle herinneringen bespreken in de behandelkamer
Binnen de GGZ is er steeds meer aandacht voor de betekenis en zingeving van het eigen verhaal van de cliënt, waarbij je kan denken aan herstelondersteunende zorg en shared decision making.

Dr. Jacky van de Goor is gepromoveerd op het onderwerp ‘betekenisvolle herinneringen’. Reden voor de sectie GGZ om haar uit te nodigen voor een webinar op 10 november en een discussie op gang te brengen over of zingeving iets is dat binnen onze professionele rol ingezet zou moeten worden.
Meer info en aanmelden  


Interesse in het thema zingeving? 
Bekijk dan ook ons webinar over ruimte voor zingeving in de GGZ
met Sara Helmink en Herman de Neef.
 
Denk mee met ontwikkeling keuzehulp Depressie
 
Om professionals te ondersteunen bij het gebruik van  zorgstandaarden ontwikkelt Akwa GGZ een aantal keuzehulpen. Een keuzehulp geeft je aan de hand van korte vragen een concreet advies voor behandeling en begeleiding, afgestemd op de specifieke situatie van de patiënt. Er zijn al keuzehulpen voor ADHD, angststoornissen, autisme, bipolaire stoornissen, persoonlijkheidsstoornissen, psychose, psychotrauma, drugs, eetstoornissen en SOLK/ALK.

We zijn op zoek naar professionals uit het veld die willen meedenken over de ontwikkeling van de keuzehulp depressie. Wat is voor jou en je collega’s van toegevoegde waarde als deze keuzehulp straks gelanceerd wordt? Je input is voor ons en je collega’s heel waardevol. Het is handig als je de zorgstandaard Depressieve Stoornissen een beetje kent, maar niet strikt noodzakelijk. 

Wat ga je doen?
Het gaat concreet om zo’n 3 online sessies van 1,5 uur (nog te plannen) met zo’n maand tussen de sessies. Ergens tussen de 1e en 2e sessie en tussen de 2e en 3e sessie bekijk je de opzet voor de digitale keuzehulp en voorzie je deze van feedback. Er is een vacatievergoeding beschikbaar. Wil jij meedenken bij het ontwikkelen van de keuzehulp Depressie? We horen het heel graag via richtlijnen@psynip.nl

Benieuwd naar de andere keuzehulpen? Download de gratis GGZ Standaarden app via:
Appstore Google Play
Onze rol vanuit het NIP bij de ontwikkeling van zorgstandaarden, richtlijnen en generieke modules
Wij zijn als NIP op verschillende wijzen betrokken bij de ontwikkeling van zorgstandaarden, richtlijnen en generieke modules. We vaardigen onze leden af voor de werkgroepen, leveren commentaar en dragen zorg voor een zorgvuldig verloop van de autorisatiefase.

Onze leden ervaren het meewerken aan de ontwikkeling van een richtlijn, generieke module of zorgstandaard als een leuk, leerzaam en inspirerend traject. Heb jij er al ooit aan gedacht om je expertise in te zetten voor de ontwikkeling van zorgstandaarden? Bekijk onze uitgebreidere informatie.
Of neem contact op met Liv Possen  
 
Invitational TOPGGz - Samenwerken als netwerk rondom een patiëntengroep
Op vrijdag 25 november van 10.00-12.30 uur organiseert TOPGGz een tweede online invitational over het thema ‘Samenwerken vanuit (TOPGGz)-afdelingen rondom een patiëntengroep’. In 2021 was de eerste invitational waarbij een van de uitkomsten was dat het zinvol en wenselijk lijkt om als TOPGGz-afdelingen meer te gaan samenwerken als netwerk rondom een patiëntengroep. Daarom gaan we hier in deze volgende invitational specifiek op in.  


 
Online programma
In dit online programma presenteren diverse deskundigen hun ervaringen met samenwerken als netwerk rondom een patiëntengroep: Santeon ziekenhuizen, De Borg en het TOPGGz-netwerk Angst, Dwang en Trauma. Ook gaan we in op hoe je een visie op concentratie en spreiding als netwerk kunt ontwikkelen. Verder presenteren we de mogelijkheden om als afdelingen gezamenlijk een zogenaamde ‘te visiteren eenheid’ te vormen. Dit alles onder leiding van Floor van Dijk, bestuurder van Arkin en lid van de raad van bestuur van TOPGGz. 

Bekijk het voorlopige programma en meld je aan via info@topggz.nl.
Meld je aan  
 
Terugkijk-tip: Hoe herken je Gilles de la Tourette in de behandelkamer?
 
Over Gilles de la Tourette zijn vooral heel veel vooroordelen bekend. Daardoor denk je misschien dat je nog nooit iemand met Tourette in je behandelkamer hebt gehad.

Maar wist je dat één op de honderd mensen in Nederland Tourette heeft? De kans is dus heel groot dat ze ook in jouw kamer hebben gezeten. Van deze mensen heeft zo’n 86% ook last van comorbide problemen. Daarbij kan je denken aan ADHD, OCS, angsten, depressies, ASS en meer. Benieuwd naar het webinar? 
Kijk het webinar terug  
 
Psychologen een belangrijke schakel bij chronische pijn
 
Ben jij de psycholoog met een inspirerend initiatief op het gebied van pijn en samenwerking? Of ken je iemand die een dergelijk initiatief heeft? Zorg ervoor dat dit initiatief een podium krijgt op het online PA!N-congres 2022 ‘Samen kom je verder!’. Laat zien en horen aan een multidisciplinair publiek dat psychologen een uitermate belangrijke schakel zijn bij chronische pijn.

Meer informatie over het indienen van een poster.
Het format voor je opzet van je poster.

Meer info over PA!N  
Agenda
12
okt
NIP-Webinar – Innovatie in de GGZ met Floortje Scheepers Hoe kan jij als (jonge) professional in je werk stappen zetten om verbetering te brengen in de GGZ? Krijg concrete tips aan de hand van voorbeelden tijdens dit webinar.  
10
nov
Webinar – Betekenisvolle herinneringen bespreken in de behandelkamer Is zingeving iets dat we als psychologen binnen onze professionele rol in zouden moeten zetten? Wij nodigen Jacky van de Goor, gepromoveerd op ‘Betekenisvolle herinneringen’, uit om hierover met ons in gesprek te gaan. 
25
NOV
Online Invitational  Samenwerken als netwerk rondom een patiëntengroepIn dit online programma presenteren diverse deskundigen hun ervaringen met samenwerken als netwerk rondom een patiëntengroep. Bekijk het voorlopige programma en meld je aan via info@topggz.nl.
8
dec
PAIN congress ‘Samen kom je verder!’- De Pijn Alliantie in Nederland organiseert op 8 december een congres. Wij zijn als NIP aangesloten bij de PAIN en brengen daarom dit congres graag onder de aandacht van onze leden.
9
feb 23
Live - Symposium Psychotrauma (Save the date!) - Met o.a. Suzy Mathijssen over nieuwigheden en ontwikkelingen binnen traumabehandelingen, Maartje Schoorl over al dan niet stabiliseren bij traumabehandeling en Yvonne Merkies over de samenhang tussen PTSS en seksuele klachten. Houd onze LinkedIn pagina in de gaten voor meer informatie.
+31 30 820 15 00  |  info@psynip.nl  |  www.psynip.nl  |  © 2022 NIP
Volg ons:
Facebook   Twitter   Linkedin   Instagram