Denk en doe je met ons mee?
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
online lezen
Nederlands Instituut van Psychologen
Nieuwsbrief Sectie GGZ
Lidmaatschapsnummer: onbekend | januari 2023
 
In deze nieuwsbrief

 
 
Van onze voorzitter
Het nieuwe jaar is in volle gang en we voelen allemaal aan dat het weer een spannend en pittig jaar zal worden. Een jaar waarin o.a. vanuit het Landelijk Kwaliteitsstatuut een definitieve keuze volgt over wie wat mag doen in welke GGZ setting; over of de GZ psycholoog regiebehandelaar mag zijn en over welke verantwoordelijkheid hij/zij heeft.

Een jaar waarin het IZA verder vorm krijgt met een belangrijke hoofdvraag; wat is passende zorg? Hierbij zullen wij met elkaar moeten nagaan of de hulpvraag altijd GGZ behandeling vraagt en of er niet andere manieren en methodes zijn om de klacht aan te pakken.

Een jaar waarin de zorgvraagtypering verder wordt doorontwikkeld met als doel dat deze op de juiste manier wordt gebruikt en ingezet.

Een jaar waarin de GGZ nog steeds te maken heeft met lange wachtlijsten, waarbij de verwachting is dat de vraag naar GGZ-hulp zal toenemen bij een (groot) tekort aan personeel. 

Deze thema’s lijken overstijgend maar raken in de kern wat wij doen in de behandelkamer. De meeste psychologen die voor het werk in de GGZ hebben gekozen zijn nieuwsgierig, gedreven, leergierig. Ze hebben een sterke behoefte om de psychische problematiek te doorgronden en te behandelen.
Hoe borgen we deze passie?  
Interesse om actief mee te denken?
Neem dan eens een kijkje op onze sectiepagina. Ben je GZ-psycholoog, klinisch psycholoog of psychotherapeut? Bekijk dan de onze vacature voor Algemeen Bestuurslid. Of denk op een laagdrempelige manier mee over allerlei onderwerpen via ons expertpanel GGZ. Laat ons weten wat jouw expertise is.
Bekijk onze (ook van jou!) sectiepagina  
 
Neem een kijkje in onze webinar database
 
De afgelopen periode zijn er meerdere webinars geweest die interessant zijn voor psychologen werkzaam binnen de GGZ. Een webinar gemist? Kijk deze terug in onze webinar database. Een greep uit deze webinars:

  • Persoonlijkheidsproblematiek en trauma
  • Emotie centraal in Emotion Focused Therapy
  • Diagnostiek bij mensen met een cognitieve beperking
  • Kwaliteit en Diversiteit – de generieke module diversiteit
  • Slaap
  • Diagnostiek bij Middelengebruik
Bekijk alle webinars  
Wij maken graag kennis met jou tijdens onze jaarbijeenkomst / ALV (online)
Wil je weten wat de sectie GGZ precies voor je doet? Of wil je input geven over wat wij zeker zouden moeten oppakken? Dit is je kans! Maak kennis met de bestuursleden en laat horen wat je belangrijk vindt tijdens de ALV.
Meer info en aanmelden  
 
Symposium Psychotrauma
Benieuwd naar de samenhang tussen PTSS en seksuele klachten? En wat voor interventies je daarop kan doen? Of op welke voorwaarden en in welke vorm je complexe klachten met traumabehandeling kunt behandelen? Je hoort er alles over op 9 februari tijdens ons symposium over evidence based psychotrauma, met o.a. Suzy Matthijssen, Maartje Schoorl en Yvonne Merkies.
Meer info en aanmelden  
 
Congres Evidence based psychodiagnostiek
Op 24 maart is het eerste NIP/LBP psychodiagnostiek congres. Daar krijg je de meest recente evidence based inzichten op het gebied van psychodiagnostiek. In boeiende keynotes en acht verschillende workshops word je bijgepraat door toonaangevende sprekers.
Meer info en aanmelden  
 
Even voorstellen  - bestuurslid Serge Walvoort
 
"Al geruime tijd ben ik lid van het NIP. Ik wil nu graag pro-actief betrokken zijn bij de sectie GGZ om op te komen voor de belangen van onze NIP-leden teneinde de zorg voor de cliënten te verbeteren".

Vanaf september 2022 is dr. Serge Walvoort toegetreden tot het bestuur van onze sectie GGZ. Serge is opgeleid als orthopedagoog en heeft jaren in de kinder- en jeugdpsychiatrie gewerkt. Daarna maakte hij de overstap naar de volwassenpsychiatrie.

Hij heeft gewerkt als klinisch neuropsycholoog / programmamanager bij het Topklinisch Centrum voor Korsakov en alcoholgerelateerde cognitieve stoornissen van Vincent van Gogh in Venray. In 2012 behaalde hij zijn registratie als klinisch neuropsycholoog.

In 2016 promoveerde hij op het onderzoek naar diagnostiek van ziekte-inzicht bij alcoholgerelateerde cognitieve stoornissen en het syndroom van Korsakov. Hij heeft gewerkt als klinisch neuropsycholoog en hoofd medisch psychologische dienst van het Academisch Centrum voor Epilepsie Kempenhaeghe in Heeze.  

Op dit moment werkt Serge als klinisch neuropsycholoog en praktijkopleider klinische neuropsychologie bij GGZ Oost-Brabant in Boxmeer. Op een polikliniek voor cliënten met stemming, angst en persoonlijkheidsproblematiek. Daarnaast is hij supervisor voor de gios klinische (neuro)psychologie en geeft hij les aan de KP-opleiding.

Wij zijn bij met de toetreding van Serge. Hij is een waardevolle aanvulling op het bestuur! 
Werving pilot Eerder Verworden Competenties gestart
Ervaren psychologen kunnen zich sinds 18 januari 2023 aanmelden voor de pilot van Stichting EVC (Eerder Verworden Competenties) voor Psychologen. De pilotplaatsen leiden in een verkort traject op tot gz-psycholoog. De stichting geeft hiermee uitvoering aan het advies van programma Adaptieve Psychologische Vervolgopleidingen (APV) om voor twee van de bedachte scenario’s een pilot uit te voeren. Deze pilot zal gaan lopen vanaf september 2023.
Lees het uitgebreide nieuwsbericht  
 
Het nut van meedenken en -doen
“Dit zijn belangrijke momenten om invloed uit te oefenen" vertelt onze collega Daphne Looije (voorzitter van de Kamer gz-psychologen). Daarmee doelt ze op: 
  • de cao ggz
  • het regiebehandelaarschap van de gz’er in het Landelijk Kwaliteitsstatuut (LKS) en
  • het wijzigingsverzoek diagnostiek binnen het ZorgprestatieModel (ZPM).
“Wij streven ernaar dat er over 5 jaar niet meer vóór ons wordt besloten, maar met ons. Daar willen we graag meer gz-psychologen (actief) bij betrekken.”
Lees het hele interview met Daphne  
Werk jij met de EPA doelgroep?
 
Draag dan bij aan dit onderzoek!
De Rijksuniversiteit Groningen en Lentis doen onderzoek naar identiteit in de begeleiding en behandeling van mensen met ernstige psychische aandoeningen (EPA).

Het doel van dit onderzoek is in kaart brengen wat hulpverleners bieden aan zorg en ondersteuning rondom het thema 'identiteit en zingeving' bij de EPA doelgroep. Onderdeel hiervan is een vragenlijst, met vragen over werkvormen en gespreksthema's gerelateerd aan identiteit. Ben je psychotherapeut, basis-, gz- of klinisch-psycholoog die werkt met mensen met een ernstige psychische aandoening? Vul dan de vragenlijst in. Dat duurt ongeveer 30 minuten en kan tot 6 maart.

De bevindingen uit dit onderzoek worden gebruikt in een vervolgproject. Daarin ontwikkelen we een innovatieve werkvorm om identiteitsontwikkeling bij mensen met een ernstige psychische aandoening te stimuleren.
Vul de vragenlijst in  
Agenda
9
FEB
Symposium Psychotrauma
Met o.a. Suzy Mathijssen over nieuwigheden en ontwikkelingen binnen traumabehandelingen, Maartje Schoorl over al dan niet stabiliseren bij traumabehandeling en Yvonne Merkies over de samenhang tussen PTSS en seksuele klachten.
23
MRT
Online Jaarbijeenkomst en webinar
Wil jij weten wat wij als sectie precies voor je doen? Of wil je input geven aan ons over wat wij zeker moeten oppakken? Dit is je kans! Maak kennis met onze bestuursleden en laat horen wat je belangrijk vindt.
24
MRT
Congres Evidence based psychodiagnostiek
Dit congres is interessant voor ervaren professionals die verdieping zoeken in de psychodiagnostiek, maar kan ook gevolgd worden door minder ervaren collega’s.
26
MEI
Symposium EMDR-behandeling bij lichamelijke en cognitieve klachten
Wat zijn de mogelijkheden van EMDR wanneer de relatie tussen traumatische ervaringen en lichamelijke klachten niet zo duidelijk is?.
Meer NIP evenementen  
 
Lees de vorige nieuwsbrief (november 2022).
+31 30 820 15 00  |  info@psynip.nl  |  www.psynip.nl  |  © 2023 NIP
Volg ons:
Facebook   Twitter   Linkedin   Instagram
*Let op: Je afmelding geldt voor álle NIP-berichten, dus ook sectie-nieuwsbrieven en mailings