En: nieuwe voorzitter stelt zich voor
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
online lezen
Nederlands Instituut van Psychologen
Nieuwsbrief
sectie LWP
NIP-nummer: onbekend
17 januari 2022
 
 
 
 
Beste collega,
 
Allereerst wensen we jou een gezond en inspirerend nieuw jaar toe! Het afgelopen jaar was een jaar met vele veranderingen voor onze beroepsgroep, het nieuwe jaar brengt ons volop nieuwe mogelijkheden. 

Helaas hebben wij door alle geldende maatregelen het afgelopen jaar onze activiteiten via Zoom moeten doen. Dat heeft ons beperkt in contact met elkaar. We missen jullie. We missen elkaar! Dit jaar trappen we daarom graag af met een interessante fysieke sectiedag op 25 maart. Deze dag word verzorgd door Joeri Calsius en gaat over integratie van het lichaam in psychotherapie. In maart gaat ook weer de module B van de RINO opleiding Lichaamsgerichte Psychologie van start.

We verkenden het afgelopen jaar uitgebreid wat de plek van de LWP in de nieuwe beroepenstructuur is. Het is voor ons belangrijk om de lichaamsgerichte psychologie zo goed mogelijk op de kaart te zetten. We zien mogelijkheden en uitdagingen en houden jullie hier de komende tijd van op de hoogte. Tijdens de sectiedag zullen we daar ook de nodige aandacht aan besteden, dus nog een goede reden om erbij te zijn!

Ten slotte zijn we blij te melden dat ons bestuur weer op sterkte is, wat ons de benodigde slagkracht geeft. Fijn nieuws is dat we naast nieuwe bestuursleden ook een voorzitter gevonden hebben, voor velen een bekend gezicht: Lonneke Albers. We wensen haar succes en plezier in deze functie toe. En we delen graag de nieuwste boekentips met jullie.

We hopen jullie dit jaar weer te kunnen ontmoeten!

Lieve groet,
Sectiebestuur LWP 
 
Even voorstellen 

De afgelopen maanden hebben we nieuwe bestuursleden verwelkomd. We zijn erg blij dat Leonard de Groot (als aspirant bestuurslid), Ilse ´t Lam (Student in Sectie) en Lonneke Albers (als voorzitter) ons bestuur zijn komen versterken. 


Inmiddels raken we aardig gewend aan overleggen via Zoom. Van boven naar onder Nicole Janssen als coördinator vanuit het NIP, Jamie Laport (student in sectie), Laura Noordermeer (penningmeester), Tanja Konig (secretaris), Lonneke Albers (voorzitter), Leonard de Groot (aspirant bestuurslid).

 
Een woord van de voorzitter
 
Op de valreep van het oude jaar en in de transitie van een bewogen jaar, ook in het veld van de psychologen (al dan niet lichaamsbewust) stroomde ik weer in bij het bestuur LWP.

Wat een fijn clubje mensen om mee samen te werken! Zo kwamen we bij de verdeling en het gebruik maken van onze skills en vaardigheden om tot een geolied bestuur te komen. Tevens kijkend naar de missie, visie en doelstellingen voelde ik me nog steeds verbonden met de LWP (van 2000-2014 o.a. als voorzitster actief geweest) om mogelijk weer als voorzitster de contacten met de leden, naar het NIP en verder… te vervullen. Ik zie er naar uit in die rol contacten te leggen, dus mocht je daar ook behoefte aan hebben, weet me te vinden: LWP@psynip.nl
 
Sectiedag: integratie van het lichaam in psychotherapie

Op vrijdag 25 maart zal Dr. Joeri Calsius zijn inzichten en ervaring met ons delen. Dr. Calsius is klinisch psycholoog (PhD.), cultuurfilosoof (MA) en gezondheidswetenschapper (MSc) en specialiseerde zich o.a. als lichaamsgericht psychodynamisch psychotherapeut. Een prachtige combinatie voor ons werkveld, dus een echte aanrader wat ons betreft.

Wat kun je verwachten:

Tijdens deze dag gaan we in op het lichaam als mogelijke toegangspoort in psychotherapie vanuit een trans-disciplinaire visie. Met een psychodynamische, neurowetenschappelijke en fenomenologische bril kijken we naar wat we ‘het gepantserde lichaam’ en ‘het gelaagde lichaam’ zullen noemen. Met name het ontwikkeling-dynamisch begrijpen van het proces van diverse vormen of lagen van lichaamsbewustwording blijkt hierbij een kwintessens. Voor de vertaalslag naar de praktijk kijken we naar het domein van lichaamsgerichte psychotherapieën en hands-on Experiential Bodywork® waarbij we de invloed van werken met aanraking en lichaamsbeleving beter willen begrijpen en kaderen binnen een psychotherapeutische context of samenwerking.

Meer info & aanmelden  
Terugblik symposium Het beleefde lichaam in de spreekkamer
 

Op 28 september 2021 mochten 150 deelnemers live in de Jaarbeurs het symposium ‘Het beleefde lichaam in de spreekkamer ’ bijwonen. De andere 150 deelnemers waren vanachter hun laptop betrokken. Het liet zien dat er een groot animo is voor wat het lichaam ons in de spreekkamers te zeggen heeft en hoe we daar naar kunnen luisteren!

Professioneel was het boek van Nelleke Nicolai: “In levende lijve: het lichaam in de psychotherapie” het aanknopingspunt, maar belangrijker was het speerpunt van de dag om gezamenlijk ook aan den lijve te kunnen ervaren hoe tot integratie te komen. Dan doelen we uiteraard op de samenwerking van lichaam en geest, maar ook hoe er vanuit verschillende werkvelden samengewerkt kan worden om de cliënt in diens (psyche-somatisch) lijden beter bij te kunnen staan.

Via de onderstaande link lees je meer hierover. 

Lees meer over het symposium  
Boekentips
In de wachtkamer van het lichaam: Joeri Calsius

In dit boek breekt Joeri Calsius een lans voor de integratie van lichaamswerk en psychotherapie bij spanning, medisch onverklaarbare klachten, burn-out, angst en depressie, chronische pijn of trauma. Hiertoe introduceert het de wetenschappelijk onderbouwde therapiekapstok Experiential Bodywork® waarmee hulpverleners het lichaam leren benaderen vanuit zijn ontwikkeling als een gelaagd fenomeen en als een unieke toegangspoort tot de binnenwereld van de patiënt. Want wanneer spanning, pijn of trauma zich vastzet op één of meerdere ontwikkelingslagen, dan verpantsert het lichaam en is een geïntegreerde vorm van lichaamswerk vaak de aangewezen expertise. Met uitgebreide theoretische omkadering en rijkelijke illustraties uit de praktijk nodigt dit boek de lezer uit om het lichaam-geestdualisme te overstijgen en onbevooroordeeld te luisteren naar de verhalen uit de wachtkamer van het lichaam.
 

Het nieuwe ademen, James Nestor.


Wat je eet, hoeveel je traint en hoe jong je bent is lang niet zo belangrijk als dat wat we allemaal, elke dag, onbewust doen: ademen. Er is niets essentiëler voor onze gezondheid en ons welzijn dan in- en uitademen, zo’n 25.000 keer per dag.

Onderzoek toont aan dat zelfs kleine aanpassingen aan de manier waarop we ademhalen onze atletische prestaties kunnen verbeteren, onze interne organen kunnen verjongen en zelfs astma en auto-immuunziektes kunnen verhelpen. Het nieuwe ademen zet alles wat je dacht te weten over je meest fundamentele biologische functie op zijn kop, op basis van medisch onderzoek en recente studies op het gebied van psychologie, biochemie en menselijke fysiologie. Ademen zal nooit meer hetzelfde zijn.
 
De nervus vagus als bron van herstel, Stanley Rosenberg

Stanley Rosenberg beschrijft de cruciale rol die de nervus vagus (de tiende hersenzenuw) speelt met betrekking tot ons psychische en lichamelijke welzijn. Hij baseert zich hierbij op de polyvagaaltheorie van Stephen Porges, en put tegelijkertijd uit zijn rijke ervaring met craniosacraaltherapie en andere lichaamsgerichte therapieën. Hij legt uit dat veel psychische en lichamelijke klachten – van angst en depressie tot migraine en rugpijn – een teken zijn dat de nervus vagus niet goed functioneert.
 
Move, the new science of body over mind, Caroline Williams.

De wetenschap verkrijgt steeds meer inzicht in hoe beweging ons brein beïnvloedt. Wil je meer weten over; ‘How you can work your body to improve your mind’ dan is dit boek een aanrader.
 
Agenda
12 maart 2022    
12
MRT
Lichaamsgerichte Psychologie module B RINO

25 maart 2022    
25
MRT



Sectiedag LWP: integratie van het lichaam in psychotherapie

Voor meer bij en nascholing zie: PE-online
+31 30 820 15 00  |  info@psynip.nl  |  www.psynip.nl  |  © 2022 NIP
Volg ons:
Facebook   Twitter   Linkedin   Instagram