En: nieuwsupdates en tips voor bijeenkomsten
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
Snippet online lezen
Nederlands Instituut van Psychologen
Nieuwsbrief sectie Jeugd
8888888 | 13 december 2022
 
 
 
 
Aandacht voor Jeugd
In deze nieuwsbrief van de NIP sectie Jeugd lees je o.a. hoe jij je expertise in kunt zetten voor vluchtelingenkinderen, lees je onze reactie op het Tweede Kamerdebat over Jeugdzorg en meer nieuwsupdates. Daarnaast een Save the Date voor de jaarlijkse bijeenkomst van Jeugd met ALV en sprekers op 10 maart en tips voor komende bijeenkomsten, zien we je daar?

Veel leesplezier!
 
Save the date: ALV en sessie ontwikkelingspsychologie
Kijk jij ook samen met ons terug op 2022 en vooruit naar de geplande activiteiten van 2023? En spreekt een inhoudelijke sessie over ontwikkelingspsychologie je aan? Houd dan vrijdag 10 maart 2023 (overdag) vrij voor onze (fysieke) ALV met aansluitend een lezing met inspirerende sprekers. Het programma is op dit moment nog in ontwikkeling, meer informatie daarover en de locatie volgen z.s.m. We ontmoeten je graag in maart.
NIP adviseert Onderwijsraad over inzet schoolpsychologen
In een uitvraag van eind september 2022 geeft de Onderwijsraad aan dat onderwijsbesturen een cruciale rol hebben in het Nederlandse onderwijsbestel. De raad gaat daarom advies uitbrengen over de vraag: “wat is er nodig om ervoor te zorgen dat onderwijsbesturen hun verantwoordelijkheid kunnen waarmaken?” Wij hebben gehoor gegeven aan het verzoek om mee te denken en de Onderwijsraad van input voorzien. Dat hebben we gedaan aan de hand van een aantal bespiegelingen en adviezen van schoolpsychologen. Zij beschikken bij uitstek over de expertise die nodig is om schoolbesturen te ondersteunen bij het uitvoeren van hun taak. Je leest de samenvatting van de input op de website. 
Lees verder  
 
Zet je expertise in voor vluchtelingenkinderen
Al jaren werken we met NVO samen met het Onderzoeks- en Expertisecentrum voor Kinderen en Vreemdelingenrecht, gericht op de belangen van vluchtelingenkinderen in migratieprocedures. Wil je hier ook een bijdrage aan leveren, onderdeel uitmaken van de pool gedragswetenschappers en diagnostisch onderzoek uitvoeren bij kinderen in migratieprocedures? Meld je dan nu aan voor de vereiste training op 27 januari 2023.
Meer info en aanmelden  
 
Vacature lid centrale commissie registraties
Wie komt de centrale commissie registraties versterken? In deze rol ben je medeverantwoordelijk voor het vormgeven van het beleid rondom de registraties van het NIP. We zoeken specifiek een commissielid vanuit het werkveld kinder- en jeugdpsychologie. De commissie vergadert 5 tot 8 keer per jaar. De commissie wordt ondersteund door een secretaris van het NIP bureau, de secretaris bereidt de te behandelen dossiers voor.
Bekijk de vacature  
 
Teleurstellende uitkomst Tweede Kamerdebat over jeugdzorg
 
Op 21 november besprak de Tweede Kamer jeugdzorg en de toenemende problemen in deze sector. In Zorgvisie reageren Arne Popma, voorzitter van de afdeling kinder- en jeugdpsychiatrie van de Nederlandse Vereniging voor psychiatrie (NVvP), en psycholoog Vera Naber (NIP), vertegenwoordiger van de Samenwerkende Beroepsverenigingen Jeugd (SBJ).

Waar volgens Popma en Naber in het veld grote overeenstemming is over wat er nodig is om de jeugdzorg beter te laten werken, staat de discussie tussen gemeenten en het Rijk inhoudelijke afspraken in de weg. Het gaat om discussies die vaak al jarenlang worden gevoerd, zonder resultaat. 
Lees verder  
In de media
Leerlingen melden zich vaker ziek door stress, artsen willen meer preventie', kopte de NOS op 24 november. NIP-lid Gezina Topper:  "Ze kunnen de spanning, de druk of de planning niet aan, vaak in combinatie met andere problemen of zorgen. (...) Wij maken ons zorgen over of het wel gezien wordt door een school als jongeren zich voor de eerste keer ziek melden."


 
Lees het artikel (nos.nl)  
 
Verslag WAG-dag 25 november
Werkgroep Aangaande Gehoor en communicatieve beperkingen (WAG) organiseert jaarlijks de WAG dag. Op vrijdag 25 november stond de jaarlijkse WAG dag in het teken van trauma. Trauma komt gemiddeld genomen vaker voor onder kinderen en jongeren met gehoorverlies en/of een taalontwikkelingsstoornis (TOS) en behandeling vraagt om gespecialiseerde deskundigheid. We schreven een kort verslag van een zeer inspirerende dag.
Lees verder  
 
Studieavonden werkgroep Het Jonge Kind 
Hoe maak je een zorgvuldige analyse bij de start van de behandeling van jonge kinderen en de gezinnen? Daar gaan we op in tijdens de studieavonden “de port of entry, een goede analyse als start van je behandeling”.

We onderzoeken met verschillende specialisten, vanuit zowel de recente wetenschappelijke kennis als de ervaring in de klinische praktijk, welke port of entry zij belangrijk vinden om onder de aandacht te brengen. 

We starten op 17 januari 2023 met een vervolg van de voordracht van vorig jaar van Greet Wagemaker, kinderfysiotherapeut, TOP therapeut en werkend vanuit de Infant Mental Health (IECMH) visie. Zij vertelt over de functie van beweging bij hele jonge kinderen. 
Deze studieavond is onderdeel van een reeks studieavonden. Op 21 maart gaan we in op diversiteit in ouderschap en op 30 mei is het thema ‘armoede en het effect op het gezin met jonge kinderen’.
Lees meer  
Schrijf je nu in voor het webinar Kinderarmoede
Kinderarmoede, wat is dat nou eigenlijk? Wat verstaan we eronder? Over wie gaat het? Wat is de stand van zaken in interventies, professioneel handelen en de professionele structuur rondom deze gezinnen? Hoe signaleer je nu welke leerlingen er in armoede leven en wat is je rol als school en als gedragswetenschapper in het onderwijs? We zijn blij en vereerd dat prof. dr. Nicole Lucassen, bijzonder hoogleraar Kinderarmoede aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, ons meeneemt in cijfers, bewustwording, handreikingen en bovenstaande vragen als het gaat om kinderarmoede.

Dit webinar vindt plaats op vrijdag 27 januari 2023 van 9.00u-11.30u.
Meer info en inschrijven  
 
Terugblik studieavond Het jonge kind
Op 29 november vond een inspirerende webinar plaats: ‘Uit balans – psychische klachten bij ouders na de geboorte en het effect op de ouder-kindrelatie’. Dit webinar werd georganiseerd door de werkgroep Het Jonge Kind van het NIP.

De eerste spreker was Esther van Efferen-Wiersma. Esther is Orthopedagoog-Generalist en werkt in het Infant Mental Health-team en de combi-poli van de afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie/Psychologie van het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis. Daarnaast is zij betrokken bij Connect2Grow, een leer- en verbeterproject waarbij zorgverleners samenwerken met ouders in de gemeente Rotterdam.
Lees verder  
 
Actieplan MIND Us gepresenteerd
MIND Us, de stichting die zich actief inzet voor verbetering van de mentale gezondheid van jongeren presenteerde op 6 december een actieplan voor de komende jaren. Plannen om de mentale gezondheid van jongeren te verbeteren zijn vertaald in concrete acties en doelstellingen in dit MIND Us actieplan ‘Het gaat om jou!’. De acties zijn gericht op zichtbare en aantoonbare resultaten voor de jongeren en sluit aan bij hun leefwereld.





Lees verder en download het actieplan  
 
Vernieuwd NIP-themadossier Mentale gezondheid op school
Het NIP-themadossier Mentale gezondheid op school is vernieuwd. Steeds meer scholen willen structureel investeren in het welbevinden van hun leerlingen en medewerkers. Maar hoe doe je dat, in de hectiek van het vervullen van vacatures, het hanteerbaar houden van de werkdruk en het neerzetten van goede lessen in dynamische klassen? En hoe kies je uit al het beschikbare aanbod het ‘juiste’ voor jouw school?

In dit dossier meer over hoe schoolpsychologen hierbij kunnen ondersteunen. 
Bekijk het themadossier  
 
Leestip: Zorg, jeugdhulp en toezicht in tijden van personeelstekorten
De druk in de zorg en jeugdhulp is hoog. Er zijn steeds meer mensen die zorg nodig hebben maar het aantal mensen dat zorg verleent kan niet meegroeien. De krapte op de arbeidsmarkt is niet tijdelijk en zal de komende 10 jaar toenemen. De inspectie ziet nu al dagelijks dat zorgaanbieders zoeken naar oplossingen zodat de zorg en jeugdhulp door kan gaan. In een nieuwe publicatie licht de IGJ toe wat ze van aanbieders van zorg en jeugdhulp verwachten als het gaat om een groeiend tekort aan medewerkers en hoe zij hun eigen rol zien.
Lees de publicatie  
Nieuwsbrief teruglezen
Leuk dat je onze nieuwsbrief hebt gelezen! Heb je de vorige nieuwsbrief gemist, of wil je deze graag nog een keer lezen? Dat kan: 
Lees de nieuwsbrief van september 2022  
 
+31 30 820 15 00  |  info@psynip.nl  |  www.psynip.nl  |  © 2022 NIP
Volg ons:
Facebook   Twitter   Linkedin   Instagram