Aanpak coronacrisis: balans tussen veiligheid en kwaliteit van leven blijvend aandachtspunt, geslaagde behandeling, BLOOT - Intimiteit en seksualiteit in de ouderenzorg en meer
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
online lezen
Nederlands Instituut van Psychologen
Nieuwsbrief
sectie Ouderenpsychologie
NIP-nummer: onbekend
25 februari 2022
 
 
Namens het bestuur

Tijdens het opstellen van de eerste nieuwsbrief van dit jaar realiseerden wij ons dat het nieuwe jaar nog maar kort begonnen is, maar dat we al actief gestart zijn. Op 28 januari vond het derde deel van het drieluik Probleemgedrag bij dementie plaats en deze keer was onze sectie aan de beurt. In deze nieuwsbrief lees je een verslag van de bijeenkomst.

Ook zijn we heel erg blij dat we Debbie Gerritsen en Bas van Alphen mogen aankondigen als adviseurs van het bestuur van de sectie Ouderenpsychologen. Zij zullen op de achtergrond meedenken, meedoen en adviseren.

Afgelopen woensdag hielden wij als sectie de ALV waarin we het jaarplan voor 2022 presenteerden. Daarvoor was er voor alle sectieleden een workshop van Bas van Alpen, hieronder lees je er meer over.

Er wacht ons een mooie toekomst in de ouderenzorg!
Veel succes in dit nieuwe jaar.

Vriendelijke groet,
Het Bestuur

Ben je al lid van onze LinkedIn-groep?  
Terugblik Workshop en ALV op 23 februari
 
MIeder jaar wil het bestuur van de sectie ouderenpsychologen haar actieve leden bedanken voor hun inzet. Dat gebeurt in de vorm van een workshop en een middag samen zijn. Omdat deze workshop dit jaar online zou plaatsvinden werden alle leden van de sectie uitgenodigd om erbij te zijn.
 
Prof. dr. Bas van Alphen besprak in de workshop de huidige positie van de ouderenpsycholoog en tevens ook van de ontwikkelingen binnen ons uitdagende en complexe werkveld. We werden meegenomen in de vernieuwde beroepenstructuur en welke implicaties dit heeft voor onze discipline. Ook werd besproken hoe de toekomstvisie voor post-academische beroepsopleidingen er uit gaat zien. Belangrijke thema’s hierin zijn het breder opleiden en het flexibel inzetten van GZ-psychologen. Door te kijken naar zogenoemde “transferable skills” kun vaardigheden die je geleerd hebt binnen een doelgroep makkelijker vertalen naar een andere doelgroep.
Lees hier de volledige terugblik  

Aanpak coronacrisis: balans tussen veiligheid en kwaliteit van leven blijvend aandachtspunt
 
Onlangs is het rapport over de aanpak van de coronacrisis van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid verschenen. We herkennen de stille ramp die zich voltrok in de verpleeghuizen.

Vanuit de Sectie Ouderenpsychologie hebben we ons vanaf het begin van de coronacrisis hard gemaakt om niet enkel naar het voorkomen van ziekte te kijken. Ook met de huidige versoepelingen is het belangrijk om dit niet uit het oog te verliezen. Momenteel werken we samen met de andere veldpartijen in de langdurige zorg samen aan een langetermijnvisie op Covid. Aanpak coronacrisis: balans tussen veiligheid en kwaliteit van leven blijvend aandachtspunt - NIP (psynip.nl).
Lees meer: balans bij aanpak coronacrisis  
Geslaagde behandeling
Ze had al een groot deel van haar leven therapieën gehad, gericht op het verminderen van haar depressieve gevoelens. Op 74-jarige leeftijd nam zij voor het eerst deel aan een Schematherapiegroep. Ze keek samen met de twee therapeuten en de groepsgenoten terug op haar jeugd en de emotionele verwaarlozing die zij steeds meer en meer ging herkennen. Hoe meer zij het gemis voelde, hoe meer woede er ook ontstond gericht op haar moeder.

In de creatieve therapie die aansluitend plaatsvond na de schematherapie maakte zij een beeldje van klei dat haar moeder symboliseerde. Ze verfde het zwart en het symboliseerde al het slechte in haar moeder. In de volgende creatieve sessie heeft zij het beeldje ritueel weggegooid om zo symbolisch af te rekenen met alle woede naar haar moeder toe.
 
Daarna kwam er ruimte voor rouw en mildheid naar haar moeder toe.

Het deed haar verdriet dat ze nu pas Schematherapie had gevolgd en niet 40 jaar eerder. Maar het besef dat zij verder was dan ooit stemde haar vrolijk. Ze koesterde de krachtige en prachtige therapie-vorm 'creatieve therapie'.
 
BLOOT - Intimiteit en seksualiteit in de ouderenzorg (interview)
In verpleeghuizen komt seksualiteit vrij snel in de negatieve sfeer van probleemgedrag of onbegrepen gedrag, terwijl de behoefte aan seksualiteit en intimiteit een doodnormale menselijke behoefte is. Ondanks een breed gedragen inzicht dat intimiteit en seksualiteit essentieel is voor de gezondheid en kwaliteit van leven van ouderen in de ouderenzorg, laat de praktijk zien dat zowel zorgprofessionals als ouderen en hun naastbetrokkenen een grote drempel ervaren bij het bespreken van dit thema. Nathalie, Sara en Melanie kwamen in hun werk in het verpleeghuis ook te maken met complexe casussen over dit onderwerp en het viel hun tegen hoe weinig richtlijnen er tot dan toe waren over het onderwerp. Zo ontstond al snel het idee om een bedrijf te starten: BLOOT. Wij spreken met mede-oprichtster Nathalie over BLOOT, hun missie en aanbod en over het thema seksualiteit en intimiteit in het verpleeghuis.
Lees het interview met Nathalie van Ruijven  
 
Boekrecensie VerpleegThuis - Teun Toebes
 
Teun Toebes ging op 21 jarige leeftijd wonen op een gesloten afdeling van het verpleeghuis en bundelt in zijn boek de verhalen van zijn medebewoners. Teun geeft een inkijk in de leef- en denkwereld van mensen met dementie. Het boek bevat een vrolijke noot en tegelijkertijd een passie voor deze doelgroep. Het leest makkelijk weg en geeft verschillende inzichten over de werkwijze binnen de muren van een gesloten afdeling binnen een verpleeghuis. Teun laat de lezer een andere kant zien van veel van onze werkzaamheden.

Het boek is herkenbaar voor iedereen die werkt in de ouderenzorg, maar is in veel opzichten ook confronterend. Teun zijn boodschap is om een kwalitatief beter leven te hebben na de diagnose dementie. Hij wil de eigen regie teruggeven aan de mensen met dementie. Het boek zet je zeker aan het denken. Voor een psycholoog werkzaam in de ouderenzorg zullen sommige inzichten niet per se nieuw zijn, maar het boek kan bijdragen aan beter inzicht in de leef- en denkwereld van mensen met dementie.
Lees meer over het boek VerpleegThuis  
Proefschriftbespreking - Cognitieve screening van laagopgeleide en analfabete oudere etnische minderheden in de geheugenpolikliniek
Miriam Goudsmit, klinisch psycholoog bij de afdeling Psychiatrie en Medische Psychologie van OLVG heeft op 21 december 2021 haar proefschrift verdedigd aan de Universiteit van Amsterdam. Het proefschrift is getiteld: “Cognitive screening of low educated and illiterate older minority ethnic patients in a memory clinic setting”. Promotor is B. A. Schmand, hoogleraar Brain & Cognition en copromotor is Juliette Parlevliet, klinisch geriater in het AMC. Goudsmit concludeert dat het overbruggen van barrières in taal, cultuur en opleiding noodzakelijk zijn voor goede diagnostiek van dementie.
Lees meer over het proefschrift  
 
Korting op ANDI voor NIP-leden
Op initiatief van sectie Neuropsychologie krijgen NIP-leden, die vanaf 1 februari 2022 een abonnement nemen op ANDI-Norms, 20% procent korting op een jaarabonnement! ANDI omvat een grote en unieke database met normgegevens, waarin de representativiteit voor patiënten gewaarborgd is en het biedt uitgebreide opties voor verslaglegging. Op basis van multivariate diagnostiek kunnen meerdere karakteristieken van een individuele patiënt worden vergeleken met die van een normgroep.

Sluit je vanaf 1 februari een jaarabonnement af, communiceer dan met ANDI dat je NIP-lid bent, zodat de korting meteen wordt toegepast. De korting kan worden gebruikt voor zowel een nieuw abonnement als voor een verlenging van een eerder afgesloten abonnement. De korting is niet beschikbaar met terugwerkende kracht en geldt alleen voor jaarabonnementen. 
Meer info op andi.nl  
 
Luistertips

Podcast Bas van Alphen Rino Premium
In deze vijfde aflevering schuift Prof. Dr. Bas van Alphen aan om het te hebben over Persoonlijkheidsproblematiek bij Ouderen.

Podcasts RINOgroep Utrecht
RINO Groep laat ggz-professionals zien dat wetenschap meer is dan SPSS en soms ook heel grappig, spannend en verbindend kan zijn.

Heb je zelf een luistertip voor collega ouderenpsychologen? Laat het ons weten dan kunnen we dit delen op LinkedIn of in een volgende nieuwsbrief. 

Mail je tip  
 
Samenvatting Drieluik Probleemgedrag bij dementie
 
Op 28 januari sloten we het drieluik over probleemgedrag bij dementie af met de online sessie ‘De Gamechanger’. Besproken werd hoe de inrichting van de zorgorganisatie bij kan dragen aan de preventie van probleemgedrag. We zijn trots op deze mooie seminarserie waarbij we tijdens de eerdere sessies zijn ingegaan op de rol en positie van behandelaar bij probleemgedrag en samenwerken bij probleemgedrag: het benutten van elkaars expertise in vertrouwen en open dialoog. Lees het verslag van de drieluik of kijk het webinar terug via de website.
Kijk het webinar terug  
     
 
 
+31 30 820 15 00  |  info@psynip.nl  |  www.psynip.nl  |  © 2022 NIP
Volg ons:
Facebook   Twitter   Linkedin   Instagram