Testing the tests: de weerbarstigheid van de praktijk
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
online lezen
Nederlands Instituut van Psychologen
Nieuwsbrief
sectie Neuropsychologie
NIP-nummer: onbekend
september 2022
 
 
In deze nieuwsbrief
 
Woordje van onze voorzitter
 
Beste collega’s,

De ‘grote vakantie’ is nu toch voor de meesten van ons wel voorbij, de kerstdagen staan nog nét niet voor de deur, oftewel: tijd om even kort terug te blikken. Op 1 april vond onze ALV plaats in combinatie met een webinar over de cognitieve gevolgen van COVID. Dit webinar werd goed bezocht en we willen degenen die erbij waren nogmaals bedanken voor hun actieve bijdrage! Sinds de ALV mag ik me officieel voorzitter van deze sectie noemen, ik ben heel erg blij met deze kans en heb veel zin in wat komen gaat. Wel betekende de ALV ook het definitieve vertrek van Joke Spikman als voorzitter en uit onze sectie, helaas. Kort daarop werd bekend dat Frank Jonker ons ook gaat verlaten en de nieuwe voorzitter van de sectie GGZ  wordt. Via deze weg nogmaals hartelijk gefeliciteerd met je nieuwe functie Frank. Wij zijn van plan samen te blijven werken om de belangen van alle (klinisch) neuropsychologen, waaronder werkzaam in de GGZ, te behartigen. We zijn erg blij dat Michel Nelwan ons komt versterken, niet in de laatste plaats omdat we met hem een specialist op gebied van kinderneuropsychologie in het bestuur krijgen. Michel stelt zich in deze nieuwsbrief graag aan jullie voor.

Een aantal dossiers heeft onze specifieke aandacht gehad de afgelopen maanden, waaronder het aandeel neuropsychologie in de GZ-opleiding. Het profileren van ons mooie vakgebied is en blijft voor onze sectie belangrijk, ook via LinkedIn posts, reacties en deelname aan richtlijnontwikkeling.
 
Tot slot is de fusie met de NVGzP natuurlijk aanstaande, een mooie ontwikkeling waar we als sectiebestuur naar uitkijken. We roepen heel graag zowel de NIP als NVGzP-leden op om zich actief in te zetten voor onze sectie (zowel als bestuurslid als lid van een werkgroep)! Geïnteresseerd? Je kunt ons contacteren via neuropsychologie@psynip.nl.
 
Collegiale groeten namens het sectiebestuur,
Anne Buunk
 
Testing the tests; de weerbarstigheid van de praktijk
 
De maker en beoordelaar van een nieuwe test zal oog moeten hebben voor psychometrische aspecten, zoals validiteit, betrouwbaarheid, en normgegevens. Tegelijkertijd ziet de gebruiker, die problematiek van een bepaalde populatie in de praktijk wil meten, zich geconfronteerd met allerlei uitdagingen bij de toepassing en implementatie. 

Na twee jaar coronamaatregelen en slechts online gepresenteerd te hebben, gaan we nu weer live! We pakken dit keer uit en organiseren samen met de NVN een najaarssymposium op 14 oktober. Het symposium vindt plaats aansluitend op het internationale revalidatiecongres van de NR-SIG-WFNR te Maastricht. Het onderwerp van het symposium zal hopelijk velen aanspreken en herkenbaar zijn. Het gebruik en de ontwikkeling van neuropsychologische testen en behandelingen wordt zowel vanuit wetenschappelijk en methodologisch perspectief als vanuit gebruikersperspectief belicht. 

Omdat we weten dat het onderwerp velen aangaat en allerlei vragen en meningen oproept, houden we naast lezingen ook een plenaire discussie. Er kunnen vragen gesteld worden aan zeer ervaren klinisch neuropsychologen en onderzoekers, en met elkaar in discussie gaan over actuele thema’s zoals de COTAN-beoordeling van neuropsychologische testen, normering, en (het gebrek aan) eenduidigheid in het beschrijven van testresultaten in een neuropsychologische rapportage. Uiteraard is er tijdens deze interessante dag tijd om bij te praten met elkaar, te netwerken, en posters te bekijken. Wij zorgen voor de lunch en een gezellige borrel om de dag mee af te sluiten.
Interesse? Meld je aan  
 
Project Vital Minds Movement
Vital Minds Movement is een beweging voor en door studenten en young professionals, zij zetten zich in voor actieve betrokkenheid met de doelgroepen van de (Neuro)psycholoog. Zo is de eerste samenwerking opgestart met Stichting Oud Geleerd Jong Gedaan. Het doel van deze samenwerking is om de kennis van psychologiestudenten te gebruiken om ouderen en hun omgeving te attenderen op het belang van bewegen. Vanuit de literatuur is de boodschap 'voldoende bewegen!' wel duidelijk. En deze boodschap maken jonge enthousiastelingen graag wereldkundig. 

Bekijk de video hier of door op de afbeelding hieronder te klikken. 
 
Nieuw bestuurslid Michel Nelwan
Portret VeraIn september 2022 sluit Michel Nelwan aan bij het bestuur. Michel is werkzaam als klinisch neuropsycholoog bij het Erasmus Medisch Centrum op de kinder- en jeugdkliniek, onderdeel van de afdeling kinder- en jeugdpsychiatrie. Daar is hij eindverantwoordelijk behandelaar voor een van de groepen (de dagbehandelingsgroep diagnostiek) en coördinator van de psychodiagnostiek en de educatieve therapie op de kliniek. Daarnaast is Michel docent bij de RINO Groep, zowel in de gz-opleiding als de opleiding tot klinisch neuropsycholoog.

Binnen het bestuur zijn nog weinig leden met een achtergrond in de kinder- en jeugdpsychiatrie. Het kunnen benadrukken van het belang van de klinische neuropsychologie in het kinder- en jeugdveld is daarom ook de belangrijkste drijfveer voor het toetreden tot het bestuur. 

We heten Michel van harte welkom!

1 november: NGN Congres “De Geheugenpoli van de toekomst: Betekenisvolle innovaties”
 
Met onder meer de toegevoegde waarde van neuro-imaging technieken in de dagelijkse klinische praktijk op onze geheugenpoli’s, 1½ lijn diagnostiek, rijgeschiktheid bij dementie, nieuwe zorgpaden, veel aandacht voor mantelzorgers en natuurlijk casuïstiek.

Het Nederlands Geheugenpoli Netwerk (NGN) biedt tijdens h
aar congres op 1 november ook voor neuropsychologen een interessant programma aan!
Bekijk het complete programma  
Agenda
14
OKT
Testing the Tests: de weerbarstigheid van de praktijk
Hybride Najaarscongres van NVN en NIP
1
nov
‘De geheugenpoli van de toekomst: Betekenisvolle innovaties’
NGN congres
25
nov
Dystonie in de spotlight
Hybride DystoniaNet Symposium
Volg je onze sectie al op social media?
  
 
+31 30 820 15 00  |  info@psynip.nl  |  www.psynip.nl  |  © 2022 NIP
Volg ons:
Facebook   Twitter   Linkedin   Instagram