Feiten en cijfers over alcohol 2023
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
online lezen
Nederlands Instituut van Psychologen
Nieuwsbrief sectie Verslaving
2 oktober 2023
 
Problemen rondom drugs effectief aanpakken
 
We weten het als psychologen binnen de verslavingszorg als geen ander: drugsgebruik heeft vele gevolgen. Niet alleen persoonlijke gevolgen of maatschappelijke gevolgen zoals onveilige situaties in het verkeer en gewelddadige criminaliteit, maar ook gevolgen voor het milieu. Drugsafval wordt namelijk steeds vaker in riolen en woonwijken gedumpt. Een thema waar we onze ogen niet voor moeten sluiten. Welke nieuwe kennis kan bijdragen aan effectief beleid rondom (illegale) drugs? En wat betekent dat voor de praktijk van de preventie en verslavingszorg? ZonMw deed er onderzoek naar, de notitie ‘Kennis voor onderbouwd drugsbeleid’ is naar mijn mening aanbevolen leesmateriaal.

Dit belangrijke onderwerp houden we als sectie op onze agenda. Houd onze LinkedIn-pagina en de nieuwsbrieven in de gaten voor o.a. een webinar over dit onderwerp.


Lees snel verder voor meer nieuws uit ons boeiende vakgebied!

Dr. Peter Greeven
Voorzitter sectie Verslavingspsychologie
Wil jij zelf een bijdrage leveren aan ons fascinerende vakgebied?
We kunnen wel wat versterking gebruiken binnen ons bestuur en komen graag met je in contact! Neem een kijkje op onze sectiepagina of mail ons voor meer informatie.
 
In deze nieuwsbrief
 
 
Vernieuwde richtlijn Middelengebruik Jeugdhulp gepubliceerd
Deze herziene richtlijn is geüpdatet met nieuwe kennis vanuit de praktijk, wetenschap en ervaringen. Zo zijn onder andere de fasen van verslaving en nieuwe interventies toegevoegd, en de risico- en beschermende factoren zijn aangevuld. Daarnaast is de richtlijn verbreed: deze biedt niet enkel meer handvatten voor professionals binnen de jeugdhulp en jeugdbescherming, ook andere jeugdprofessionals kunnen (delen uit) de richtlijn gebruiken.

Naast de richtlijn zijn ook de werkkaarten, onderbouwing en informatie voor ouders bijgewerkt.
Bekijk de richtlijn  
 
Onze voorzitter benoemd tot NIP erelid! 
 
Onze voorzitter Peter Greeven werd tijdens het NIP Jaarcongres 2023 in Eindhoven benoemd tot NIP erelid. Wij zijn als sectiebestuur zeer trots op hem en feliciteren hem van harte met zijn erelidmaatschap en bedanken hem voor zijn tomeloze inzet voor het NIP, de verslavingszorg en voor onze sectie de afgelopen jaren.
Regiebehandelaar binnen de EPA-zorg: lust of last?
Worstel jij als EPA-psycholoog met de invulling van het regiebehandelaarschap binnen multidisciplinaire teams? Je bent niet de enige! Reden voor de werkgroep EPA van de sectie GGZ om er op 17 november een mini-symposium over te organiseren.  
Bekijk het complete programma  
 
Symposium Dwang & Drang – 6 oktober 
Tijdens het symposium van onze collega’s van de sectie Neuropsychologie vertelt Meine Bosma-Bleekers over seksverslaving en staat Elly Prins stil bij gedragsontremmingen.
Bekijk het complete programma  
 
Feiten en cijfers over alcohol, juni 2023, door het STAP
Klik op de afbeelding om de hele factsheet (pdf) te downloaden.

Artikelen/wetenschap
  • De verwijzing bij comorbide middelengebruik en psychische problematiek loopt vaak stroef. Daarom nam de Stuurgroep Toegankelijkheid en wachttijden ggz het initiatief een advieskaart te ontwikkelen. Het laat verwijzers en zorgaanbieders zien welke hulp het meest passend is bij middelengebruik en psychische problematiek.
  • Onlangs publiceerde het IVO een artikel over een Nederlandse studie die onderzoek deed over de ervaringen van mensen in herstel van drugsverslaving. Benieuwd naar de uitkomsten? Lees er hier alles over. 
  • Uit recent onderzoek blijkt dat broers en zussen een grote invloed kunnen hebben op het cannabisgebruik van hun broer of zus, zelfs net zo veel invloed als leeftijdsgenoten. 
Maak kennis met ons nieuwe student-bestuurslid David
 
David Hoogerbrugge raakte tijdens het symposium ‘Forensische Verslavingszorg van de toekomst’ met ons aan de praat. Nu is zijn eerste bestuursvergadering een feit. We zijn blij met deze nieuwe aanwinst! Ook toetreden tot ons sectiebestuur? Stuur ons een mail en we vertellen je er graag meer over. 

David is 35 jaar en is geboren en getogen Amsterdammer: 
“Na een horecacarrière besloot ik het roer om te gooien, en begon ik op mijn dertigste aan de bachelor Psychologie aan de Universiteit van Amsterdam. Een jaar geleden rondde ik deze opleiding af, en na een noodzakelijk tussenjaar (niet ingeloot), begin ik aanstaande september aan de master Klinische Psychologie aan de UvA. Naast mijn studie ben ik drie dagen per week werkzaam bij RINO Amsterdam als Opleidingscoördinator BIG - GZ Volwassenen.

In mijn vrije tijd sport ik wekelijks met een goede vriend, waarna wij samen koken. Daarnaast heb ik sinds vorig jaar samen met mijn vriendin een nieuwe hobby opgepikt: kitesurfen! Los van deze sportieve bezigheden houd ik er ook van om, na er jarenlang zelf gewerkt te hebben, in de horeca te gast te zijn. Ik kijk er enorm naar uit om mij in te zetten voor het vak van de verslavingspsycholoog!”

Uit het nieuws
Comeback van sigaretten op beeld
De sigaret op TV, in films of series lijkt een zorgelijke comeback te maken, volgens The Guardian
 
Roken nog veel ongezonder dan je al dacht
Het RIVM deed een herberekening van de schadelijke stoffen in sigaretten, en deze hoeveelheid kan tot vijftien keer hoger zijn dan aanvankelijk gedacht.
 
Smaakjesverbod e-sigaretten weer uitgesteld
Helaas is het verbod op smaakjes voor e-sigaretten weer uitgesteld door de Nederlandse overheid, met als reden dat de impact voor tabaksfabrikanten groter is dan gedacht. Het gaat nu pas per 1 januari 2024 in, drie maanden later dan gepland. Wij vinden dit als sectie een zorgelijke ontwikkeling! 
 
Online gokbedrijven verzaken zorgplicht, spelers verliezen veel in korte tijd
Online gokbedrijven beschermen hun klanten te weinig tegen verslaving en het verliezen van onverantwoord veel geld in korte tijd. Dat is de conclusie van onderzoek van de toezichthouder op de sector, de Kansspelautoriteit.
Terugkijktip Webinars Ouderen & Verslaving
Verslavingskunde Nederland en sectie Ouderenpsychologie van het NIP organiseerden een webinar over ouderen en verslaving. Bekijk hier het webinar en de presentatie van Verslavingskunde Nederland met Rob Bovens en Hans Dupont terug.

Tijdens het NIP-webinar sprak Lisette de Graaf over alcohol- en tabaksverslaving bij ouderen en Rozemarijn Janssen over benzodiazepinen bij ouderen. Iefke Ankersmit en Nynke Sopers staan stil bij hoe de begeleiding bij alcoholproblematiek bij ouderen eruitziet.
Informatie, links en tips
 
Agenda
6
OKT
Symposium Dwang & Drang
Zowel bij neurologische als psychiatrische aandoeningen zien we gedrag dat als problematisch wordt beschouwd. Op het gebied van dwang en drang kennen we een breed scala aan uitingsvormen. Het symposium behandelt gedragsstoornissen vanuit de neuropsychologische invalshoek. Aan bod komen oorzaken, behandeling en preventie.
17
NOV
Mini-symposium Regiebehandelaarschap binnen de EPA-zorg
Veel EPA-psychologen ervaren moeilijkheden bij het vervullen van hun rol als regiebehandelaar in multidisciplinaire teams. Deze middag biedt inzichten en praktische tips om de invulling van deze rol te verbeteren.
24
NOV
Eerste dag van het Drieluik Passende Zorg
Wat betekent passende zorg voor psychologen en hoe beïnvloedt het je werk? Ontdek het tijdens deze drieluik. De eerste middag op 24 november gaat over theoretische kaders en implementatie in organisaties. Er is ook een panelgesprek, waarin we graag van jou horen hoe je passende zorg op dit moment ervaart.
7
DEC
Congres Verslaving & Dubbele Diagnose door Leids Congresbureau
Binnen de ggz heeft 20-50% van de cliënten naast een psychische stoornis te maken met een verslaving, een dubbele diagnose. Dit bemoeilijkt de behandeling en een juiste aanpak van beide problemen is erg belangrijk. Dit 3e landelijke congres focust op leefstijlpsychiatrie, herstelgerichte benadering en medicatie bij dubbele diagnose.
7
DEC
Inspiratiedag Studenten, mentale gezondheid en middelengebruik
Deze jaarlijkse inspiratiedag van het Trimbos-instituut staat in het teken van kennisuitwisseling en elkaar inspireren: wat kunnen onderwijsinstellingen en verenigingen doen om de mentale gezondheid van studenten te verbeteren en problemen door middelengebruik voorkomen, beperken en verhelpen? Het is een dag waarbij er niet alleen gesproken wordt óver, maar ook mét studenten. 
21
MAA
Save the Date - Jaarlijks Psychodiagnostiek-congres NIP
Let op, dit evenement vindt plaats in 2024.
7
JUN
Save the date - NIP-congres
Let op, dit evenement vindt plaats in 2024. 
Nieuwsbrief teruglezen
Leuk dat je onze nieuwsbrief hebt gelezen! Heb je de vorige nieuwsbrief gemist, of wil je deze graag nog een keer bekijken? Dat kan: 
Lees de nieuwsbrief van juni 2023  
 
+31 30 820 15 00  |  info@psynip.nl  |  www.psynip.nl  |  © 2023 NIP
Volg ons:
Facebook   Twitter   Linkedin   Instagram
*Let op: Je afmelding geldt voor álle NIP-berichten, dus ook sectie-nieuwsbrieven en mailings