Nederlands Instituut van Psychologen
Enquête sectie Neuropsychologie
oktober 2023
 
Enquête: kwalitatieve beschrijving van scores op prestatietaken
Fijn dat je mee wilt werken aan deze enquête. Deze korte enquête gaat over hoe jij als lid van sectie Neuropsychologie het liefst ziet dat vakgenoten een uitslag op een neuropsychologische test of vragenlijst noemen (of ‘labelen’). We richten ons in deze fase eerst op de normaal-verdeelde scores.
Indelingen: Bouma e.a. (2012) en Hendriks e.a. (2020)
De projectgroep is van mening dat het het meest voor de hand liggend is om een keuze te maken tussen de indeling van Bouma e.a. (2012) en die van Hendriks e.a. (2020), als het gaat over kwalitatieve beschrijvingen bij normaal-verdeelde scores. Beide indelingen hanteren 7 klassen met vergelijkbare grenzen wat betreft de standaardscores, alleen de naamgeving van sommige labels verschilt, zoals je in deze tabel kunt zien:
Achtergrond enquête
Er zijn door collega’s in het land al meerdere artikelen over dit onderwerp gepubliceerd en er is al veel werk verricht op dit vlak, zowel nationaal als internationaal. In de editie jaargang 15 (2020) van het Tijdschrift voor Neuropsychologie vind je bijvoorbeeld enkele artikelen over de voor- en nadelen van het gebruik van de verschillende labels.

7 klassen/intervallen
Op basis van het eerdere werk concluderen we dat binnen het vakgebied van de neuropsychologie in Nederland al een zekere mate van consensus heerst waar het gaat om de interpretatie en beschrijving van testresultaten (d.w.z. qua normaal-verdeelde scores). Naar verwachting gebruikt bijv. de meerderheid van de neuropsychologen de statistische indeling in zeven klassen/intervallen.

Semantisch label
De meeste discussie bestaat nog over de kwalitatieve beschrijving van deze testresultaten, d.w.z. welk semantisch label (zoals ‘gemiddeld’ of ‘laag’) geef je aan een score. Door de sectie Neuropsychologie van het NIP is de projectgroep ‘Uniformiteit in de kwalitatieve beschrijving van scores op prestatietaken’ aangesteld met als doel de sectie hier advies in te geven. De sectie hoopt dat sectieleden op basis van dit advies uniforme labels gaan gebruiken.

We hechten groot belang aan de uitkomsten van deze enquête bij het formuleren van het advies. Daarom vinden we het fijn als ook jij deze enquête invult!

Het kost maar een paar minuten en is anoniem in te vullen.
Bedankt voor je tijd en input!
Naar de enquête  
+31 30 820 15 00  |  info@psynip.nl  |  www.psynip.nl  |  © 2024 NIP
Volg ons:
Facebook   Twitter   Linkedin   Instagram