Vanaf 1 juli 2024 kan Stichting Pensioenregister, op verzoek van de deelnemer, data delen in de Mijn-omgeving van pensioenuitvoerders. Door aan te sluiten op de MO-API kunnen pensioenuitvoerders een integraal beeld geven van alle opgebouwde pensioenaanspraken van de deelnemer, inclusief de elders opgebouwde pensioenen. De MO-API deelt hiervoor onder andere het opgebouwde en te bereiken pensioen en het AOW-bedrag. Sinds afgelopen najaar testen we met een aantal organisaties de werking van de API. Een van de organisaties die meedraait in deze pilot is TKP. We vroegen Madelon Otten (productowner klantbediening) en Robin Bond (business change manager) wat voor TKP de reden is om mee te doen aan de pilot en wat hun ervaringen tot nu toe zijn.
Betere keuzebegeleiding
TKP wil deelnemers op een begrijpelijke manier aanvullend financieel inzicht geven. Dit draagt bij aan een betere keuzebegeleiding, iets waar klanten van TKP veel waarde aan hechten. “De uitdaging hierbij is hoe en met welke data we dat extra inzicht kunnen realiseren voor deelnemers”, geeft Robin aan.
Inzicht in datalevering via MO-API
“Door de pilot kunnen we in een vroeg stadium onderzoeken welke mogelijkheden MO-API biedt en welke beperkingen er zijn. Zo krijgen we vanuit de API straks het correcte AOW-bedrag door. Hierdoor hoeven we deelnemers niet meer te vragen of ze in het buitenland hebben gewoond. We onderzoeken nu hoe we dit optimaal kunnen benutten. Waar we bijvoorbeeld ook rekening mee moeten houden, is dat de API ook de data meelevert van de eigen regeling. Momenteel kijken we hoe we dit meenemen in onze tooling”, voegt Madelon toe.
Leerzaam traject
Zowel TKP als Stichting Pensioenregister ervaren de pilot als een leerzaam traject. “We verkennen en onderzoeken samen de mogelijkheden van de API. Dit doen we vanuit meerdere disciplines. We nemen Stichting Pensioenregister mee in de tools die we ontwikkelen. Het delen van ervaringen en ontwikkelingen geeft beide partijen inzichten voor verdere analyse. De sfeer is informeel, het is makkelijk schakelen en we ervaren korte lijnen. We staan hierbij open voor elkaars perspectief en leren van elkaar”, zegt Robin.
Denk na hoe je de data wilt inzetten
De MO-API biedt een veelheid aan data, zo worden bijvoorbeeld ook de scenariobedragen, het partner- en wezenpensioen en, indien bekend, bedragen voor de ex-partner doorgegeven. Het datamodel Pensioenaanspraken geeft een volledig overzicht van de data die gedeeld wordt. Op de vraag of Madelon tips heeft voor uitvoerders die gebruik willen gaan maken van de API, geeft ze aan dat het essentieel is om het datamodel goed te doorgronden en exact te weten welke data gedeeld wordt. “En neem bij vragen contact op met Stichting Pensioenregister”, vult ze aan.
Datadelen vanaf 1 juli mogelijk
Stichting Pensioenregister rondt de pilot eind maart af. In het tweede kwartaal van dit jaar komen de specificaties beschikbaar voor de sector en kunnen pensioenuitvoerders zich aanmelden en aansluiten. Vooralsnog is de verwachting dat de AMvB die het delen van data met pensioenuitvoerders mogelijk maakt op 1 juli 2024 van kracht zal zijn.
Vragen over MO-API?
Heb je vragen over de MO-API? Laat het ons weten via bestuursbureau@pensioenregister.nl. We beantwoorden je vragen graag.
|