Omgevingsdienst
Aanmelden OD on Tour
Ketenaanpak tegen milieucriminaliteit
Ketenaanpak: samen tegen milieucriminaliteit
Met onze ketenaanpak controleren we de hele keten van een (afval)stof: van verwijderen, inzamelen, vervoeren, opslaan, verwerken tot hergebruiken of verbranden. Afvalstoffen, maar ook de asbest- en bodemketen beslaan zeer grote en diffuse ketens. Sommige bedrijven voeren meerdere stappen in de keten uit, waardoor milieucriminaliteit op de loer ligt. Denk daarbij aan het vermengen of omkatten van (afval)stoffen, het verhullen van de samenstelling en zo het bevoegd gezag het zicht op de (afval)stromen te ontnemen. Dit veroorzaakt schade aan het milieu waarvan de consequenties vaak pas op langere termijn zichtbaar zijn, zoals de verslechtering van de luchtkwaliteit en de verslechtering van de kwaliteit van drink- en oppervlaktewater.

Naast milieuschade kan milieucriminaliteit tot hoge maatschappelijke kosten leiden en leidt dit tot oneerlijke concurrentie. De ketenaanpak is een belangrijke aanvulling op risicogericht werken. We werken daarvoor samen met partijen als OM, NVWA, IL&T, FIOD en andere landelijke inspectiediensten. We wisselen onderling informatie en data uit. Samen analyseren en duiden we deze data, zodat we gericht kunnen handelen tegen criminaliteit.

We nodigen u uit voor een inspirerende bijeenkomst en een kijkje in de keuken op de stortplaats van Attero in Tilburg. Deze deponie is de centrale stortplaats voor niet brandbaar en/of recyclebaar afval uit Noord-Brabant en omstreken. Binnen de afvalverwerkingsketen is deze stortplaats een belangrijk knooppunt en ook een eindbestemming voor diverse afvalstromen (o.a. asbest).

Het toezicht op de afvalverwerkingsketen is een complexe basistaak voor de omgevingsdiensten en vraagt dan ook om een innovatieve, ketengerichte aanpak. De urgentie voor een dergelijke aanpak blijkt inmiddels ook uit het rapport van de commissie Van Aartsen en het Dreigingsbeeld Milieucriminaliteit 2021. Daarnaast vraagt de sturing van een circulaire economie om een effectieve en slimme inzet van VTH-instrumenten.

De 3 Brabantse omgevingsdiensten hebben de ambitie om gezamenlijk die instrumenten oor een ‘Brabantse ketenaanpak’ te ontwikkelen. Hoe dit kan werken en wat daar voor nodig is leggen wij u graag uit. Vanuit hun perspectief op ketengerichte problemen/risico’s zal ook Attero een bijdrage leveren.


Praktische informatie:
  • locatie: Attero, Vloeiveldweg 9 in Tilburg (melden bij de weegbrug) 
  • dag: donderdag 29 september 2022
  • tijdstip: 13.00 - 15.30 uur
 
Je kunt het formulier niet langer invullen. Het aantal aanmelders is bereikt of de inschrijfdatum voor het evenement is verstreken.
 
Zichtbaar samen
werken aan een
schone, veilige
en duurzame
leefomgeving
Contact met OMWB on Tour
Bezoekadres
Spoorlaan 181
5038 CB Tilburg
communicatie@omwb.nl
www.omwb.nl/ontour