En: factsheet comorbiditeit behandelen naast psychose
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
online lezen
Nederlands Instituut van Psychologen
Nieuwsbrief sectie GGZ
25 april 2023
 
In deze nieuwsbrief
 
 
Van onze voorzitter - onze sectie bruist! 
We zaten niet stil de afgelopen periode. Ik ben heel blij dat zowel nieuwe leden als trouwe oude leden onze jaarlijkse ALV bezochten en input gaven op onze plannen. We kunnen daardoor vol vertrouwen onze plannen ten uitvoer gaan brengen. Met drie nieuwe bestuursleden zijn we op sterkte en dat ga jij als lid de komende tijd merken aan onze activiteiten. Ik noemde in de vorige nieuwsbrief het onderwerp ‘passende zorg’ al. We zijn volop bezig met de organisatie van een drieluik over dit onderwerp. Zet 8 september, 24 november en 2 februari in de middag alvast in je agenda! 

Maar ook onze werkgroepen zitten niet stil. Onze werkgroep Psychotrauma organiseerden een succesvol symposium (zie bovenstaande foto’s) over evidence based psychotrauma. De jaarlijkse scriptieprijs Psychotrauma werd daar uitgereikt aan Liset Terpstra voor haar masterscriptie over de psychologische gevolgen van gedwongen migratie en van de gebeurtenissen die aanleiding geven tot de vlucht bij vluchtelingen. En het volgende evenement vanuit de werkgroep staat alweer op de planning, namelijk een webinar over het meenemen van het systeem bij een psychotraumabehandeling op 29 juni.

Benieuwd naar meer nieuws vanuit onze sectie en vanuit ons werkveld? Lees dan snel verder! 

Mede namens het bestuur,

Dr. Frank Jonker
Klinisch Neuropsycholoog
Voorzitter Sectie GGZ
Kan je comorbiditeit behandelen naast een psychose?
Is een diagnose van een psychotische stoornis een contra-indicatie is voor het behandelen van comorbide problemen? En welke (vaak onjuiste) stereotyperende ideeen hebben veel zorgproffessionals over mensen met een psychotische stoornis? Tonnie Staring van Gedachten Uitpluizen bracht een factsheet uit over het behandelen van comorbiditeit naast psychose waarin je o.a. het antwoord op bovenstaande vragen vindt. 
Bekijk de factsheet  
 
Ken je Gedachten Uitpluizen al?
Gedachten Uitpluizen is een vorm van cgt die speciaal is ontwikkeld voor cliënten met psychotische klachten. De kern ervan is dat je in gesprek gaat met je cliënt over zijn vreemde en ongewone ervaringen. Niet om deze weg te nemen, maar om samen naar zijn gedachten over die ervaringen te kijken, op onderzoek te gaan en de zin van de onzin te onderscheiden. Gedachten Uitpluizen zet zich landelijk in CGT voor psychose te implementeren, o.a. met AKWA, ZIN, P3NL, en de Nederlandse GGZ.
 
Doen en laten van een therapeut
Hoe zorg je als bevlogen psycholoog ook voor jezelf? Hoe kan je bijdragen aan het versterken van therapeutfactoren van je supervisant? En hoe kan je (nog) korter en krachtiger behandelen? Psycholoog Michiel Linssen gaf veel lezingen over deze onderwerpen. Hij vat deze lezingen nu samen in zijn boekje ‘Doen en laten van een therapeut’. Benieuwd geworden? We kregen een exemplaar in pdf, lees je met ons mee?
Lees ‘Doen en laten van een therapeut’  
Even voorstellen: nieuwe bestuursleden
Het sectie GGZ-bestuur heeft de afgelopen periode maar liefst drie nieuwe bestuursleden mogen verwelkomen. Benieuwd naar wie zij zijn en wat zij willen betekenen voor de sectie?
Lees verder  
 
Save the date! Drieluik Passende Zorg – van ziek naar gezondheid
Ben jij als psycholoog binnen de GGZ al bezig met passende zorg? Doe je aan shared decision making? Wordt ervaringsdeskundigheid ingezet bij de behandeling? Werk jij vanuit de hulpvraag in plaats van de classificatie? Vanuit Zorginstituut Nederland is de implementatie van Passende Zorg een groot thema, maar wat is de rol van de psycholoog daarin? Hoe spelen GGZ instellingen in op passende zorg? En wat zijn voorbeelden van good practices?
 
Belangrijke vragen waar wij als sectie GGZ antwoord op willen krijgen. Daarom organiseren we op de vrijdagmiddagen 8 september, 24 november en 2 februari een drieluik over passende zorg. Daarbij komen thema’s als wetenschap, innovatie en good practices aan bod. Zet deze data alvast in je agenda en houd onze LinkedIn in de gaten voor meer informatie. 
 
Webinar Trauma, een relationele opgave
Wat is het effect van psychotrauma op de ouder-kind relatie of op het gezin? En hoe kan je in de behandeling van psychotrauma de familierelaties goed meenemen in het proces? Op 29 juni vertellen Marloes de Kok en Jan Baars je er alles over! Dit webinar is gratis en exclusief voor onze NIP-leden. 
Meer info en aanmelden  
 
Neem een kijkje in onze webinar database
De afgelopen periode zijn er meerdere webinars verschenen die interessant zijn voor psychologen werkzaam binnen de GGZ. Een webinar gemist? Kijk deze terug in onze webinar database. Een greep uit deze webinars:
Bekijk alle NIP-webinars  
 
Masterclass Neuropsychologische Diagnostiek Kind & Jeugd
 
Ben jij een masterpsycholoog of gz-psycholoog met interesse in neuropsychologische diagnostiek bij kinderen en jeugdigen? Volg dan op 12 mei de masterclass van onze collega’s van de sectie Neuropsychologie, met een interactieve lezing met Michel Nelwan. Michel stelt zich alvast even aan je voor in het hier getoonde filmpje. Neem je eigen casus mee, en spar met je vakgenoten over de verschillende casussen. 
Meer info en aanmelden  
NIP Jaarcongres - 9 juni 2023
Workshop Waardegericht leven: handvatten uit de Acceptance and Commitment Therapy
 
Op vrijdag 9 juni organiseert het NIP weer haar jaarcongres. Het NIP Jaarcongres staat dit jaar in het teken Bruto Nationaal (On)geluk: op zoek naar de balans. We nemen je mee in een divers programma rondom dit thema. Met voor eenieder wat wils.

Eén van de workshops is die van prof. dr. Nele Jacobs en dr. Jennifer Reijnders: Waardegericht leven: handvatten uit de Acceptance and Commitment Therapy. Na een korte introductie in Acceptance and Commitment Therapy ga je zelf aan de slag. Je gaat op zoek naar datgene wat jou iedere morgen het bed uit doet komen: jouw waarden. Persoonlijke waarden zijn als een kompas en helpen je om keuzes te maken om gelukkig te zijn en zinvol bezig te zijn. Dat vereist echter dat je je ook daadwerkelijk gedraagt volgens jouw waarden. Dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan, maar niet meer na deze workshop: dan heb jij je plannen klaar om te leven volgens jouw waarden. 
Bekijk alle sprekers en workshops en schrijf je in  
Agenda
12
MEI
Masterclass Neuropsychologische Diagnostiek Kind & Jeugd
Worstel jij als psycholoog ook wel eens met de interpretatie van neuropsychologische tests? Wil jij hier meer kennis over opdoen aan de hand van je eigen casus? Meld je dan aan voor deze masterclass!
26
MEI
Symposium EMDR-behandeling bij lichamelijke en cognitieve klachten
Wat zijn de mogelijkheden van EMDR wanneer de relatie tussen traumatische ervaringen en lichamelijke klachten niet zo duidelijk is?
9
JUN
NIP Jaarcongres - Bruto Nationaal (on)geluk - op zoek naar de balans
Is het als psycholoog je doel om iedereen gelukkig te maken? Of mag ieder mens ook ‘een dagje balen’, ziek zijn of anderszins ongelukkig? En wat is ervoor nodig om zelf gelukkig te worden of blijven, ondanks een toenemende werkdruk en een maatschappij die veel van ons vraagt?
29
JUN
Webinar Trauma, een relationele opgave
Wat is het effect van psychotrauma op de ouder-kind relatie of op het gezin? En hoe kan je in de behandeling van psychotrauma de familierelaties goed meenemen in het proces? Meld je aan voor dit webinar. 
Diverse data
Drieluik passende zorg
Vanuit Zorginstituut Nederland is de implementatie van Passende Zorg een groot thema, maar wat is de rol van de psycholoog daarin? Hoe spelen GGZ instellingen in op passende zorg? En wat zijn voorbeelden van good practices? Belangrijke vragen waar wij als sectie GGZ antwoord op willen krijgen tijdens dit drieluik. Op 8 september, 24 november en 2 februari. 
Nieuwsbrief teruglezen
Leuk dat je onze nieuwsbrief hebt gelezen! Heb je de vorige nieuwsbrief gemist, of wil je deze graag nog een keer lezen? Dat kan:
Lees de nieuwsbrief van januari 2023  
 
+31 30 820 15 00  |  info@psynip.nl  |  www.psynip.nl  |  © 2023 NIP
Volg ons:
Facebook   Twitter   Linkedin   Instagram
*Let op: Je afmelding geldt voor álle NIP-berichten, dus ook sectie-nieuwsbrieven en mailings