En: updates uit het werkveld en lees- en luistertips
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
online lezen
Nederlands Instituut van Psychologen
Nieuwsbrief sectie SEP
24 februari 2023
 
Woordje van voorzitter Bart
Hi psychologen!
 
Met genoegen presenteren wij je de laatste editie van onze e-mailnieuwsbrief. Het evenement op onze kalender dat ik persoonlijk het leukst en spannendst vind, is de SEP Netwerkborrel op 30 maart! Daar luisteren we naar inspirerende psychologen die hun kennis hebben gebruikt om maatschappelijke vraagstukken aan te pakken. Dit is een uitgelezen kans om te netwerken met andere psychologen en ervaringen uit te wisselen. Het event is voor jullie gratis, maar de plaatsen zijn beperkt. 
Meld je (en je introducees) dus snel aan. We zien ernaar uit je/jullie daar te zien!
 
Onze expertgroep ‘Klimaat- en Gedragsverandering’ is mega succesvol (zo succesvol dat een aantal van de activiteiten nog niet gedeeld mag...). Om die reden onderzoeken we momenteel ook de mogelijkheid om twee nieuwe expertgroepen op te richten. Eentje over geld en gedragsverandering, en eentje over welzijn en gedragsverandering. Dan hebben we onze kennis mooi gebundeld en kunnen we bijdragen aan evidence-base practices die hopelijk leiden tot effectievere impact van overheden en bedrijven op klimaat, welzijn en winst. Wat is jouw mening over dit initiatief

Tot slot hebben we wat psy-inspiratie toegevoegd om je op de hoogte en geïnspireerd te houden. Tips voor een aantal podcasts, boeken en artikelen die fascinerend en verhelderend zijn. Deel je jouw favorieten ook met ons? 
 
Bedankt voor je interesse en vooral lidmaatschap en steun aan de sectie Sociale & Economische Psychologie! 

Met gelukkige, welvarende en duurzame groet,
 
Bart Schutz - voorzitter SEP
 
30 maart SEP Netwerkborrel! 
Gedrag(sverandering) is eigenlijk in elke sector een hot topic. Of het nou gaat om duurzaam of gezond gedrag, vooroordelen voorkomen of verstandige geldbeslissingen maken. Hoe kunnen we als psycholoog bijdragen aan dit soort maatschappelijke vraagstukken? Tijdens onze SEP Netwerkborrel hoor je inspirerende verhalen van psychologen die hun kennis inzetten in uiteenlopende sectoren.

Wie kan je verwachten?
Tijdens de Netwerkborrel is er veel ruimte voor interactie en netwerken met professionals uit verschillende vakgebieden. Zo kun je nieuwe contacten leggen en discussiëren over de laatste ontwikkelingen op het gebied van sociale en economische psychologie.

Meld je snel aan en vergroot je kennis en inzicht in de verborgen krachten die ons gedrag bepalen. We kijken uit naar je komst op 30 maart!
Meld je aan  
Noem jij jezelf psycholoog? 
 
Bestuurslid Chantal durfde zichzelf jarenlang geen psycholoog te noemen. Ze schrijft hierover in dit column.

Ik ben Chantal en ik ben psycholoog. Het heeft jaren geduurd voor ik dit durfde te zeggen. Natuurlijk, ik heb een psychologenbul, maar ik heb nooit in de GGZ gewerkt en ik heb geen cliënten. Ik noemde mezelf jarenlang wetenschapsjournalist en communicatiespecialist. Ook mooi, maar die functietitels laten niets zien van mijn superpower: kennis van gedrag.
Lees verder  
Nieuwe bestuursleden gezocht!
 
Er komen binnenkort meerdere bestuursvacatures vrij voor onze sectie. We zijn op zoek naar gepassioneerde en gemotiveerde mensen die ons willen helpen om de missie van onze sectie te vervullen. Dit is een geweldige kans om een verschil te maken in het vakgebied!

Als je geïnteresseerd bent in een bestuursfunctie bij de NIP-sectie Sociale en Economische Psychologie, houd dan onze LinkedIn-pagina en nieuwsbrief in de gaten. Hier delen we updates over de vacatures. Of spreek ons aan op de Netwerkborrel! Dit is een mooie kans om je leiderschapsvaardigheden te ontwikkelen, nieuwe vaardigheden te leren en waardevolle ervaring op te doen in het vakgebied.
 
Denk mee: twee nieuwe expertgroepen?
Het NIP overweegt zich vanuit de sectie SEP hard te maken op 2 extra thema’s. Dit omdat het perspectief van psychologen hard nodig is binnen deze actuele thema’s:
1.    Geld en gedragsverandering 
2.    Welzijn en gedragsverandering 
 
Ontwikkelingen als de coronacrisis, de energiecrisis en de inflatie leiden tot noodzakelijke nieuwe beleidsmaatregelen, interventies en campagnes die impact hebben op het welzijn en de financiële keuzes van elke Nederlander. Hierbij is onze evidence-based kennis van gedrag, emoties en het beïnvloeden en veranderen daarvan broodnodig.  
 
Vorig jaar lanceerden we al met succes de werkgroep Klimaat- en Gedragsverandering en is het gelukt om veel meer psychologen op dit thema op podia, binnen bedrijven en binnen de overheid aan tafel te krijgen.  
 
Vandaar de gedachte om dat ook te doen voor de bovengenoemde thema’s. Dan maken we als psychologen met deze expertgroepen positieve impact op A) Klimaat (planet), B) Welzijn (people) en C) Geld (profit). 
 
Vind jij dit een goed idee en heb jij interesse om een bijdrage te leveren of deel te nemen? Of ken jij iemand die dit wil?  

Laat het ons weten op info@psynip.nl (onder vermelding van ‘expertgroepen SEP’)!
Neem contact met ons op  
 
€100,- korting voor NIP-leden voor verdiepende workshops over gedrag!
Wil jij je graag blijven ontwikkelen in je vak? En ben je benieuwd naar de laatste wetenschappelijke inzichten? Dan heeft het Kenniscentrum Psychologie en Economisch Gedrag een mooi aanbod van verdiepende workshops voor je. In het voorjaar van 2023 staat dit op de planning:

Omgaan met weerstand, 16 maart 10.00-16.00
Regie nemen en geven: motivatie en gedrag, 18 april 10.00-16.00 
De psychologie van financiële stress, 1 juni 10.00-16.00

Voor wie zijn de workshops bedoeld?
Voor professionals die werkzaam zijn voor een organisatie die zich inzet voor het maatschappelijk belang. Die zich (verder) willen verdiepen in het menselijk gedrag. 
Meer informatie en het hele cursusaanbod  
Food for thought: psy-inspiratie
We halen de nodige psychologie-vitamines uit podcasts, series, documentaires en artikelen. Hieronder enkele tips van onze collega-bestuursleden:
Podcasttip: De Podcast Psycholoog
Nu januari is verstreken, hebben veel mensen moeite met het volhouden van hun goede voornemens. Hoe komt het dat sommige gewoontes zo vreselijk hardnekkig blijken? In deze aflevering van De Podcast Psycholoog vertelt dr. Irene van de Vijver over haar onderzoek naar het ontstaan én veranderen van gewoontes. 
Luister naar de podcast  
 
Boektip: Predictably Irrational
"Predictably Irrational: The Hidden Forces That Shape Our Decisions" van Dan Ariely geeft een fascinerend inzicht in de menselijke psyche en de krachten die ons gedrag bepalen. Het is daarom een waardevolle aanvulling op de boekenplank van iedereen die geïnteresseerd is in sociale en economische psychologie!
Meer over dit boek  
 
Artikeltip: Psychologie voor een leefbare toekomst
Kun je niet wachten tot de SEP Netwerkborrel? Dat snappen we helemaal! Om alvast een voorproefje te krijgen van één van onze sprekers raden we dit artikel aan waarin Reint Jan Renes wordt geïnterviewd. Hij vertelt je alles over de gedragspsychologie achter duurzaamheid! 
Lees het artikel  
 
Meer inspiratie! En wat zijn jouw tips? 
Ook vind je op de NIP-website de NIP boekenclub, waar je als NIP-lid met korting toegang krijgt tot vakliteratuur.

Heb jij nog tips voor podcasts, artikelen, boeken of heb je er een gemaakt en wil je deze delen? Mail dan naar webredactie@psynip.nl
 
Vergroot je netwerk!
Ervaringen, artikelen of evenementen met elkaar delen?
Volg ons op LinkedIn!  
 
Nieuwsbrief teruglezen
Leuk dat je onze nieuwsbrief hebt gelezen! Heb je de vorige nieuwsbrief gemist, of wil je deze graag nog een keer lezen? Dat kan: 
Lees de nieuwsbrief van december 2022  
 
+31 30 820 15 00  |  info@psynip.nl  |  www.psynip.nl  |  © 2023 NIP
Volg ons:
Facebook   Twitter   Linkedin   Instagram
*Let op: Je afmelding geldt voor álle NIP-berichten, dus ook sectie-nieuwsbrieven en mailings