Denk met ons mee!
 ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌  ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌ ‌
online lezen
Nederlands Instituut van Psychologen
Nieuwsbrief
sectie SEP
september 2022
 
 

Woordje van voorzitter Bart
 
Hi psycholoog,

De groei in de vraag naar onze kennis van gedragsbeïnvloeding en -verandering blijft exponentieel toenemen. Kijk maar eens naar ons geweldige nieuwe bestuurslid: Chantal van der Leest. Het aantal tijdschriften en blogs waar zij schrijft over ons vakgebied blijft maar toenemen. Top werk en wij zijn verrukt dat zij ons komt versterken!

Daarnaast een persoonlijke ervaring. Afgelopen week mocht ik presenteren op de ‘Service Design Days’ (in Barcelona, Spanje) over gedragsbeïnvloeding en ethiek voor 350 corporates. Vier dagen later over de waarde van sociale en economische psychologie voor bijna 1.000 non-profits (op de ‘NIOSummit’, Kansas City, VS). Op beide congressen spraken nog veel meer psychologen. Heel fijn om te zien dat academische gedragswetenschappers het steeds meer winnen van non-evidence-based praatjesmakers…

Ook binnen de overheid gebeurt dit. Zo staan op de jaarlijkse ‘Dag van het Gedrag’ (3 november) weer meer ‘echte psychologen’ dan ooit tevoren (ook de keynotes). En ondanks de honderden inzendingen, zijn vrijwel alle sessies die wij vanuit het NIP aandroegen uitgekozen. In totaal presenteren leden van jouw SEP-sectie in 5 verschillende sessies!

Tot slot onze kerverse expert groep ‘klimaat- en gedragsverandering’. Die komt werkelijk om in kennisaanvragen (door de uitdagende klimaatdoelen, maar ook door de energiecrisis…). Geweldig om te zien hoe deze kennis gewaardeerd wordt! Wat de expertgroep overigens enorm zou helpen zijn casussen van hoe je psychologie gebruikt om klimaatgedrag te veranderen. Zij maken namelijk een rapport met praktijk en wetenschappelijke voorbeelden om de waarde van gedragskennis en -bureaus glashelder te maken en nog beter te kunnen verspreiden. Heb jij een voorbeeld of casus, neem dan svp contact met ze op via info@psynip.nl (zie ook onder)!

Tot slot: Jij hebt als geen ander kennis over gedrag en emoties. Dus wees trots op je psycholoog zijn, en help mee om samen te werken aan een betere toekomst voor mensen en planeet!

Bart Schutz - voorzitter SEP
Nieuw bestuurslid Chantal
 
Bestuurslid Chantal stelt zich voor:

Hoe vaak heb ik niet gehoord: ‘Goh, jammer dat je niks meer met je studie doet’. Maar daar is niks van waar: ik ben elke dag met psychologie bezig. Als journalist schrijf ik voor bladen als Psychologie Magazine en Quest Psychologie en vul ik een vaste column voor AD over gedrag op de werkvloer. Daarnaast maak ik als communicatiespecialist middelen voor gedragsverandering. Psychologie is overal, alleen hebben we dat niet altijd door. Als bestuurslid wil ik daarom laten zien wat wij als ‘verborgen psychologen’ allemaal kunnen bijdragen aan de samenleving.
Denk met ons mee! 
Alles wat wij als sectie doen, is voor jou, de (toekomstige) psycholoog! Daarom horen we graag hoe wij het beste op jullie behoeftes kunnen inspelen. Niet alleen van de psychologen in het werkveld, maar ook naar de behoeftes van onze student-leden zijn we ontzettend benieuwd.

Heb jij 5 minuutjes de tijd om met ons mee te denken? We horen graag van jullie!

Ja, ik denk met jullie mee  
 
Casussen gezocht over klimaat- en gedragsverandering

De Expertgroep Klimaat- en Gedragsverandering onderdeel van onze sectie gaat, onder leiding van Reint Jan Renes (o.a. bekend van de RIVM Corona Gedragsunit), een ambitieuze uitdaging aan en heeft daarbij jullie hulp nodig! Het idee is om diverse Nederlandse casussen en praktijkonderzoek te verzamelen waarin kennis uit de gedragspsychologie is toegepast bij klimaatvraagstukken.

Campagnes, interventies, acties op kleine of grote schaal: alles is welkom! Nog niet afgerond of juist alweer een tijd geleden? Alleen observaties en geen effectmeting gedaan of andere methodologische lastigheden? Waren psychologische technieken slechts een onderdeel? Ook dan is het waardevol!

Wat wil de expertgroep bereiken? 

In deze collectie wil de expertgroep ervaringen uit de overheids- en commerciële sector, maar ook praktijkonderzoek samenbrengen om zo lessen te trekken over wat wel en niet werkt wanneer we duurzaam gedrag willen bevorderen. Hierbij kijken ze naar projecten en interventies die zich richten op reizen, eten, consumeren en wonen.
Heb jij een relevante casus?

Stuur dan uiterlijk 6 oktober een mail naar info@psynip.nl met daarbij vermelding ‘verzamelen casussen klimaat- en gedragsverandering’. De expertgroep neemt dan contact met je op. En ken je nog iemand die iets interessants doet of heeft gedaan op het gebied van duurzaam gedrag in de praktijk? Dan ontvangen wij graag de contactgegevens. 
 

Meerdere sessies van NIP-leden bij de Dag van het Gedrag

Donderdag 3 november is weer de jaarlijkse Dag van het Gedrag. Ook diverse NIP-leden, waaronder onze klimaat-expertgroepleden, zijn aanwezig bij deze dag en organiseren ook deelsessies die relevant kunnen zijn als je met sociaal economische vraagstukken bezig bent.

Maak bijvoorbeeld in ronde 1 een keuze tussen deelsessie 12 ‘Klimaat- en gedragsverandering: wat kunnen we leren van Nederlandse praktijkcasussen?’ van de klimaat-expertgroepleden Ellen van der Werff en Sara Wortelboer, deelsessie 1 met als titel ‘Mister Spock versus Homer Simpson: hoe misconcepties over de mens effectief beleid in de weg staan’ of deelsessie 4 met als titel ‘Beter geen burgerberaad dan een slecht burgerberaad’ van o.a. Reint Jan Renes van de expertgroep.

In ronde twee komen andere NIP-leden voorbij, bij de deelsessies 7 ‘Relevanter dan ooit: de (sociale) psychologie van ambtelijke tegenspraak en open dialoog’ en deelsessie 11 ‘Een doenlijk invorderingsbeleid: hoe vertaal je doenlijkheids- en gedagsinzichten naar nieuw beleid?’.

Tot slot kan je in ronde 3 kiezen voor deelsessie 5 ‘Ethiek en betrouwbaarheid bij gedragsbeïnvloeding en -experimenten’ met Bart Schutz. Deze masterclass start met een interactief plenair gedeelte over ethiek bij het bestuderen van data en doen van academisch en praktisch onderzoek. Hoe ziet dat er in verschillende (commerciële) organisaties en bij universiteiten uit? Waarom gaat het zo vaak mis? Bij de sessie krijg je ook tips en tricks mee uit de op science en praktijk gebaseerde ‘5 ethische handvatten bij grootschalige gedragsbeïnvloeding’, ontwikkeld door onze sectie zelf.

Meer informatie over de aanmelding, deelnamekosten en het definitieve programma verschijnt eind september op de congreswebsite: www.dagvanhetgedrag.nl.

Wil je dat we volgend jaar jouw sessie ook uitlichten in onze nieuwsbrief, laat het ons dan weten!

 
Artikel van Chantal
Elke donderdag schrijft Chantal een column in AD over gedrag op de werkvloer. Bijvoorbeeld over hoe je iemand moeiteloos overtuigt van jouw gelijk

Bekijk hier alle columns  
 
Food for thought: psy-inspiratie 

We halen de nodige psychologie-vitamines uit podcasts, series, documentaires en artikelen. Hieronder enkele tips van onze collega-bestuursleden:

SEP-Talks terugkijken (alleen voor leden).

Podcast tip: De vakantie is voorbij en we zijn allemaal weer bezig met studie, werk, en andere bezigheden. In zulke drukke tijden kun je al snel het gevoel krijgen dat je “time poor” bent, en dat je tijd tekort komt. Cassie Holmes, PhD, bespreekt hoe je het beste je vrije tijd kan indelen om er zo optimaal mogelijk gebruik van te maken. 

Boek tip: Vind jij het snijvlak van wetenschap en productontwerp interessant? Dan is "Start at the End" van Matt Wallaert misschien een leuk boek voor jou! In dit boek biedt Matt, een gedragswetenschapper en technologie-ondernemer, een nieuw framework voor design waarbij bedrijven zich richten op het begrijpen van wat mensen willen doen en waarom ze dat nog niet doen, en producten bouwen die dit gat opvullen.

Artikel tip: In de wereld van vandaag kun je sociale media eigenlijk niet vermijden. Ook als je er niet actief op bent kom je er waarschijnlijk met je werk mee in aanraking. Daarom is het ontzettend nuttig om te onderzoeken hoe mensen zich online gedragen. Een nieuwe studie van de onderzoekers Danielle Cosme en Emily Falk van de Universiteit van Pennsylvania analyseerde het gedrag van meer dan 3000 personen om de psychologie achter het online delen van informatie te onderzoeken. Lees meer over hun bevindingen in de samenvatting.

Ook staat er een handig overzicht op onze NIP-website met deze en nog veel meer boeiende podcasts.


Heb jij nog tips voor podcasts, heb je er een gemaakt en wil je deze delen?
Mail dan naar webredactie@psynip.nl.

Vergroot je netwerk!
 

Ervaringen, artikelen of evenementen met elkaar delen?                                          

Word lid van de SEP LinkedIn-groep!  
 
+31 30 820 15 00  |  info@psynip.nl  |  www.psynip.nl  |  © 2022 NIP
Volg ons:
Facebook   Twitter   Linkedin   Instagram