Nederlands Instituut van Psychologen
Terugblik Symposium Forensische Verslavingszorg van de Toekomst
23 maart 2023
 
Symposium Forensische Verslavingszorg van de Toekomst
10 maart 2023

Dagvoorzitter Peter Greeven opende het symposium met dat hij zeer dankbaar was dat we elkaar weer in het echt konden ontmoeten na 3 lange jaren. Ook benoemde hij het belang van het door deze twee secties samen organiseren van dit symposium.

Dr. Eric Blaauw, lector Verslavingskunde en Forensische Zorg aan de Hanzehogeschool, was de eerste spreker. Hij vroeg zich af waarom de reguliere verslavingszorg en de forensische verslavingszorg twee verschillende werelden zijn. Hij sprak over de negatieve consequenties van gebruik in zowel vrijwillige zorg en zorg in een gedwongen kader. Zijn conclusie is dat middelengebruik en geweld hand in hand gaan. Criminaliteit leidt tot middelengebruik en dat middelengebruik op haar beurt weer leidt tot criminaliteit en geweld. Een belangrijke conclusie is dat in de relatie tussen middelen en geweld het vooral gaat om kenmerken van de persoon, de verslaving en de omgeving.

Reguliere verslavingszorg naar de toekomst stelt de hulpvraag van cliënten centraal en Dr. Blaauw stelt voor dat de reguliere verslavingszorg zich meer zou kunnen richten op risico’s en zich meer zou moeten inzetten voor naasten. Het zou gebruik kunnen maken van ervaringen van de forensische verslavingszorg middels delictscript, risicotaxatie en kennis van de criminogene werking van middelen. Ook kan de reguliere verslavingszorg meer gebruik maken van voorzieningen in de forensische verslavingszorg. Daarnaast zou de forensische zorg meer kunnen profiteren van voorzieningen van de reguliere zorg en kan vanuit levensloopbenadering meer samenwerken met de reguliere verslavingszorg.

Zijn take-home message was dan ook dat verslavingszorg en forensische verslavingszorg twee werelden zijn die meer voordeel van elkaar zouden moeten hebben. Er werd bediscussieerd of de opmars van het Good Lives Model een brug kan slaan tussen beide werelden en of het beter betrekken van naasten misschien nog meer mogelijkheden geeft om beide werelden meer met elkaar te verbinden.

Workshop – Toepassing van Good Lives Model en de CRA Methode
Eén van de workshops bestond dan ook uit de “toepassing van het Good Lives Model en de CRA methode”, door Hendrik G. Roozen (GZ-psycholoog) en Lieke C.A. Christenhusz (Klinisch Psycholoog, de Tender). Zij gaven een inspirerende lezing, waarbij ze aan de hand van een casus duidelijk maakten dat beide modellen transdiagnostisch kunnen worden ingezet, complementair zijn en elkaar ook nog eens kunnen versterken. 

Workshop – De rol van de media
Wanneer je op deze dag meer te weten wilde komen over het publieke beeld over drugs versus de werkelijkheid, dan kon je terecht bij de workshop van Tom Bart, preventiedeskundige van Jellinek. Degene die daar aanwezig waren zijn nu helemaal op de hoogte van de werking van de zombiedrug ‘Flakka’, 3-MMC en lachgas, met daarin de belangrijke rol die de media hierin speelt.

Workshop - Ervaringsdeskundigheid
Tenslotte werden de belevingen vanuit het perspectief van ervaringsdeskundige Igor Wawryke gedeeld met zijn publiek. Hij inspireerde mensen met zijn eigen levensverhaal en gaf daarbij hoop, een geloof in een tweede kans en liet zien welke kracht er nodig is om moeilijke situaties in het leven te doorstaan en te veranderen. Met een mooie muzikale toegift was zijn levensverhaal compleet en zette het je op een andere en positieve manier aan het denken.

Na vele inspirerende woorden bij de workshops en lezingen van dit symposium, was aan het einde van de dag het moment daar om de scriptieprijs te mogen uitreiken aan Lukas Gunschera (MSc, Research Assistant, MRC Cognition and Brain Sciences Unit, University of Cambridge). In dit praatje werd ook maar weer duidelijk dat er ook op dit vlak nog veel te onderzoeken is. 

Zowel de forensische als de verslavingswereld hebben op deze dag een kijkje gegeven in de complexiteit van het brein, en hebben laten zien dat er in de toekomst nog vele verbindingen te leggen zijn met elkaar. 

Aan de hand van een hapje en een drankje werd er nog even nagepraat en werd de dag goed afgesloten. Dank voor de samenwerking van beide secties, en dank voor de komst naar alle aanwezigen!
+31 30 820 15 00  |  info@psynip.nl  |  www.psynip.nl  |  © 2024 NIP
Volg ons:
Facebook   Twitter   Linkedin   Instagram